5 yıldızlı yurt 6 bin 76 lira

Üniversitelilerin yurt telaşı başladı. Her bütçeye uygun yurt bulunurken, 5 yıldızlı hizmet verenlerin fiyatı dudak uçuklatıyor. Fitness, havuz, 40 metrekare oda sunan yurtlar aylık 6 bin 76 liraya kadar çıkıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2017 Güncelleme 13 Ağustos 2017, 02:01
5 yıldızlı yurt 6 bin 76 lira

İÇİNDEKİLER

Üniversite sonuçları açıklandı, ailesinden uzakta okuyacak öğrencilerin kalacak yer telaşı başladı. Kimi ev, kimi devlet yurdu, kimi de özel yurt arayışına girdi. Her bütçeye göre yurt imkanı bulunurken, bazı özel yurtlarda çarpıcı fiyatlar ortaya çıktı. Rekabeti '5 yıldızlı' hizmete taşıyarak adeta otellerle yarışan özel yurtlar, pahada da kendini gösterdi.

YILLIK 60 BİN 760 TL
Bilgili Holding tarafından İstanbul'da hayata geçirilen 3 şubeli Republika, fiyatları ile tüm yurtları solladı. Ortaköy'deki şubede tek kişilik odaların aylık ücretinin, 10 aylık ücret peşin ödenirse 4 bin 250 ile 5 bin 590 lira arasında olduğu açıklandı. Buna göre; peşin ödeme yapanların cebinden 10 aylık yeni eğitim dönemi için 42 bin 500-55 bin 900 lira arasında para çıkacak. Taksitli ödeme tercih edilirse, aylık fiyat 6 bin 76 liraya kadar çıkıyor. 14 farklı tip odası bulunan yurtta fiyatlar, iç-dış cepheye göre değişiklik gösteriyor. Fiyatlara açık yüzme havuzu, spor salonu, pilates salonu, sinema, oyun alanı, hobi alanı, kütüphane ve servis dahil. Yemekhane ve çamaşırhane için ise ekstra ücret isteniyor. Aylığı 6 bin 76 lira olan tek kişilik oda, 7-8 metrekarelik balkonu hariç 40 metrekare. Odada mini buzdolabı, gardırop, masa, yatak, kasa ve TV bulunuyor. 3 kişilik odanın minimum fiyatı 1 bin 795, 2 kişilik odanın minimum fiyatı ise 2 bin 475 lira.


Ortaköy Republika'da toplam 14 farklı oda tipi bulunuyor. Tek kişi 40 metrekare odada kalabilirken, isteyenlere 2 ve 3 kişilik odalar da sunuluyor. Pastel tonlarla dekore edilen odalarda, sınırsız internet imkanı da var.

KİRALAR BİN LİRADAN BAŞLIYOR
İstanbul'da kiralık ev arayan öğrencilerin genellikle tercih ettikleri lokasyonlar arasında Beşiktaş, Şişli, Bahçelievler ve Bakırköy bulunuyor. Bu ilçelerde kiralık daire fiyatları ise bin ila 2 bin 500 lira arasında değişiyor. 1+1 dairelerin ortalama kiraları Beşiktaş ve Bakırköy'de bin 500, Fatih ve Bahçelievler'de bin 200, Şişli'de ise bin 250 lira civarında. 2+1 dairelerin ortalama kirası ise Beşiktaş, Bakırköy ve Fatih'te 2 bin, Şişli ve Bahçelievler'de ise 2 bin 500 lira civarında seyrediyor. Son 1 yılda İstanbul'da kiralık konutlarda yüzde 20-25 civarında düşüş yaşandığını belirten Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "En büyük düşüş yüzde 50 ile Fatih'te oldu" dedi.

SÖZLEŞMELERE DİKKAT EDİN!
Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, ev ve yurt tutulurken sözleşmelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kolçak, "Bazen öğrenci ilk olarak özel yurda yerleşmekte, devlet yurdu çıktığında tüm yılın kirasını yurda ödemek zorunda kalmakta veya öğrenci sene bitmeden başka bir yurda geçmek isteyebilmekte. Kalınmayan dönemin parasının ödenmemesi için yurt ile yapılan sözleşmeye dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Özlem Kamer TERCANLI