MGK toplantısında Avrupa'ya sert mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. Yapılan açıklamada, terör örgütü PYD'nin Avrupa'da temsilcilik açmasıyla ilgili AB'ye sert mesaj gönderildi ve bunların kabul edilemez olduğu vurgusu yapıldı...

Giriş Tarihi 26 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 26 Mayıs 2016, 21:28
MGK toplantısında Avrupa’ya sert mesaj

İÇİNDEKİLER

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), mayıs ayı olağan toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 14.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, basına kapalı gerçekleşen toplantı, yaklaşık 5,5 saat sürdü.

Toplantı aynı zamanda, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümet üyelerinin katıldığı ilk Milli Güvenlik Kurulu olma özelliğini taşıyor.

MGK TOPLANTISI SONRASI AÇIKLAMA

TERÖR ÖRGÜTÜ BÖLGE HALKININ TEMSİLCİSİ OLAMAZ
"Devletin hukuk sınırları içinde, kararlılık ve hassasiyetle yürüttüğü operasyonlar neticesinde, halkın desteğini alamayan ve teslim olmaktan başka çaresi bulunmayan terör örgütünün ve siyasi uzantılarının bölgede yaşayan vatandaşlarımızın temsilcisi olmayacağı vurgulanmıştır."

PARALEL YAPI'YLA MÜCADELE
Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler, terör ve teröristle mücadelede gelinen aşama, milli güvenliğimizi tehdit eden ve bir terör örgütü olan paralel devlet yapılanmasına karşı alınan tedbirler görüşülmüştür.

AVRUPA'YA NET MESAJ
"Bölücü terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG'nin Prag, Stockholm, Berlin ve Paris'te temsilcilik açmasına izin verilmesinin, ülkemizi kana bulayan teröristlere imkan ve cesaret verdiği, bu tutumun dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağını, verilen kararın yeniden değerlendirilmesinin Türkiye tarafından beklendiğinin altı çizilmiştir."

GÜVENLİ BÖLGE VURGUSU
"DAEŞ terör örgütüne karşı yürütülen mücadele ile bu örgütün ülkemize yönelik saldırıları, kapsamlı şekilde değerlendirilmiş, terörden arındırılmış güvenli bölge ile uçuşa yasak bölge uygulamasının gerekliliği bir kez daha ortaya konmuştur."

ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA'DAKİ GELİŞMELER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
Varşova'da yapılacak NATO Zirvesi'nde, NATO tarafından ittifakın tüm üyeleri için güven artırıcı ve caydırıcılık sağlayacak tedbirlerin alınmasının gerektiğinin de ifade edildiği bildiride, Filistin, Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeler hakkında kurula bilgi sunulduğu aktarıldı.

Dünyadaki ırkçı davranış olaylarının da görüşüldüğü belirtilen bildiride, "Son yıllarda Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde, dünya barışı için tehdit oluşturan İslam karşıtı nefret söylemleri ile fiili saldırılara varan ırkçı davranışlar konusunda kurula bilgi verilmiş, siyaset, hukuk, medya ve sivil toplum kuruluşları alanlarında alınabilecek tedbirler müzakere edilmiştir." ifadesine yer verildi.