Avrupa Türkiye’den vazgeçemez

Teröristleri bağrına basan Batı, Türkiye’ye cephe aldı. Almanya, seçim politikalarını bile ‘Türkiye ile AB müzakerelerini bitireceğiz’ vaadiyle planladı. İşadamı Vural Öger, “Avrupa, Türkler’den vazgeçemez” ifadesini kullandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2017 Güncelleme 25 Eylül 2017, 02:21
Avrupa Türkiye’den vazgeçemez

İÇİNDEKİLER

Türkiye, hem siyasi hem de ekonomik olarak yükselişe geçti. Bu durum başta AB olmak üzere tüm Dünya'yı rahatsız etti. Ülkemizi hedef alan hainleri bağrına basan Almanya, 15 Temmuz darbe girişimini bile görmezden geldi. FETÖ'cü teröristleri ülkesinde maaşa bağlayıp, vatandaşlık verdi. Türkiye bu duruma tepki gösterince, iki ülke arasındaki ilişkiler gerildi. İşadamı ve Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat eski Milletvekili Vural Öger, Türkiye-Almanya arasındaki ilişkilerin geleceğini TAKVİM gazetesinden Ali Değermenci ile değerlendirdi...

Almanya'da Türkiye karşıtlığı neden arttı? Medya, halk üzerinde gündem oluşturunca, politikacılar da bunun etkisi altında kalıyor. Biz duygusal bir toplumuz. Bizi kimse sevmiyor diye hayıflanmanın bir manası yok. Ülkelerarası sevgiden ziyade menfaate dayanan birlikler oluşur. Almanları seven bir Fransız'a veya İtalyan'a da rastlamadım.

AB, Türkiye'den ne istiyor? AB politikacıları Türkiye'yi demokrasi ile İslam'ın bağdaşabildiği bir ülke ve İslam dünyasına bir model olarak sunmak istiyor. İleride İslam dünyası ile ortaya çıkabilecek bir çatışmada Türkiye'yi, Batı değerlerini taşıyan, zengin ve güçlü bir ülke olarak görmek istiyor.

ABD'nin etkisi var mıdır? ABD'nin bu olaylarda her zaman etkisi vardır. ABD, kendisini dünyanın jandarması olarak gören ekonomik emperyalist bir güçtür.

İngiltere, AB'den neden ayrıldı? İngiltere ile Almanya arasında 19. yüzyıldan beri bir rekabet vardır. İngiltere, AB'yi gittikçe Almanya'nın güdümünde olan bir birlik olarak görmekteydi. Büyük Britanya tarihine bakarak kesinlikle Almanya'nın güdümünde yer almak istemezler.

O zaman AB'nin yeni patronu Almanya mı olacak? Evet tabii ki. Bu bir gerçek... AB'nin geleceği, Almanya'nın liderliğinde olacak. Fransa da bunu kabul etmiştir.

AB'nin bugün genişleme politikası var mı? AB'nin genişlemesi, Rusya sınırında kalacaktır. Rusya onlar için her zaman ayrı bir ülke olacaktır. Ukrayna'dan da ayaklarını çekiyorlar. Rusya çok güçlü çıktı bu olaydan.

Almanya'nın cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma yapmasını engellediği dönemde, PKK 'ya izin vermesi ne anlama geliyor? Erdoğan'ın konuşmalarının engellenmesi hataydı. Gereksiz tırmanmalara sebep oldu. PKK'nın terörist bir organizasyon olarak kabul edilmesine rağmen Almanya'da serbest propagandası yapmasını ben müttefikliğin ruhuna aykırı buluyorum.

Batı, 15 Temmuz sırasında Türkiye'ye neden hiç destek çıkmadı? Sayın Erdoğan duygusal bir insan. Ölüm tehlikesi geçirmiş, devleti kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmış bir lider. Avrupa'dan empati ve destek bekliyordu. Ama orada oluşan kamuoyu buna müsait değildi. Bazı çevreler darbeye bile inanmadı. PKK ve FETÖ de bu anlamda kamuoyunda çok etkili oldu. Yanlış bilgiler yaymaya çalıştı.



Türkiye'ye çok yakın gözüken Martin Schulz tavrını nasıl buluyorsunuz? Martin Schulz'un TV programında Merkel ile yaptığı tartışma beni o kadar hayal kırıklığına uğrattı ki! Halkta Türkiye karşıtlığı oluşunca, bunu fırsat düşünerek, seçimleri kazanırsa Türkiye ile müzakereleri durduracağını söylemesi Merkel'i bile şaşırttı.

Almanya'daki 3 milyon Türk, yaşanan gelişmelerden tedirginler mi? Evet, çok tedirginler. Ben de dahil olmak üzere. Komşularımıza karşı bu olayları, gerginlik nedenlerini anlatmak bizleri zorluyor.

PKK ve FETÖ'nün Almanya'da güçlü olduğu için onlara dokunulmadığı söyleniyor. doğru mu? Almanya'da on binlerce FETÖ militanı ve destekleyicisi var. Bilhassa orta sınıf işadamları arasında yaygın şekilde FETÖ sempatizanları var. Sivil toplum kuruluşlarını ve politikacıları çok etkiliyorlar. PKK da aynı şekilde orada güçlendi. Türkiye'nin öncelikle Alman devletini ve Alman toplumunu kazanmaya çalışması gerekiyor. Bu sorunlar ancak diyalogla çözülebilir. Durumun sertleşmesi PKK ve FETÖ'nün işine yarıyor.

Erdoğan olduğu sürece Türkiye'nin AB'de işi olmaz deniliyor, buna ne diyeceğiz? Biz biraz politik olmak zorundayız. Politikalar, menfaatlere göre oluşuyor veya değişebiliyor. Sayın Erdoğan çok zeki biri... Bu durumda politik ve kurnaz davranırsa, bir takım jestler yaparsa Alman seçimlerinden sonra yeni bir diyalog başlayabilir. Avrupa Türkiye'den vazgeçemez. ingiltere'nin stratejisi...

İngiltere- Türkiye yakınlaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? İngilizlerin genlerinde stratejik düşünebilme özelliği mevcuttur. Haritaya baktıklarında Türkiye'nin stratejik durumunu görüyorlar. Türkiye ile müttefik olmadan Yakın Doğu'daki petrol kaynaklarını kontrol edemeyeceklerinin farkındalar. Bana önemli bir İngiliz politikacısı "Türkiye olmadan Avrupa olmaz. Türkiye, petrol ve gaz kaynaklarının başında, Türkiye'yi zenginleştirip bizim örnek bir Müslüman ülke yaratmamız gerekir" demişti.

Türkiye'nin Batı'ya gaz veren HUB (ta şıyıcı) olma durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye çok önemli bir konuma geliyor. Onun için de Türkiye'yi aralarına almak istiyorlar. Alman Hıristiyan Demokrat Kohl hükümetinde o zamanki Milli Savunma Bakanı Wolfgang Rühe "Türkiye bölgenin enerji HUB'u olacak. Geleceğimiz için Türkiye'nin elinden tutmak mecburiyetindeyiz. Bizim değerlerimizi Müslüman dünyaya nakledecek ülke de Türkiye'dir" demişti.

Bir masa etrafında Türkiye ve Almanya konuşabilirler mi? Eminim ki konuşacaklardır. Mesela Nazi sözü çok ağır bir söz Almanlar için. Bu tür ağır sözlerin söylenmeyeceği bir ortam yaratılması gerekiyor. Alman kamuoyunu kazanacak işler yapmak gerekiyor.
Türkiye bir beka sorunu yaşıyor. Bunu Avrupalılar anlayamıyor mu? AB, Türkiye için sorun olarak durumları başka türlü algılıyorlar. Burada duygusallıktan uzaklaşıp sorunları iyi analiz etmemiz gerekiyor.

İki ülke arsında bir adım atılacaksa ilk adım ne zaman atılır? Ben olsam tutuklu gazetecileri davalarının devamı şartıyla serbest bırakırım. Daha sonra OHAL'i bitiririm. Almanlar ve AB ile sorunlar kısa zamanda çözülecektir. Biz biraz politik olmak zorundayız. Bugün Türkiye, FETÖ'yü ülkeden temizlemiş durumda. Artık onların şansı kalmamış. Cumhurbaşkanı Erdoğan biraz esnek olursa işler kolaylaşır. Erdoğan çok zeki bir kişi bu olayı biraz politik yapsa sorunlar çözüme girecektir. Avrupa, Türkiye'den vazgeçemez. İş inada bindi, halktan tepki oluştu.

Gümrük birliği hakkında neler düşünüyorsunuz? Almanya'nın tanınmış vakıflarından BERTELSMANN, "Gümrük Birliği çalışmaya başlarsa Türkiye'nin AB'ye olan ihracatı yüzde 70 artar" diyor. Yani 50-60 milyar dolar artar demek istiyor. Sayın Erdoğan'ın 2023'de 500 milyarlık ihracat hedefi, Gümrük Birliği'nin tam çalışması halinde gerçekleşebilir. Ortaya çıkan bu gerginliğin indirilmesi, Türkiye'nin önünü açacaktır. Böylece Türkiye 2023'e kadar 900 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefine ulaşabilecektir. Kısa sürede İtalya'yı geçebiliriz.



​TÜRKİYE GİDERSE ORTADOĞU BİTER...
AB, Müzakerelerin bitmesini ister mi? Türkiye'nin jeo-stratejik açıdan değerini bildikleri için asla sürecin bitmesini istemezler. Türkiye'yi kaybederlerse, Orta Doğu'daki çatışmaların altından kalkamazlar. Türkiye ile anlaşabilirlerse muhtemel Müslüman- Hristiyan çatışmasının önüne geçmiş olacaklar.

Müzakereler yeniden başlarsa ne olur? Türkiye İtalya ve İspanya'yı bir zaman içinde geçebilecek potansiyele sahip. Almanya'nın mevcut durumunu ayakta tutması için her yıl 500 bin kişilik göçmene ihtiyacı var.

Türkiye'nin kartları neler? Genç, dinamik, üreten ve tüketen bir nüfusu olması. NATO üyesi olması, stratejik konumu. Petrol ve gaz kaynakların başında durması. Müslüman dünya ile olan sınırları.

​GÜMRÜK BİRLİĞİ TARTIŞMALARI NE OLACAK?
Gümrük Birliği güncelleştirilirse Türk ekonomisi büyük bir ivme kazanır. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (İFO), 'Gümrük Birliği Anlaşması imzalanırsa, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası bir sene içerisinde 20 milyar dolar artar. Ekonomik performansı da yüzde 2 oranında artar' diyor.

RÖPORTAJ:ALİ DEĞERMENCİ