DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Ağustos 2017

Eşim doğumdan sonra değişti

Hocam eşim 54 yaşında. 2-3 gün önce aniden sırtında ağrı, kızarıklık döküntü oldu. Alerji merhemi sürdük geçmedi. Bugün doktora gittik zona dedi. İlaç verdi. Başka ne yapalım?
Zona bir virüs hastalığıdır. Çocuklukta su çiçeği yapan 'varicella zoster' dediğimiz bu virüs erişkin yaştada zorlu bir hastalık yapar. Cildin belli bir bölgesinin sinir lifinde kalır. Uçuk gibi çıkar. Ağrı, yanma yapar. tedaviye cevabı geç, güç olabilir. İlaç tedavisiniyle beraber ozon tedavisi yaptırmanız ek fayda sağlayabilir.

1 yıllık evliyiz... Eşim erken boşalıyor. Bir uzmandan destek almamız gerektiğiniz düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Cinsel ilişkinin en önemli özelliği eşlerin kendilerine özel olmasıdır. Kendinizi eşinize ifade edin. Sizi keşfetmeyi bilmiyor olabilir. İlişkide ona yol gösterin. Onun özelliklerini de fark edin. İlişki öncesi sevişmeler daha uzun temas etme zamanı sağlar. Ayrıca özellikle kan şeker düşmesi, troid çalışma bozuklukları, testosteron düzeyleri, kansızlık, hatta özellikle erkeklerde damar tıkanıklığı ihtimalleri de değerlendirilebilir. İç hastalıkları, üroloji veya kadın hastalıkları uzmanları bu takipleri yapabilir. Psikololojik destek de önemli.

Eşim ikinci doğumdan sonra yaşlanma korkusuna girdi. Küçük çocuğumuzun emzirmesi bitince yeme, içme, egzersiz derken şimdi de daha az ilişkiye girelim diyor.
Korkularımız bizi yönetmeye başladığında daha hızlı yaşlanırız. Eşin korkularına teslim olursa daha hızlı yaşlanır. Kaygıyla genç kalmaya çalışmak elekle su taşımaya benzer. Ayrıca cinsel ilişki bedensel yenilenmeye yönelik sistemin çalışmasını sağlar. Sağlıklı ilişki huzurlu, zinde, kendine güvenen ve keyifli bir sosyal yaşamın temelidir.

5 yıllık futbolcuyum, 16 yaşındayım. Antrenmanlardan sonra ağrılarımın maça kadar sürdüğü oluyor. Ağrı kesici alıyor arkadaşlarım. Ben ilaç kullanmayı sevmiyorum. Merhem sürüyorum yetmiyor.
Spor sırasında kaslarda biriken laktik asite, çarpışmalara bağlı ezilmelere, soğuma çalışmaları yapmadan antrenmanı bitirmeye ve size özel nedenlerle ağrılar ortaya çıkabilir. İlaçsız tedavilerin başında Manyetik Alan Tedavisi (PEMF THERAPY) gelir. Bulunduğun şehirde bu tedaviyi uygulayan bir merkez bul. Uzun yıllardır sporcu ağrılarını kontrol etmede kullanılan bu özel tedaviden faydalanacağını düşünüyorum.

34 yaşındayım, 3 aylık evliyim. İlişkiye girerken ben oda karanlık olsun istiyorum, kocam istemiyor. Benim için sıkıntılı bir durum... Doğrusu nedir sizce?
Bu işin doğrusu yanlışı olmaz. Birlikte nasıl rahatsanız o şekilde davranın. Anlaşılan ideali loş ışık. Bunun için reosta denilen ışığın derecesinin ayarlanabildiği malzemeler kullanın. İlişki sırasında eşlerin kendine güveni, güvensizliği, beden yapılarından kaynaklanan kaygılar, gelenekler, beklentiler gibi bir çok durum bu isteği belirler. Her konuyu birlikte paylaşın.

1 hafta önce bir ilişkim oldu. Cinsel organımın ucundan sarı bir akıntı geliyor. AIDS olabilir mi?
Cinsel yolla geçen hastalıklar sık görülür. Çeşitli hastalıklar vardır. Öncelikle üroloji uzmanına muayene ol. Anlattıklarına bakılırsa bel soğukluğu dediğimiz hastalık olabilir. AIDS dahil diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından tahliller gerekir. AIDS testi başlangıçta negatifte çıksa daha sonra tekrarlanır.

1 yıl önce eşime bel fıtığı tanısı koydular. Son 4 aydır bel ağrısı devam ediyor. Cinsel ilişki sırasında sertleşmiyor. Doktora gittik. Fizik tedavi uzmanı cinsel hayatınız etkilenir dedi. Halbuki biz bir şey anlatmadık. Fıtık cinsel ilişkiyi etkiler mi?
Etkileyebilir. Tüm organlara ait sinir lifleri elektrik kabloları gibi omurların içinde geçer, beyine bağlanır. Cinsel organları çalıştıran sinir lifleri bel bölgesi omurlarının içinden geçer. Fıtık olursa sinir lifleri sıkışır, ezilir. Çalışması bozulur. Bel fıtığı tedavi edilmezse sadece cinsel organ çalışma bozuklukları değil, idrar ve dışkılama sıkıntıları bile olabilir. Ayrıca bel hareketlerinde kısıtlılık, bel de güçsüzlük, bacaklarda güçsüzlük, uyuşmalar, karıncalanmalar ve kuvvetsizliklerde olabilir. İhmal etmeyin. Bir an önce gerekli tedaviye başlayın.