5 kilo garantili açık büfe tatili

Aylarca uğraşıp fit bir vücuda kavuşanlar dikkat! 1 hafta açık büfe otel tatili size tam 5 kilo aldırabilir. Kalori bombardımanına yakalanmamak için uzmanların uyarılarına kulak verin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2017 Güncelleme 26 Haziran 2017, 00:40
5 kilo garantili açık büfe tatili

İÇİNDEKİLER

Bayram ile birlikte tatil sezonu başladı. Otellere gideceklerin açık büfe tehlikesi ortaya çıktı. Araştırmalar, yaza girmeden zayıflayanların açık büfe otellerden en az 3, en fazla 5 kilo alarak geri döndüğünü gösterdi. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Yöneticisi Dyt. Derya Dinçer Akın, açık büfe tatillerdeki yeme alışkanlığının yaşam biçimi haline gelebileceğine dikkat çekti. "Yaza girerken sağlıklı bir şekilde inceldikten sonra tatilde 'Bütün yıl çalıştım yemeyi ve dinlenmeyi hak ettim' düşüncesi, açık büfeleri size tuzak haline getirecektir" diyen Derya Dinçer Akın, kalori bombardımanına karşı şu önerilerde bulundu...

MASADAN 3 KEZ KALKIN
Beynimize doyma sinyali 20 dakika sonra gidiyor. Bu nedenle açık büfede 3 kez yerinizden kalkmanız yavaş yemenize neden olup, porsiyon kontrolünü kolaylaştırır. İlk olarak 1 kase çorba içmek mide hacminin dolarak doyma hissini başlatır. Ayrıca kan şekerinizin ani yükselmesini engeller. İkinci kalkışınızda kendinize haşlanmış, közlenmiş veya çiğ sebzelerden oluşan bir salata tabağı alın. Salata ve sebzeler doygunluk yaratır. Son kez ana yemek için kalktığınızda zaten doymanız için gerekli 20 dakika tamamlanacaktır. Dolayısıyla ana yemekten sadece sevdiklerinizi bile alsanız kontrollü tüketmenizi sağlayacaktır.

Paranın hakkını vermeyin: Ödediğiniz paranın hakkını çıkarmak için sınırsız yeme fikrini zihninizden atın. Açık büfede en kolay yapılan ve bedeli ağır olan hatalardan biri budur. Bu düşünce açık büfede yiyebileceğiniz kadar yemenin karlı olduğu hissine kapılmanıza neden olacaktır.

Küçük tabak seçin: Büyük tabak yerine küçük bir tabak seçmeniz porsiyon kontrolü yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Kahvaltı tuzağına düşmeyin: Tatilde geç kalkmak istiyorsanız bile mutlaka güne kahvaltıyla başlamalısınız. Açık büfede yer alan ve iştahınızı arttıran bütün kahvaltı seçeneklerinden yemek yerine, tatil süresince her gün farklı bir kahvaltı seçimi yapın. Bir gün peynirli, bir gün omletli, bir gün müslili, bir gün de hamur işli (gözleme, börek veya simitli) veya pankekli bir kahvaltı olarak tercihte bulunabilirsiniz.

Dondurmaya dikkat: Her ana yemekte açık büfedeki dondurmayla yemeği tamamlamak kilo kontrolünüzü zorlaştırır. Bu nedenle dondurmayı tatlı tercihi olarak ya da ara öğün tercihi olarak öğleden sonra kullanmalısınız.

Ara öğün yapmayı unutmayın: Ara öğün yaparak kan şekerinizi dengelemeli ve açık büfe olan ana yemeklere çok aç karnına gitmeyi engellemelisiniz. Ara öğünler porsiyon kontrolünüzü kolaylaştıracaktır. Bu da kilo almanızı önleyecektir.

KENDİNİZİ KAYBETMEYİN
TATLI görünce gözünüz dönmesin. Ana yemekten fedakarlık ederek tatlı yiyebilirsiniz. Aç karnına açık büfeden tatlı almaya çalışırsanız porsiyon kontrolü yapmanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle öncelikle bir salata tabağı yapıp yemeli, sonrasında da tatlı tüketmelisiniz.

YEDİKLERİNİZ 'ZEHİR' OLMASIN
Açık büfe alanlarda ve otellerde besin zehirlenmelerinden korunmak için yapılması gerekenler şöyle:
■ Özellikle mayonez ile soslanmış yemekler ve mezelerden uzak durun.
■ Çiğ et ile hazırlanan tütsülenmiş, şarküteri besinlerde bakteriler çok çabuk ürer. Bunların özellikle yaz aylarında tüketilmesi sakıncalıdır.
■ Soğuk zincire dikkat edilmeden bozulabilen dondurulmuş besinler risklidir. Hazır köfte kullanan bir restorandan yemek, gıda zehirlenmesine sebep olabilir.
■ İyi pişmemiş tavuk veya içi kırmızı köfteyi kesinlikle yemeyin.
■ Tercihen kremasız çorba ve yemekleri tüketin.
■ İyi pişmiş ızgara et ve yanında haşlanmış makarna-pilav ile içecek olarak son kullanma zamanı geçmemiş ayran iyi bir alternatif olabilir.

İŞE DİNÇ DÖNMEK İÇİN NE YAPMALI?
İlk şart tatilde iyi bir uyku ve iyi bir dinlenmedir. İkinci şart, kilo almadan dönmektir. Kilo almak hem fizyolojik (bedensel yorgunluk), hem psikolojik (ruhsal isteksizlik) hem de hastalıklara yakalanma riski açısından zararlıdır. Diğer şart ise; sağlıklı beslenme modeline uymaktır. Bol bol taze meyve-sebze, az yağlı yemekler tüketmek, bol su içmek, tatlıları ve tuzluları tadında bırakmak sindirimi güçleştirmez, bedeni yormaz. Metabolizmayı hızlandırıcı etki yapar; enerjiyi artırır.