El Bab operasyonu başladı

Azez-Cerablus ve Mare-Cerablus hattını DEAŞ'tan temizleyen ÖSO, 24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu’nda en kritik adımı attı. TSK’ya bağlı özel birliklerin de katıldığı El Bab operasyonu dün başladı.

Giriş Tarihi 10 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 10 Aralık 2016, 01:40
El Bab operasyonu başladı

İÇİNDEKİLER

Fırat Kalkanı Harekatı'nın üçüncü ve en önemli adımı olan büyük El Bab operasyonu başladı. Özel Kuvvet ve komando birliklerinin desteğiyle ilerlemeye başlayan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçıları ilk olarak DEAŞ militanlarının iki Türk askerini kaçırdığı Dana ve Bratah köylerini kurtardı. Türk savaş uçaklarının da destek verdiği operasyona 2 binden fazla ÖSO savaşçısı da katılıyor.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ
Fırat Kalkanı Harekâtı'nın 108'inci gününde El Bab operasyonu başladı. Günlerdir bölgeye tank ve zıhlı araç sevkiyatı yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) son olarak Denizli'deki 11. Komando Tugay Komutanlığı'ndan 400 komandoyu bölgeye göndermişti. Hazırlıklarını tamamlayan Özel Kuvvetler Komutanlığı ve komando birliklerinin öncülüğünde El Bab yürüyüşüne başlayan ÖSO savaşçıları ile DEAŞ'lı teröristler arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor. El Bab'ı kısa sürede özgürleştireceklerini söyleyen ÖSO Saha Komutanı Yusuf Salih, "Operasyonun en önemli adımı başladı. TSK desteğiyle El Bab'a ilerliyoruz. El Bab'ı kurtarmadan geri dönmeyeceğiz" dedi. Öte yandan El Bab'ın kuzeyinde devam eden operasyonlarda Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait uçakları tarafından Bratah, Bab, Bzagah ve Zarzur bölgesinde tespit edilen DEAŞ hedeflerine yapılan hava harekatı sonucunda 10 hedef imha edildi. Fırat Kalkanı Harekâtı'nın 108'inci gününde TSK'dan yapılan bilgilendirmede, Zarzur meskun mahalli ve El Bab-Membiç karayolunda büyük ölçüde kontrol sağlandığı da kaydedildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Meclis'te yaptığı açıklamada ÖSO'nun Türkiye'nin desteğiyle El Bab'a yanaştığını, oradan da Menbiç'e yöneleceğini söyledi.

HAVADAN VURULDU
Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen hava harekatı ile DEAŞ mensubu teröristlerce kullanıldığı belirlenen 21 barınma yeri ve karargah, 2 silahlı araç, 5 mühimmat deposu, 6 kontrol noktası olmak üzere toplam 34 hedef ateş altına alınarak imha edildi.

FIRAT KALKANI 3 AYI GERİDE BIRAKTI
Fırat Kalkanı Operasyonu 24 Ağustos'ta başladı. TSK ve koalisyon destekli operasyonda ilk olarak aynı ay DEAŞ kontrolündeki Azez-Cerablus ve Mare-Cerablus hattı kontrol altına alındı. Geçen ay El Bab önüne kadar gelen muhalifler siviller, bombalı saldırılar ve keskin nişancı saldırıları karşısında temkinli davranarak, hazırlıklarını buna göre revize etti. Operasyonun bu aşamasında ise 2014'ten bu yana DEAŞ kontrolünde bulunan El Bab saldırısı başlamış oldu.