Bu işte bir i...lik var

Avusturyalı transseksüel şarkıcı Conchita Wurst Eurovision birincisi oldu; Avrupa ayağa kalktı. Avrupa'da kadın-erkek kalmadığı iddia edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2014 Güncelleme 12 Mayıs 2014, 01:35
Bu işte bir i...lik var

İÇİNDEKİLER

Eurovision tarihinde bir ilk yaşandı. 37 ülkenin katılımıyla 59'uncusu düzenlenen yarışmayı Avusturyalı transseksüel şarkıcı Conchita Wurst'un kazanması 'skandal' olarak nitelendirildi. 'Rise Like A Phoenix' adlı şarkısıyla 290 puan alan Wurst birinci, Hollandalı ikili The Common Linnets 'Calm After The Storm' şarkısıyla 238 puanla ikinci oldu. İsveç temsilcisi Sonne Nielsen ise 'Undo' adlı şarkısıyla 218 puanla üçüncü sırada yer aldı.

KADIN-ERKEK YOK
'Sakallı leydi' olarak bilinen transseksüel şarkıcının zaferi tüm Avrupa'yı ayağa kaldırdı. Çok sayıda ülkeden çığ gibi tepkiler yağdı. En büyük tepkiyi ise Rusya gösterdi. Rusya'ya göre sakallı kadın olarak tanınan ve aslında kadın giysileri giyen bir erkek olan Conchita Wurst'ün zaferi "Avrupa'nın sonu"... Bu tepkili cümlelerin sahibi ise Rusya'da aşırı sağcı Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski... "Bu yılki sonuç Avrupa'nın sonunu gösteriyor" diyen Jirinovski, "Artık Avrupa'da ne kadın ne de erkek var. Sadece 'o' var" ifadesini kullandı. Diğer bir sert tepki ise yine Rusya'dan geldi. Başbakan Yardımcısı Dimitry Rogozin, "Avrupa'nın geleceği sakallı bir kız" yazan tweet ile tepkisini dile getirdi. Eurovision'a aday olduğu açıklanmasının ardından Wurst'e Ermenistan ve Belarustan da tepki sesleri yükselmişti.

HAVALARA UÇTU
Zaferinin ardından havalara uçan transseksüel şampiyon, "Cinsiyetiniz ve nereli olduğunuz üzerine konuşmak zorunda olmadığımız bir dünya hayali kuruyorum" diye konuştu.

TAM PUAN VERENLER
Hollanda, İngiltere, İsveç, İsrail, Yunanistan, İrlanda, Finlandiya, İspanya, Belçika ve İtalya, transseksüel Avusturya temsilcisine en yüksek puanı veren ülkeler arasında yer aldı.

TÜRKİYE'NİN GURUR TABLOSU
Türkiye, 2003 Eurovision'da Sertap Erener ile birinci olmuştu. 2009'da Hadise 4'üncü, 2010'da Manga 2'nci, 2012'de Can Bonomo da 7'nci sırada yer aldı.

İYİ Kİ BİZ KATILMADIK
Türkiye son 2 yıldır Eurovision'a katılmıyor. Nedenine gelince; SMS oylarının ağırlıkta olduğu sistemde Türkiye, SMS oylarıyla yüksek puanlar alıyor ve üst sıralarda yerleşiyordu. Ancak Eurovision komitesi SMS ve jüri oylarının ağırlığını yüzde 50'ye getirerek puanımızı aşağı çekti. İtirazlar sonuçsuz kaldığı için Türkiye Eurovision'dan çekildi. Bunun ne kadar doğru bir karar olduğu anlaşıldı. Türkiye'den de transseksüel şampiyona tepki geldi. Birçok kişi, "İyi ki katılmamışız. Bu yarışmada bir i...'lik olduğu belliydi" twettleriyle düşüncelerini dile getirdi.