B sınıfı ehliyeti olanlar yaşadı! Artık o araçların tümünü sürebilecekler

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle B sınıfı ehliyet sahiplerine 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanma hakkı tanındı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik belirli koşulları sağlayan sürücülerin artık daha hafif ve manevra kabiliyeti yüksek motosikletlere yönelebileceği bir dönemi başlatıyor.

Giriş Tarihi 10 Şubat 2024, 09:09 Güncelleme 10 Şubat 2024, 09:09
B sınıfı ehliyeti olanlar yaşadı! Artık o araçların tümünü sürebilecekler

İÇİNDEKİLER

Yeni düzenlemeye göre, B sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar, her türlü ticari faaliyet dışındaki motosikletleri kullanabilecek. Ayrıca, A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de artık B sınıfı ehliyet sahipleri tarafından kullanılabilecek. Ancak, belirlenen şartlar arasında en az 2 yıllık B sınıfı sürücü belgesine sahip olma, sağlık şartlarını taşıma ve daha önce sürücü belgesi geri alınmamış olma koşulları bulunuyor.

EĞİTİM VE SINAV ŞARTI

Yönetmelik kapsamında, belirlenen direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak uygulama sınavında başarılı olunması gerekiyor.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi şartıyla, 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.

SÜRÜCÜ BELGESİNE İŞLETME KOLAYLIĞI

Yeni düzenleme ile sürücü belgesi üzerine kod yazılmasına gerek olmadan, sistem kayıtlarına eklenen bilgilerle sürücüler 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecekler.

Ancak isteyen sürücüler, 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecekler.

YÜRÜRLÜK TARİHİ

Yapılan açıklamada, söz konusu yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği belirtilirken, bu değişikliğin motosiklet kullanımında çeşitliliği artırarak sürücülere daha fazla seçenek sunmayı amaçladığı ifade edildi.

Yönetmelik 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilmek için, sürücülerin en az 2 yıllık B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları, sağlık şartlarını yerine getirmeleri, daha önce sürücü belgesinin geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmaları, belirlenen direksiyon eğitimi dersini başarıyla tamamlamaları ve Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikasının sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi gerektiğini öngörüyor.