Düzenli yaşa şansını yükselt!

Uyku ve beslenme düzenine dikkat etmeyen erkeklerin cinsel istekleri azalıyor. Vardiyalı çalışanların da sperm kalitesi düşerek babalık yolu kapanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2017 Güncelleme 25 Haziran 2017, 01:56
Düzenli yaşa şansını yükselt!

İÇİNDEKİLER

Babalık hayalini baltalayan nedenlerin başında düzensiz beslenme, uyku ve çalışma geliyor. Yapılan araştırmalar, düzensiz çalışma saatlerinin erkeklerde hem cinsel dürtüleri hem de baba olma şansını azalttığını ortaya koyuyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, erkekleri yakından ilgilendiren bilimsel araştırma sonuçları hakkında şu bilgileri veriyor:

SPERM SAYISI AZALIYOR
"Vardiyalı çalışan erkeklerde testosteron seviyesi düşüyor. Bu da kötü sperm kalitesine neden oluyor. Araştırma sonuçları gece çalışanlar için alarm niteliği taşıyor. Düzensiz ve çok az uyku uyumanın da hormon seviyelerini ve sperm üretiminde önemli olan gen dizilimini etkilediği anlaşılıyor. Vardiyalı çalışma uyku bozukluklarına da yol açıyor. Bu durum erkeklerde çeşitli idrar yolu problemleri ve ereksiyon bozukluğu anlamına geliyor."

KADINLAR DA FARKLI DEĞİL
Düzensiz bir hayat sadece erkekleri değil kadınları da vuruyor. Dr. Betül Görgen, yapılan araştırmada gündüz çalışan gruba göre, vardiyalı ve özellikle gece çalışan kadınlarda yumurtalık rezervinin daha düşük çıktığını belirtiyor. Dr. Görgen, "Tüp bebek tedavisine giren ve fiziksel olarak ağır işte çalışan kadınların, hafif işlerde çalışan gruba göre yüzde 8.8 düşük yumurta rezervine sahip olduğu saptandı" diyor.