Kış faturası

Havalar soğudu, kombiler yanmaya başladı, faturalar kabardı. Ama özellikle gaz ve elektrik faturalarındaki yüzde 100 artışlar vatandaşı rahatsız etti. 'Ne kadar kullanırsak kullanalım bu kadar artmamalı' diyenler için faturayı doğru okuma rehberi hazırladık...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ocak 2015 Güncelleme 17 Ocak 2015, 01:39
Kış faturası

İÇİNDEKİLER

Kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşın gündemi yine faturalar olmaya başladı. Özellikle bu ay gelen elektrik ve doğalgaz faturalarının birdenbire kabarması tepkilere de yol açtı. Aralık ya da Kasım ayında 50 lira elektrik faturası ödeyen bir abonenin Ocak'ta 150 liralık miktarla karşılaşması, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu arada kombisini son 1 ayda daha yoğun yakan vatandaşların doğalgaz faturaları da 300-400 liraları buldu. Kullanımla birlikte artışın olmasını beklediklerini söyleyen vatandaşlar, "Ancak 2-3 kat artış çok normal gelmiyor. Bu bir de herkese böyle gelince acaba gizli zam mı var diye düşünmeye başladık" yorumlarını yapmaya başladı. Şikayetler bizim de telefonlarımızı kilitleyince, vatandaşa faturasını incelemesi için bir rehber hazırladık. Özellikle geçmiş faturaları ile yeni faturası arasında büyük fark olan vatandaşların mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor.

KULLANIMI KONTROL EDİN
İlk bakmanız gereken, kullanım miktarınız. Bunu doğalgaz ya da elektrik saatinize bakarak tespit edebilirsiniz. Böylece bir okuma hatası olup olmadığı ortaya çıkacaktır.
Bir önceki ayki faturanızdaki son endeks miktarı yeni faturanızda ilk endeks miktarıyla eşit olmalı.
Ayrıca yeni faturadaki son endeks miktarı da sayacınızdaki rakamlarla aynı ya da birkaç gün sonra baktığınız düşünülürse çok yakın olmalı. Tüketim miktarınızın da ilk endeks ve son endeks arasındaki fark kadar olması gerektiğini unutmayın.
Fiyat konusunda da dikkatli olmalısınız. Eski faturanızdaki birim fiyatı ile yeni faturanızdaki birim fiyatı arasında fark varsa, zam yapılmış demektir. Birim fiyat değişmemeli.
Gereksiz ek ücretler olup olmadığını da kontrol edin. Açma-kapama parası, elektriği kesme parası, kayıp-kaçak parası gibi ek ücretlerin de her iki faturada nasıl alındığını mutlaka kontrol edin.
Bu kontrollerden sonra eğer bir farklılık hissederseniz, kurumunuza başvurarak itiraz edebilirsiniz.
Kurumların bir uygulaması da itiraz bile etseniz sizden o paraları almaları. Vatandaş buna tepki gösterse de uygulama sürüyor. Bu nedenle itiraz ettiğiniz için faturayı ödemezseniz elektrik ya da gazınız kesilebilir. Buna da dikkat edin.