YGS de değişiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, liseye yerleştirme sınavı TEOG’dan sonra üniversiteye giriş sınavının da değişeceğinin müjdesini verdi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise birden fazla üniversite sınavının hükümetin programında olduğunu söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2017 Güncelleme 21 Eylül 2017, 00:00
YGS de değişiyor

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla bazı üniversite bölümlerine sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek. Lisans programlarında ise merkezi bir sınav yapılacak. Ancak meslek yüksek okulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması öngörülüyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor. YÖK, Yükseköğretim Kalite Akreditasyon sistemiyle de yeni kurulan ve eski üniversiteler arasında da kalite eş değerliliğini yakalamayı amaçlıyor. Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye geçmesi program uygulanacak. Öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşecek. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

AİLELER VE ÇOCUKLAR DAHA RAHAT EDECEK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentinde devam eden 72. Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesi'nde üniversite sınavının da değişeceğinin müjdesini verdi. TEOG değişikliği ile ilgili gelinen son aşamayı gazetecilere değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başbakan Binali Yıldırım ile de bu konuyu konuştum. Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler" dedi. Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor" değerlendirmesini yaptı. Erdoğan'ın açıklamaları, gençler tarafından büyük destek buldu.