Gelenekli san’atlara dâir…

Fikriyat.com yazarı Prof. Dr. M.Uğur Derman bugünkü yazısında geleneksel el sanatlarının inceliklerini anlatan bir yazı kaleme aldı.

Giriş Tarihi 13 Haziran 2017, 00:00 Güncelleme 13 Haziran 2017, 20:14
Gelenekli san’atlara dâir…

İÇİNDEKİLER

Prof. Dr. Derman geleneksel sanatlarımız arasında yer alan hüsn-i hat, tezhîb, ebrîcilik, kadîm mücellidlik, musavvirlik (minyatür), kat' (kâğıd oygusu) gibi el sanatlarının kültürümüzdeki yerinini ve önemini anlattı. İşte o sanatlar hakkında bilinmesi gerekenler.

İşte Fikriyat.com yazarı Prof. Dr. M.Uğur DERMAN'ın bugünkü yazısından önemli başlıklar

GELENEKLİ SAN'AT
Milletimizin asırlardan beri devam eden san'at ve zenâat faaliyetlerinin bulunduğunu bilirsiniz. Bunların, yüzyıllar öncesinden kalan örneklerinin aynen tekrarıyla "geleneksel" san'at mâmulleri ortaya çıkar. Ancak bu gayret, san'ata bir yenilik katmaz. Mârifet şundadır ki, eskiden hazırlanmış san'at eserlerinden ilhâm alınarak ortaya yeni, yepyeni eserler çıkarılmalıdır. İşte o zaman, bunları "gelenekli" san'at adıyla anmak câiz olur.



BUNLAR KİTAP SAN'ATLARI ADIYLA ANILIR
Millet olarak, gelenekli san'atlarımız arasında ilk akla gelmesi beklenenler hüsn-i hat, tezhîb, ebrîcilik, kadîm mücellidlik, musavvirlik (minyatür), kat' (kâğıd oygusu) gibi dallardır. Bu san'atlar, eskiden dâimâ yazma kitap sahîfelerinde karşımıza çıktığı için, topluca "kitap san'atları" adıyla da anılmaktadır.



SANATIN UMUMİ TANITIMINI YAPACAĞIZ
Biz, her hafta bir yazıyla fikriyat.com'daki aziz takipçilerimizin huzûruna çıkarak, bu konularda bilgiler aktarmak istiyoruz. Anlattıklarımızın daha iyi anlaşılması için resimlerle de takviye edeceğiz. İlk bahsimiz hüsn-i hat olacaktır. Bunu dört beş haftada tamamlayacağımızı sanıyorum. San'atın umûmî tanıtımından sonra târihimizde bu yolda devir açmış büyük üstadları da sizlere hemhâl eylemek emelindeyiz. Eyyâm ola, yel ese…

Yazının devamı için resme tıklayınız...