Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 16 Haziran 2017

Devletin şakası yok!..

Olacak olan oldu ve o bildik burnundan kıl aldırmaz tavır, sonunda ters tepti.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hassasiyetlerine saygı göstermeme hususunda kendilerinde hak görenlerden birisi olan Enis Berberoğlu, 25 yıl hapse mahkum oldu... Enes Berberoğlu böyle bir şeyi beklemiyordu büyük ihtimalle... Sadece o da değil, gelişmelere onun gibi bakanların tamamı, işin ucunda casusluk bile olsa, bir mahkumiyet çıkmayacağını düşünüyorlardı.
Uzun yıllar gazetecilik yapmış ve sonrasında siyaseti tercih etmiş bir isim olan Berberoğlu'nun mahkumiyetinin bireysel tarafı üzüntü verici. Ancak, konunun detayları Berberoğlu ve onun gibi düşünenlerin aymazlıklarıyla dolu. Son derece ciddi bir meselede devletle çatışmaya girdiler çünkü. Ve devletin soğuk mekanizması, Berberoğlu'nu casusluktan suçlu buldu. Yaptığı işin adı buydu çünkü. Konuya Berberoğlu cenahından bakanlar, temyiz sürecini beklemeden tutuklama kararı alınmasına kızıyorlar. Ancak tutukluluğun Can Dündar'ın kaçmış olması ile ilgili olabileceği akıllarına gelmiyor. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun mahkumiyet sebebi, Cumhuriyet Gazetesi'nde 29 Mayıs 2015'te yayınlanan MİT TIR'ları ile ilgili görüntüleri, Can Dündar'a teslim eden kişi olması. Mahkeme tarafından: "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan önce müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmedilen Berberoğlu'nun cezası, sonra 25 yıla çevrildi. 19 Ocak 2014'te Adana ve Hatay'da silah taşındığı gerekçesiyle durdurulan ve aranmaya çalışılan MİT TIR'ları o günlerde de haberlere konu olmuş, ancak hemen ardından mahkeme kararıyla yayın yasağı alınmıştı. Can Dündar yönetimindeki Cumhuriyet Gazetesi, 29 Mayıs 2015'te 'İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar' manşeti ile konuyu tekrar gündeme taşımaya çalışmış ve operasyon sırasında çekilen ve aslında gizli kalması gereken bazı görüntüleri de yayınlamıştı. Tabii, ilgililerin Suriye Türkmenlerine yardım malzemesi olduğunu söylediği yüklerin silah olduğu ve Suriye'deki terör örgütlerine gönderildiği iddiaları eşliğinde...

AYAĞINI DENK ALMAK...
Enis Berberoğlu'nun konu ile bağlantısı, mahkeme safahatında kuruldu. Can Dündar, konuyla ilgili kitabında 'görüntüleri solcu bir milletvekilinden aldığını' açıklamıştı.
Yapılan araştırmada Enis Berberoğlu'na ulaşılmış ve görüntülerin onun tarafından Dündar'a verildiği kanaati kesinleşmişti.
Konunun kamuoyuna yansıyan tartışmaları sırasında, Enis Berberoğlu: "Eski bir gazeteci ve yeni siyasetçi sıfatıyla bu haberin tüm sorumluluğunu üstlenmeye hazırım" mealinde bir açıklama yapmıştı. Berberoğlu, hakkında hazırlanan iddianame sonrası ise, Dündar'ın kitabındaki bir cümleden hareketle yöneltilen suçlamayı kabul etmediğini söylemişti. Berberoğlu'nun başına gelen, kendilerini ülkenin sahibi olarak gören ve bütün olup bitenlerin buna göre cereyan etmesi gerektiğini düşünenlerin yaşadığı şokların ilki değil. Ancak, alınan ceza açısından ve Berberoğlu milletvekili olduğu halde, temyiz süreci beklenmeden tutuklanmasına bakıldığında, oldukça büyük bir şok olduğu kesin. MİT TIR'ları ile ilgili görüntüleri Can Dündar'a verdiği için 25 yıla mahkum olan Enis Berberoğlu'nun hikayesi, başka devletlerin sırları olabileceğini çok iyi bilseler de, kendi devletlerinin sırrı olmaması gerektiğini savunabilenlerin hikayesi aslında.
Konunun geldiği yer, kendilerinden birileri tarafından yönetilmeyen devleti adeta devlet saymama eğiliminde olanların artık akıllarını başlarına toplamaları gerektiğinin de göstergesi.Özellikle de casusluk gibi konularda devletin şakası yok çünkü...