DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Haziran 2017

Nane çayı nefes açmaya yetmez!

Doktor bey taksiciyim. Kiloluyum. Yokuş çıkarken, merdiven çıkarken göğsüm sıkışıyor. Sigaradan olabilir mi? Nane çayı ya da ıhlamur nefesimi açar mı?
Stresli, hareketsiz bir mesleğin var. Kilo ve sigara da kalp hastası olmanı kolaylaştırıyor. Nane de içsen, ıhlamur da içsen nafile. Önce iç hastalıkları uzmanına git. Kalp, akciğer, kilo, tansiyon, burun, nefes, hormon değerlendirmelerin yapılsın. Kalp damar tıkanmaları bu şikayetlerle başlar. Şimdi doktora kendin gitmezsen, sonra kalp kriziyle başkaları götürebilir. Sigarayı bırak. Zayıfla, hareket et. Araç içinde beklerken, dışında beklerken bol bol hareket et. Yoksa naneyi yiyebilirsin.

25 yaşındayım. Ateşim çıktı. İlaç verdiler. Ellerimde ve yüzümde kızarıklıklar var. Antibiyotik de işe yaramadı. Ağzımda yaralar çıktı. 3 ay önce doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Adetim değişti. Bununla ilgili olabilir mi?
Ateş birçok hastalıkta, hastalığın başlangıcında yükselir. Doğum kontrol hapına bedenin verdiği tepki ihtimali de dahil birçok ihtimal var. Özellikle romatizmal hastalıklar aynen anlattığınız gibi başlayabilir. Sigara, güneş ışığı, viral enfeksiyonlar, ilaçlar hastalığın başlangıcını tetikleyebilir. Bunları toparlamak iç hastalıklarının görevi. Sonrasında romatoloji, kadın hastalıkları gibi bölümlere ihtiyaç duyulabilir.

Eşim 47 yaşında. 6 aydır sürekli karın ağrısı var. 'Ülserdir' diyor mide ilacı içiyor. Geçmedi. Eczaneden gaz ilacı aldık o da fayda etmedi. Başka bir hastalık olabilir mi?
Maalesef olabilir. Gaz da, mide hastalıkları da karın ağrısı yapabilir. Ama aldığı ilaçlarla bir nebzede olsa rahatlaması gerekirdi. Karın ağrısı yapan diğer sebepleri araştırmak için aile doktoruna, iç hastalıkları uzmanına gitsin. Düzenli alkol tüketen erkeklerde kronik pankreatit dediğimiz iltihaplar olabilir. Beraberinde veya ayrıca kanseri ihtimal dahilindedir. Bunun dışında muayene ve tahlillerle farklı hastalık ihtimallerini de gözden geçirmek iyi olacaktır. İhmal etmeyin. Keşkeler kimsenin ağrısını azaltmaz.