Esnaf ağlatan müzik

Televizyon ve radyodan müzik yayını yapan esnafı, çıkan telif hakkı faturası vurdu. İşte tarife: 60 metrekarelik pastane bin 487 TL, kuaför bin 445 TL, bakkal 8 bin 307 TL

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2015 Güncelleme 22 Ağustos 2015, 01:12
Esnaf ağlatan müzik

İÇİNDEKİLER

Esnafı telif hakları vurdu. Televizyon ve radyodan müzik yayını yapan esnaf ağır faturayla şok yaşarken, istenen tutar pek çoğunun ödediği yıllık gelir vergisini bile aştı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, özellikle turistik yörelerde faaliyette bulunan esnafın, dükkanlarında zaman zaman radyo veya televizyondan müzik yayını yaptığını belirtti. Buna ilişkin 4 ayrı kuruluşun esnaftan telif hakkı talep ettiğini aktaran Palandöken, talep edilen tutarların, ticari hayatın gerçekleriyle bağdaşmayacak kadar yüksek olduğunu ifade etti. 60 metrekare büyüklüğünde bir pastane için bin 487 lira, aynı büyüklükteki kuaför için bin 445 lira, bakkal, manav, kasap ve benzeri işyerleri için ise 8 bin 307 lira telif hakkı talep edildiğini savunan Palandöken, şunları kaydetti:

BÜYÜKLER DAHA AZ ÖDÜYOR
"Bu bedeller her yıl yenileniyor ve birçok esnafın ödediği yıllık gelir vergisinden bile yüksek tutarlara varıyor. İşyeri büyüklüğü arttıkça metrekare başına istenen telif hakkı azalıyor. Bu da büyüklerin az, küçüklerin daha çok telif hakkı ödemesi demek." Yargıtay'ın, esnafın müzik yayını yapmasının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı olmadığına karar verdiğini aktaran Palandöken, yasal düzenleme istedi.