Z'incir'leme şifa!

Her meyve-sebzeyi mevsiminde tüketmek gerektiğini söyleyen uzmanlar, 'Şimdi incir zamanı. Günde 2 incir yiyerek meme kanseri riskini azaltıp, kalp ve kemiklerinizi koruyabilirsiniz' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2017 Güncelleme 25 Eylül 2017, 00:00
Z’incir’leme şifa!

İÇİNDEKİLER

Sonbaharın lezzetli meyvelerinden olan, kışın kurusunu yediğimiz inciri, dalından koparıp yemenin şimdi tam zamanı! Bölgesine ve türüne göre Haziran ayı ile birlikte hasadı başlayan bu doğal lezzet, ekim aylarında son demlerini yaşıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Akça, özellikle yaz mevsiminden sonbahara geçişle birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi için güçlü bir antioksidan olan incirin birçok faydası olduğunu söylüyor. "Ancak lezzetine kanmamak ve ölçüyü aşmamak gerek" uyarısı yapan Diğdem Akça, incirin sağlığa faydalarını şöyle anlatıyor...

GÜÇLÜ KEMİKLER
2 adet orta boy incirde yaklaşık 1 bardak sütteki kadar kalsiyum bulunuyor. Kalsiyum ve magnezyum içeriği sayesinde kemikleri besliyor. Özellikle koyu renkli incirlerde kalsiyum içeriği daha yüksek seviyede bulunuyor.

KALBE DESTEK VERİYOR
İncir, kan basıncının dengelenmesini sağlayan potasyum açısından zengin bir meyvedir. Düzenli meyve ve sebze tüketemeyen, işlenmiş gıda ve et tüketimi yüksek kardiyak riskli kişilerde günlük sodyum tüketimi de artar ve potasyum eksikliği görülür. Diyabet hastalığınız yoksa günde düzenli 1 adet incir tüketmeniz kan basıncınızı da dengeleyerek kalbinizi korumaya destek olacaktır.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
Özellikle yaz aylarından sonbahara geçiş- le bağışıklık sistemi zayıflarken, kararında incir tüketimi güçlü antioksidan özelliğiyle vücudun direncini güçlendiriyor. A, E ve K gibi birçok vitamin açısından da zengin olan incirin, antioksidan kapasitesi özellikle koyu renkli olanlarda yüksek miktarda bulunuyor.

BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIYOR
Günümüzde yoğun koşuşturmaca nedeniyle sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve düşük lif tüketimi kabızlığa zemin hazırlıyor. Bir kişinin günlük 25-30 gram lif alması gerekirken, incir lif içeriği sayesinde bağırsak hareketliliğini artırıyor. 1 orta boy incirde yaklaşık 1 gram lif bulunuyor. İncirle birlikte 1-2 bardak su içilmesi bağırsak hareketliliğini daha da artırmaya fayda sağlıyor, kabızlığı gideriyor.

FAZLASI DİYABETE NEDEN OLABİLİR
"Şeker içeriğinin yüksek olması ve kandaki şekeri aniden yükseltmesi nedeniyle özellikle diyabet hastaları taze veya kuru inciri kesinlikle tercih etmemeli" diyen diyetisyen Diğdem Akça, şu uyarılarda bulunuyor: "Eğer tüketilecekse de 1 adet incirden fazla yenmemeli. Sağlıklı kişilerin de porsiyonda kontrolü elden bırakmaması gerekiyor. 1 porsiyon meyve yerine 2 orta boy incir tercih edilebilir. Ancak eğer tazeliğine aldanır yüksek miktarda tüketirseniz çok yüksek miktarda şeker aldınız demektir. Bu da bir sonraki öğüne kadar daha çabuk acıkmanıza neden olurken, 100 gram incir (yaklaşık 2 küçük boy incir) 80 kalori, 20 gram da karbonhidrat içerdiğinden, fazla tüketimi diyabet hastalığına yol açabilir. Bu yüzden aşırıya kaçmamalı."

MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR
bilimsel çalışmalar, menopoz sonrası dönemde meyve içerikli yüksek lif tüketiminin kadınlarda meme kanseri görülme riskinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Günde 1 porsiyon meyve tercihinizi 1 adet incirden yana kullanarak meme kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. İncir, içeriğinde aynı zamanda bulundurduğu 'benzaldehit' sayesinde de kansere karşı koruyucu ve önleyici etki sağlıyor.