Ergün Diler

ERGÜN DİLER

Tarihi 18 Ocak 2018

Terör hattı

Washington ile Ankara koptu.
Bu kopuş tarihi için seçenekler fazla! Kimine göre Abdullah Gül'ün CUMHURBAŞKANI seçildiği 2007, kimine göre ise ÇUVAL OLAYI!
Ama iki ülke hızla birbirinden uzak düştü. Çünkü ABD, Türkiye'yi stratejik ortak olarak tanımlıyor ancak bu sadece cümlelerde kalıyordu. Bildiğini okumaya çalışıyor, istediği formatı dayatıyordu. PKK, Çuval olayı, Barzani, FETÖ, CIA'nın örtülü operasyonları, siyasi ve askeri müdahaleler birikti, birikti ve ipler koptu...
Bu kopuştan sonra çok defa yazdım!
DEAŞ'a dikkat edilmeli diye... Amerikalılar tez ve anti-tez'i kuruyor, alana bırakıyordu. TEZ DEAŞ, bunu silip süpürecek olan ise ANTİ - TEZ, yani YPG'ydi! DEAŞ bölgenin unsuru değildi. Taşımalı terörizmdi!
DEAŞ medya gücüyle abartıldı!
MOĞOL ORDUSU gibi lanse edildi.
Korkutucuydu. Onlar toprakları alıyor, YPG'ye veriyordu! Kimsenin DEAŞ ile mücadele ettiği, edeceği yoktu.
ABD Türkiye'yi yanına almadan senaryonun ikinci sayfasını sahneye koyuyordu. KUZEYLER'i birbirine bağlayıp AKDENİZ'e ulaşacaklardı.
Şimdiki operasyonun amacı buydu!
Barzani referandum ile yola getirildi.
Daha sonra "SÖZ DİNLERSE" görev verilecekti! Ama ilk olarak WASHINGTON 'DA HAZIRLANAN GİZLİ YOL'UN AKDENİZ'E ULAŞMASI GEREKİYORDU!
Neydi bu?
Açalım biraz...
Beyaz Saray'daki herkes AFRİN 'i kaybedemeyeceklerini biliyor. Çünkü Washington, Afrin üzerinden Tartus'a ve oradan Akdeniz'e bir koridor açacak. General Joseph Votel'in, CENTCOM'un başında olmasının 3 temel nedeni vardı! Birincisi ve en önemlisi YPG'nin AKDENİZ'E ULAŞMASI! Votel, YPG'li üst düzey isimlerle çok kez toplantı yaptı. Değişik yerlerdeki toplantılarda HAT anlatılıyordu. Votel güzergahı şöyle belirliyordu: ATİMAH , BAB EL HAWA, HARAM, SARMADA, AYN EL BEYDA, KASTAL MAAF, KHİRBAT AL JAWZ ve LAZKİYE... Böylece AKDENİZ'e inilecekti...
Suriye'de şu an toprakların yüzde 20'sini elinde tutan YPG'ye baktığınızda bu koridorda yer alan koordinatların DEAŞ tarafından alınıp devredildiğini görürsünüz! DEAŞ alıyor, YPG'ye katıyordu! İŞTE BU DENKLEMDE AFRİN'İN KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE ABD'NİN ELİNDE OLMASI GEREKİYORDU! Düğüm noktası yani! YPG ile Akdeniz planı başarılı olursa ikinci adım Kuzey Irak olacak.
Barzani'nin yaptığı referandum sonucu, Washington tarafından hayata geçirilecek. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye, Kürt devleti olarak ilan edilecek.
İlk tanıyacak ülkeler bile belli... Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Belçika, Kürt devletini ilk tanıyacak olanlar.
ABD'nin Akdeniz koridorunu hızlandırmasının nedeni ise Türkiye'nin İdlib'i tamamen Türk merkezi haline getirmeye başlaması. Rusya, İdlib konusunda Türkiye ile anlaştı.
İdlib'in her noktasında Türk askeri görünecek. Bu da ABD'nin Afrin ile Akdeniz koridorunu mezara gömecek!
Kürtler, Akdeniz'e ulaşamazsa kurulması düşünülen DEVLET sadece kağıt üzerinde kalır! Rusya, Amerika'dan istediğini alırsa Kürtler'in LAZKİYE'den Akdeniz'e açılmasına izin verir. Hatta bu konuda bazı görüşmelerin de yapıldığı biliniyor.
YPG-PYD Akdeniz'e ulaştığı andan itibaren devlet statüsüne geçeceklerini biliyorlar. Terörist olarak gösterilen unsurların tümü ordu üyesi olacak.
Ardından Irak da Suriye de resmi olarak 3'e bölünecek. Suriye rejimi 3'e bölünmeyi kabul etti bile. Rusya da bölgede varlığını koruyacağını bildiği için bölünmeye karşı değil. Aslında gizli gizli ABD ile Rusya arasında temas var!
Yoğun olarak hem de! Acaba ABD'de Rusya üzerinden kopartılan fırtına bu yakınlaşmayı gizlemek için mi?
Devam...
Rusya'nın ABD'nin YPG üzerinden Akdeniz planına destek vermesi, diğer taraftan Türkiye ile ortak hareket etmesi şaşılacak bir durum değil. Her iki durumda da kazanan Rusya olacak.
Rusya, ABD'nin bölgede tek güç olmasını istemiyor. Ancak Türkiye'nin de güçlü adımlar atmasına karşı.
O nedenle Rusya, büyük devlet aklı ile planlarını yapıyor. General Votel'in Pentagon'a verdiği son brifing, YPG'nin Akdeniz'e açılması için kritik noktaların DEAŞ üzerinden YPG'ye verildiğiyle ilgiliydi... Haram ve Sarmada'daki operasyonlar, bölgede yaşayan Araplar'ın Türkiye'ye ve başka ülkelere gitmesine neden oldu. Bu bölgelerin bir bölümüne YPG yerleşirken, diğer bölümü rejim güçlerinde kaldı.
Bab al-Hawa, Türkiye sınırına çok yakın olduğu için ABD, YPG üzerinden ciddi bir operasyon yapamadı. Ancak koridor içinde yer alan bölgelerin hepsinde büyük hareketlilik var.
ABD'nin önemli komutanları, Votel'in emri ile Afrin'e geçti. Afrin, ABD için Washington kadar önemli bir bölge. Bunun kaybedilmesinin YPG'yi bitireceğini de gören ABD Türkiye'nin operasyonları karşısında ne yapacağını düşünmekte! ASLA VE KAT'A açık şekilde Türkiye ile sahada karşı karşıya gelmeyecek bir ABD olduğunu unutmayalım. Diğer taraftan YPG üniforması içinde savaşan çok sayıda Amerikan Özel Kuvvetler askeri var.
Joseph Votel, YPG'nin Akdeniz koridorunun 2016 başında tamamlanmasını istiyordu. Çünkü Votel, Türk ordusunda da sözü geçen bir askerdi. Ancak 15 Temmuz sonrası yaşananlar, Votel'in Türkiye'deki gücünü azalttı. Bu durum, ABD'nin Suriye operasyonlarında da sıkıntı yaşamasına yol açtı. Bu da önemli bir süreçti! Burada görevden alınıp emekli edilenlere ve yer değiştirmek suretiyle bölgeden uzaklaştırılanlara iyi bakın!
Eğer YPG, 2016 başında Akdeniz planını (Pentagon, 2018 yılını tercih etti) yapmış olsaydı, bugün Akdeniz'e komşu bir YPG görecektik. Çünkü Türk ordusunun, o günlerde bölgeye müdahale etme ihtimali çok zordu.
Bugün için ise Votel'in Pentagon'a tepkili olmasının nedenlerinden biri de operasyonun 2 yıl geciktirilmesiydi.
Ancak Votel, yine de Akdeniz planının başarıyla tamamlanacağını Pentagon'a anlattı. Tabii bu VOTEL'in tanıdığı eski TÜRKİYE! YPG veya DEAŞ olarak gördüğünüz silahlı adamların hepsi Amerikan kurallarıyla sahada yer aldılar. Yani "Kazanmak için herkesi öldürebilirsin" ilkesiyle... YPG de DEAŞ da bölgede böyle büyüdü. Şimdi DEAŞ'ın Suriye'deki görevi bitmek üzere. Hatta kimilerine göre bitti. Peki yeni üniforma ve yeni görev yerleri sizce neresi olacak? Elbette YPG!
Yeni saç traşlarıyla üniformalarıyla silahlarıyla YPG'de olacaklar! Bazıları da başka yerlere yollandı bile! Afrika ve Orta Asya'ya... Orta Asya'da DEAŞ terörü görürsek, kimse 'Bu nasıl oldu' yanılgısına düşmemeli. Çünkü bunlar, her yerde görev yapmak için eğitim alır. Orta Asya, ABD için hep önemliydi. Şimdi Ortadoğu'nun yeni şeklini almasından sonra Orta Asya daha da önemli olacak. ENERJİ KORİDORLARINI kontrol etmek ve İPEK YOLU'nu ele geçirmek için adım atmaktalar!
ABD veya Pentagon, Ortadoğu'da operasyonlar yaparken, binanın kuzey bölümünde yer alan ekip de Orta Asya için çalışıyor. Pentagon'da hedef olan her ülke, her şehir ve her mahalle için bir ekip görev yapar. Bu ekiplerin 2013 yılından beri gece gündüz çalıştığı herkes tarafından biliniyor. ABD, YPG üzerinden Akdeniz planı yaparken, Orta Asya'da Çin'in adımlarını engellemek için de planı tamamlıyor.
Hatta son günlerdeki iddialara göre çok sayıda CIA ajanı ÇİN'de ses getirecek eylemler yapmak için emir almış!
Biliyorsunuz dünyanın her yeri patlarken ÇİN'e bir şey olmuyordu.
Bakalım konuşulanlar doğru mu?
Yakında anlayacağız... İş buraya kadar tırmanırsa ÇİN'in vereceği cevap, gireceği kulvar da önem kazanır! Ancak bütün bunların olması yani ABD'nin İPEK YOLU'nu kontrol etmesi için TÜRKLER'e ihtiyacı sonsuz! Ama yaptıkları akıl alır gibi değil. Bu kafayla İPEK YOLU'nu kontrol etmeyi bırakın LOS ANGELES'i kontrol edemezler.
ABD'deki akıllı bazı isimlerin söylediği gibi TÜRKİYE OLMADAN OLMAZ! Ancak bazıları TÜRKİYE'yi ısrarla görmek istemiyor. Sanırım bu kafayla AFRİN 'de bizi görecekler!
Karşılarına dikildiğimiz zaman da iş işten geçmiş olacak. Umarım hatadan dönerler! Çünkü bu yaptıklarının telafisi yok... Anlasalar iyi olur! Anlatmak zorunda kalmayalım!