Bayram geliyor!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2017 Güncelleme 21 Ağustos 2017, 00:00
Bayram geliyor!

İÇİNDEKİLER

Şunun şurasında 2 ay kadar önce bu köşede "Bayram zehir olmasın!" başlığıyla bir yazım yayınlanmıştı.
Uzun bayram tatili yolculuklarında yaşanan kazaların çokluğunun sebeplerini ve kazalardan kaçınma yollarını dilim döndüğünce anlatmaya çalışmıştım. Maalesef Ramazan Bayramı'nda onlarca vatandaşımız hayatını kaybederken, yüzlercesi de yaralandı. Bu kazaların temelinde yine "Trafik Cahilliği" yatıyordu. Bisikletten TIR'a karayollarında kullandığımız her aracı kurallara uygun kullanmadığımız sürece bu kazaları engellemek mümkün değil. Trafik cahilliğinden kurtulmanın ilk yoluysa eğitim. Ancak eğitim tek başına yeterli değil.
Bu nedenle trafik kurallarını ihlal edenler, özellikle de trafikteki diğer insanların hayatlarını tehlikeye atanlar için ağır cezalar uygulanmalı. Artık elektronik çağında yaşıyoruz. Devlet herkesin mali bilgilerine ulaşabilir.
Trafik cezalarını kişilerin gelir durumu ve mal varlıklarına göre belirleme sistemini kurgulamak mümkün.
Böylece trafik cezaları herkesin canını yakabilecek seviyeye getirilebilir.
Örneğin; aylık geliri bin 500 TL olan bir sürücü için önemli olan 150-200 TL'lik bir ceza, aylık geliri 20 bin TL olan biri için önemsizdir. Halbuki işlenen suç aynı. Dolayısıyla aynı kişiye aynı suç için 2 bin TL ceza kesilirse daha caydırıcı olabilir. Tatil yolculuğu öncesinde hayatınızı kurtarabilecek bazı önerileri tekrar sıralayayım. Sıcak günlerde uzun yolculuklarda su kaybı nedeniyle dikkatiniz her zamankinden çabuk dağılır, yorgunluk hissi ve dalgınlık artar. Bu nedenle mümkünse sabahın erken saatlerinde, hava henüz serinken yola çıkın. 2 saatte bir mola verip, kan dolaşımınızı hızlandırmak için kısa bir yürüyüş yapın. Çok uzun bir yolculuksa, serin bir yerde kısa bir uyku, sizi dinçleştirecektir. Sinirlerinize hakim olun, sabırlı olun. Gideceğiniz yere bir an önce gitme isteğiyle yola çıkmayın. Yorgunluğunuz arttıkça dikkatiniz azalacak, refleksleriniz yavaşlayacaktır. Diğer araçları yakından takip etmeyin, hız sınırlarını aşmayın. Yolculuk öncesinde lastik hava basınçlarını kontrol edin, aracınızın bakımını ihmal etmeyin.
Yolculuğunuz kazasız, Kurban Bayramı'nız mübarek olsun.

Halit BOLKAN