AK Parti ve MHP anlaştı

AK Parti ile MHP, anayasa değişikliğine ilişkin metin üzerinde uzlaşma sağladı...

Giriş Tarihi 08 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 09 Aralık 2016, 07:55
AK Parti ve MHP anlaştı

İÇİNDEKİLER

AK Parti ile MHP, anayasa değişikliğine ilişkin metin üzerinde uzlaşma sağladı. Bugün ya da en geç pazartesi TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenen teklif, 20 maddeden oluşuyor. Anayasanın 60-70 maddesini etkileyecek teklifte öne çıkan detaylar şöyle:
- Maddelerden 12'si, hükümet modeli ve TBMM'nin işleyişine ilişkin. Ayrıca ilga (anayasadan çıkartılacak düzenlemeler), atıflar (örneğin anayasanın tümündeki başbakanlık ifadesinin çıkartılması gibi) ile geçiş hükümlerinin yer aldığı maddeleri yer alacak.
- Geçiş hükümlerine göre, cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri 2019'da yapılacak. Bu süreçte cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme gibi bazı yeni yetkilerini kullanabilecek. Kararname çıkarma gibi yetkiler, 2019'dan sonra gündeme gelecek.
- Pürüzlerin büyük oranda giderildiği teklife göre, cumhurbaşkanı 367 oyla Yüce Divan'a sevk edilebilecek. Cumhurbaşkanı ve TBMM, karşılıklı seçimlerin yenilenmesi kararı verebilecek. Cumhurbaşkanının çıkardığı kararnameler Meclis onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı, özlük hakları ve özgürlükler ile ilgili kararname çıkartamayacak.