Sözde İran-İsrail krizi bahane oldu: Batı topyekün savaş istiyor Başkan Erdoğan dengeleyici rol oynuyor! İşte, manşet manşet savaş çığırtkanları

İran ile İsrail’in füzeli, İHA’lı, tehditli sözde krizi bölgede tansiyonu yükseltirken Batı basını ise savaş çığırtkanlığı görevine soyundu. Alman Bild’den İngiliz The Economist’e ve New York Times’a Batı basını Orta Doğu’da topyekûn savaşı körüklerken Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün düzenlenen Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı konuşma ise gündeme damga vurdu. İşte, manşet manşet Batı’nın savaş çığırtkanlığı ve Türkiye’nin arabulucu rolü…

Giriş Tarihi 17 Nisan 2024, 12:03 Güncelleme 17 Nisan 2024, 15:47
Sözde İran-İsrail krizi bahane oldu: Batı topyekün savaş istiyor Başkan Erdoğan dengeleyici rol oynuyor! İşte, manşet manşet savaş çığırtkanları

İÇİNDEKİLER

İran'ın 13 Nisan'da terör devleti İsrail'e düzenlediği füzeli ve İHA'lı saldırı ile bölgede gerilim had safhaya yükselirken Batı basını ise yeniden savaş çığırtkanlığına soyundu. İran ile İsrail sözde savaş tehditleri savururken Batı basını da danışıklı dövüşe çanak tutuyor. Batı savaşı Orta Doğu'ya yaymaya çalışırken Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri ise gündeme damga vurdu.

ABD VE İRAN İSRAİL'İ KORUMAK İÇİN YARIŞIYOR

Avrupa ülkeleri İran'a yaptırım çağrıları yaparken İsrail'e en büyük destek ise ABD Başkanı Joe Biden'dan sonra İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'tan geldi. ABD ve İngiltere, İran'ın füzelerine karşı terör devletini korumak için adeta yarışa girdi.

BATI BASINI SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞINA SOYUNDU

İngiltere ile ABD, İran ile İsrail'in göstermelik çatışmasını bahane göstererek yeniden terör devletinin açık destekçiliği görevini üstlenirken uluslararası gazeteler ise her iki taraftan gelen savaş naralarını artırmak için üstün bir çaba gösteriyor.

Alman gazetesi Bild, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın cumartesi günkü İHA ve füze saldırılarına doğrudan karşı saldırı ile karşılık vermeye kararlı" diyerek sözde krizi savaş hazırlığı olarak pazarladı.

ABD gazetesi Wall Street Journal ise "Cesaretlenen İran açık çatışma konusunda tehlikeli bir kumar oynuyor" başlığını kullandı ve terör devleti İsrail'in soykırım kabinesinin yakın zamanda İran'a karşı saldırı düzenleyeceğini yazdı.

New York Times ise yayımladığı her bir haberde soykırım kabinesinin İran'a yönelik tehditlerini vurgularken misilleme çağrılarını vurguluyor.

İngiliz Financial Times ise analistlere göre İsrail'in misilleme konusunda ciddi olduğunu söyledi.

İngiliz BBC günlerdir devam eden savaş çığırtkanlığına devam ederken ABD ve AB'nin İran'a yeni yaptırımlar planladığını yazdı. Terör devleti İsrail de müttefiklerini Tahran'ın füze programına yaptırım uygulamaya çağırmıştı.

BAŞKAN ERDOĞAN GÜNDEME DAMGA VURDU

Batı basını cumartesi gecesinden bu yana İran ve İsrail'den gelecek olası saldırıların propagandasını yaparken Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşma dünya basınında gündem oldu.

DENGELEYİCİ ROL YİNE BAŞKAN ERDOĞAN'IN

Başkan Erdoğan dün akşam yaptığı konuşmada "Öncelikle kınanması gerekenin Netanyahu" olduğunu vurgularken ateşe körükle gitmenin faydası olmadığını belirtmiş ve "Sorumluluk sahibi herkes artık sesini daha fazla yükseltmelidir. 193 gündür ortada tek bir mağdur vardır, o da mazlum Gazze halkıdır" demişti. Başkan Erdoğan'ın sözleri dünya basınında manşetlerde yer buldu.

Londra merkezli Middle East Eye, Başkan Erdoğan'ın salı günü yaptığı açıklamada Orta Doğu'da son dönemde tırmanan gerilimin tek sorumlusunun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğuna yönelik sözlerine dikkat çekti.

İngiliz Reuters da Başkan Erdoğan'ın konuşmasından gerilimin sorumlusunun Netanyahu olduğuna yönelik bölümü vurgularken Başkan Erdoğan'ın Batı'yı İran'ı kınadığı için eleştirdiğine dikkat çekti.

Yunan Kathimerini de Başkan Erdoğan'ın Netanyahu hakkındaki sözlerini vurgularken Başkan'ın "İsrail bölgesel bir çatışmayı kışkırtmaya çalışıyor" şeklindeki ifadesine de dikkat çekti.

Bir diğer Yunan gazetesi Ethnos ise Başkan Erdoğan'ın bölgedeki rolüne dikkat çekerken "Erdoğan İran ile İsrail arasında dengeleyici bir rol oynuyor" dedi.

İsrail gazetesi The Times of Israel ise "Türkiye Cumhurbaşkanı İran'ın İsrail'e saldırısının sorumlusunun Netanyahu olduğunu söyledi" dedi ve Başkan Erdoğan için "Netanyahu'yu kınanması gereken saldırgan bir tavırla suçladı" ifadelerini kullandı.