Lobiye prim yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı çıkışında faiz lobisine tepki gösterdi: Milletim, özellikle faiz lobisine prim vermemeli. Halkımın parasını ranta çeviriyorlar. Onunla da övünüyorlar. Ayrıca milletime döviz konusunda teşekkür ediyorum...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2016 Güncelleme 10 Aralık 2016, 01:40
Lobiye prim yok

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cuma namazını Marmara İlahiyat Fakültesi Camii'nde kıldı. Çıkışta gazetecilere önemli açıklamalar yaptı:

Müteşebbislerimizi, piyasayı rahatlatmaya yönelik adımlar atıldı. Özellikle de İŞKUR açısıyla, 600 bin, 100 bini devlet, 500 bini özel sektör olmak üzere işsizliğe ilaç olması bakımından böyle adımın atılması çok önemli.

Bunun yanında özellikle şu anda geçen cumadan bugüne dövizden TL'ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Halkıma ülkem ve milletim adına gerçekten çok çok teşekkür ediyorum. Ama yeterli mi? Değil. Bence buna milletim daha da yüklenmeli.

Hükümetimiz de dövizle ilgili açıklama yaptı. Devletin de kamuya ilişkin olarak yapacağı alımlarda fevkalade bir durum olmadığı sürece orada da TL'yle adımların atılacak olması bizi rahatlatacaktır. Bundan bir yıl önce malum hadiseden önce sayın Putin'le konuşmuştuk yerli parayla ithalat, ihracat gerçekleştirebilir miyiz diye?

Rusya Federasyonu ile ticaret hacmi bir ara 35 milyar dolara çıkmıştı. Bunun Rusya rublesi ile yapılıyor olması bizden aldıklarını TL ile alıyor olması çok ciddi manada rahatlatacak.

İran'la da konuşmuştuk. Çin'le yaptığım görüşmede de olumlu baktılar. Daha da yaymamız mümkün.

Faiz lobisine benim halkım milletim artık prim vermemeli. Faiz lobisi bir şeyin yarışı içinde kendi öz kaynaklarıyla değil halkının parasını ranta dönüştürüyorlar. Onunla da övünüyorlar. Bir çoğu üç, dört, beş, altı, yedi trilyon, katrilyondan bahsediyor. Soruyorum geçen yıl ne kazandınız bu yıl ne kazandınız? Aradaki farkı yatırımcılara düşük faizle kredi olarak verseniz onlar da bunu yatırıma dönüştürse yatırım genişleyecek, istihdam üretim, rekabet.

Ne yazık ki rahat para kazanmanın yolları üzerinde duruluyor faiz noktasında inanıyorum ki hükümetimiz Merkez Bankası hassas davranacağı gibi devlet bankalarının kamu bankalarının ön alması gerekiyor.