Bermuda Şeytan Üçgeni'nin gizemi açığa çıktı

Atlantik Okyanusu'nda bulunan, çok sayıda uçak ve geminin gizemli bir şekilde ortadan kaybolduğu yer olarak bilinen Bermuda Şeytan Üçgeni'nin gizemi; bilim insanlarınca çözüldü. Bölgede yaşanan kazaların, hızı 270 kilometreyi aşan sert rüzgarlardan ve dev dalgalardan kaynaklandığı bildirilirken, bölgede bugüne kadar oluşan kazalarda yaklaşık bin insanın hayatını kaybettiği açıklandı.

Giriş Tarihi 24 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 24 Temmuz 2017, 13:10
Bermuda Şeytan Üçgeni’nin gizemi açığa çıktı

İÇİNDEKİLER

Atlantik Okyanusunda çok sayıda uçak ve geminin kaybolduğu bölge olarak bilinen Bermuda Şeytan Üçgeni, bu zamana kadar pek çok insanı korkutmuştur. Bölgenin sınırlarının ABD'deki Miami ve Porto Riko'daki San Juan olduğu kabul ediliyor ve buradan geçen çok sayıda uçak ve geminin kaybolduğu, yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Geçmişte bölgede manyetik bir çekim gücü olduğu iddia edilmiş, ilerleyen zamanlarda ise okyanus akıntılarının neden olduğu doğa olayları olarak kayıtlara geçmişti.

Yaklaşık 500 bin kilometrekare olduğu ifade edilen Bermuda Şeytan Üçgeni'yle alakalı Avustralyalı bilim insanı Dr. Karl Kruszelnicki'den önemli açıklamalar geldi. Kruszelnicki, bölgede bir gizem olmadığını, uçak ve gemi kazalarının insan hatasından kaynaklandığını aktardı:

"ABD sahil güvenlik verilerine göre bölgede kaybolan uçak ve gemi sayısı, dünyanın herhangi bir bölgesiyle aynı ortalamaya sahip. Fakat Bermuda Şeytan Üçgeni, ABD'ye yakın ekvator bölgesinde olduğu için haliyle çok fazla trafik var. Bu da kayıp gemi ve uçak sayısını fazla gösteriyor."

Dr. Kruszelnicki'den farklı olarak Colorado Eyalet Üniversitesi meteoroloğu Dr. Steve Miller, bölgedeki bulut oluşumuna dikkat çekiyor. Dr. Miller'a göre bölgedeki altıgen bulutlar, saatte 270 kilometre hızında rüzgar bombalarına neden oluyor. Bu da uçakların düşmesine ve gemilerin alabora olmasına neden oluyor.

Dr. Miller ve ekibi yaptığı ölçümlerde Bermuda Şeytan Üçgeni'nde saatte 273 kilometre hızında rüzgar tespit etti. Bu rüzgarlar yaklaşık 14 metre boyunda dev dalgalara neden olabiliyor.