DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Ağustos 2017

Doğru beslen kanserden korkma

Kanserden çok korkuyorum. "Beslenmeyle ilgisi var" diyorlar. Kafam karışık. Siz ne dersiniz?
Korku kanseri arttırabilir. Yani bağışıklık sisteminin çalışması bozulursa kanser mekanizmaları ortaya çıkabilir.
Beslenme bunun parçalarından sadece bir tanesidir. Ama kaygı, korku, stres, evham dediğimiz, bedenimizin alarm verdiği haller sürekli devam ettiğinde bağışıklık sistemimizde ne yapacağını şaşırır. Daha sonra karmakarışık bir trafik olur. Ve ardından kanser meydana gelebilir. Onun için önce korkularından kurtul. Beslenmede ise her zaman söylediğim gibi, "Tabiilikten uzaklaştıkça tababete yaklaşırsınız." Mevsiminde, taze, doğru miktarda, doğru gıdaları, doğru şekilde pişirerek yemeliyiz. Hazır gıdadan olabildikçe sakınmalıyız. Sanayi kabuğu olan gıdalar, sağlıklı kalmamızı zora sokar.

Cinsel organımda idrar yaparken ağrı ve akıntı vardı. Test yaptılar, 'trikomonas' dediler. İlaç verdiler. Bu nasıl bir hastalıktır? Yeni evliyim. Eşimle ilişki sıkıntı yaratır mı?
Evet yaratabilir. Hem senin için hem eşin için sıkıntı artabilir. 'Trichomonas vaginalis' dediğimiz canlı 'trikomoniyazis'e neden olan mikroskopik bir parazittir. Özellikle cinsel açıdan aktif genç kadınlarda sık görülür. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Tedavisi mevcuttur.

Hocam 2 aydır başım ağrıyor. Film temiz çıktı. Sizce ne olabilir?
Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikayetlerin başında gelir. Baş ağrısı şikayeti olanların oranı toplumda yüzde 90'lara ulaşır. Tüm baş ağrılarının yüzde 90'ını ise migren ve gerilim tipi baş ağrıları oluşturur. Uluslararası baş ağrısı derneği, baş ağrılarını 14 ana grup ve yüzlerce alt grup olarak sınıflandırmıştır. Doğrudan doğruya baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkan, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan baş ağrıları primer baş ağrılarıdır. Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülen, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak (örneğin beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında) ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Yani samanlıkta iğne aramak senin soruna cevap vermekten kolay. Tahlillerini al, iç hastalıkları ve nöroloji uzmanına muayene ol.

6 aydır şekerim var. İncir tatlısını çok severim. Tatlandırıcıyla yapabilir miyim? Bir zararı olur mu?
Tatlandırıcısız da yapabilirsin. Ancak biz, şeker hastalarının şeker tadını özlemelerini önermiyoruz. Uzun süre tatlandırıcı kullanmak hala araştırılan bir konu. Yine de çok istiyorsan sık sık tüketmemen gerektiğini hatırlatıyorum. İncir meyve şekerine sahip olduğu için tatlandırıcı kullanmana gerek yok. Tarifi veriyorum. Yarım kilo incir al. Yıka, soy, dörde böl. 2 bardak su ile yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişir. Ateşi kapat. Tencerenin ağzını kapalı olarak soğumasını bekle. Lor peynirin üstüne 1/4 incir koy. Yemek sonrası diyet listene bak. Bir porsiyon meyve yerine bir dilim yiyecek şekilde düzelt. Ağzının tadı için hayatının tadını kaçırma.

3 ay önce doktor, "Vajinit iltihabı" dedi. Fitil verdi ama yine tekrarladı. Başka hastalık olabilir mi?
Vajinit kadının vajinasının iltihabıdır. Kadınların üçte bir kadar çoğunluğu hayatlarının bir döneminde vajinit belirtileri gösterecektir. Vajinit her yaştaki kadınları etkiler, ancak üreme çağlarında en sıktır. Tedavinin tipi etkene bağlıdır. Vajina bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir. Bazı faktörler bu normal dengeyi bozabilir. Antibiyotikler, hormonal değişiklikler, gebelik, emzirme, menopoz, vaginal duşlar, spermisitler (gebelikten korunmak için kullanılan sperm öldürücü maddeler), cinsel ilişki, enfeksiyon, şeker hastalığı bu şikayet tekrarlayabilir. Normal dengedeki bir değişiklik mantarların veya bakterilerin artmasına izin verebilir ve vajinite neden olur. Bu vajinanın epitelinin iltihaplı hale gelmesine yol açar. Kadın hastalıkları ve iç hastalıkları uzmanına muayene ol.