ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 25 Eylül 2018

Erken giriş erken emeklilik demektir

01.7.1986 Bağ-Kur girişim var. 25.03.1999'da işi bıraktım. O dönemde Bağ-Kur'dan prim ödeme tablosu geldi, önemsemedim, ödemedim. SSK başlangıcım 2000'den sonra. SSK'dan 742 günüm bulunuyor. 600 gün askerliğim var. Huzurevine girmek için devlet hastanesinden iş göremezlik raporu aldım. Nasıl, ne zaman emekli olurum? Şehmuz AHILTAY
Doğum tarihinizi yazmamışsınız. Bağ-Kur'a hiç prim ücreti ödemediyseniz Bağ-Kur'lu dönemleriniz geçerli sayılmaz. Bağ-Kur'dan emekli olabilmek için en az 15 yıllık prim yani 5400 gün prim ödemesi yapmış olmalısınız. Bunun için Bağ-Kur'a olan prim borçlarını ihya yapıp ödemeniz gerekir. Bağ-Kur'a olan süreler boşluksuz ise SSK hizmetleri ile 5326 güne ulaşır. Bu durumda askerlikten kısmi olarak borçlanıp 5400 güne ulaşabilirsiniz. Bu durumda Bağ-Kur'dan 58 yaş ile kısmi emekli olabilirsiniz. Aslında geçen ay sona eren yapılandırmayı kaçırmanız sizin için bir handikap olmuş. SSK'dan durum biraz daha farklı, eğer Bağ-Kur girişini alamazsanız SSK'dan 25 yıl, 4500 prim gün ve 60 yaş şartlarına tabi olursunuz. Vergi indirimi alabilirseniz yine şartlarınız tamamen değişir ve daha az primle emekli olma şansınız olabilir. Ama önemli olan Bağ-Kur'a olan girişiniz. Erken giriş demek erken emeklilik demektir.

Emekli olmak için dilekçe verdim. Dilekçemin kabul edilmesine rağmen sonradan emekli olamayacağıma dair yazı gönderdiler. Sebebi de yaşı büyütmem. İşe başladıktan sonra askere erken gidebilmek için iki yaş büyütmüştüm. Sosyal Güvenlik Kurumu'na gittim, bana emekli olabilmem için iki yıl daha beklemem gerektiğini söylediler. Bu doğru mu? Mahkemeye başvurup dava açsam emekli olamaz mıyım?
5...225717 Nolu SMS
Yaşı büyüttüğünüzden dolayı emeklilik talebinizin reddedilmesi doğru ve kanun gereği yapılması gereken bir durumdur. Mahkemeye başvurmanız size fayda sağlamaz. Daha önceden Anayasa Mahkemesi kararı var ve bu kararla 'ilk defa sigortalı olunduktan sonra yapılmış yaş düzeltmelerinin emeklilik hesaplarında geçerli sayılmamasının Anayasa'ya aykırı olmadığı' belirtilmiştir. Bu sebeple ilk işe başladığınız tarihte kaç doğumluysanız emeklilikte de bu tarih geçerli olacaktır.

Ne zaman emekli olurum?
01.01.1968 doğumluyum, işe giriş 01.01.1995, ne zaman emekli olurum? 5...882229 Nolu SMS
İşe girişinize göre 25 yıl, 55 yaş 5750 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerlik varsa ve en az 7.5 ay borçlanarak 25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Emekli olabilmeniz için prim gün şartını tamamlayıp hangi yaşa tabi iseniz o tarihi beklemelisiniz.