DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Kasım 2017

Kılıf üstüne kılıf olmaz!


Hocam bir şeyi çok merak ediyorum; iki kılıf kullanınca cinsel hastalıktan daha mı iyi korunum? Mikrop bulaşması az mı olur?
İki ayakkabıyı üst üste giyince daha mı hızlı koşuyorsun? Tabii ki hayır. Bu yüzden üretilmiş tüm malzemelerin kullanım kılavuzunu okuyup, ona göre doğru şekilde kullanmak gerek.
Çift kılıf kullanıldığında bu, kullanıma uygun yapılmadığından bozulma, yırtılma gibi sonuçlar doğurabilir.
Böylece daha iyi korunmak isterken, mikrop kapma riskini arttırabilirsin.
Sağlıklı ve mutlu bir cinsellik istiyorsan partnerini de ona göre seçmelisin.

CİNSELLİKTE NASIL KORUNULUR?

Yakında evleneceğim. 19 yaşında nişanlıyım. Arkadaşlarım korunmaktan bahsetti. Kimden korunmam gerek? Ne zaman hamile kalacağıma ben mi karar vereceğim?
Cinsel ilişki, kadın ve erkeğin bir araya gelmesiyle yaşanır. Cinsel ilişki sonrasında kadın ve erkeğin üreme hücreleri kadın üreme organında olgunlaşır. Sonrasında da çocuk olur.
Eşler ilişki sonrasında çocuk sahibi olma ihtimallerini kontrol etmek için, ilişki öncesinde çeşitli uygulamalara başvururlar. Buna korumalı cinsel ilişki denir. Eşinle aldığınız karara göre cinsel ilişki öncesinde doğum kontrol yöntemlerine başvurabilirsiniz.

53 yaşındayım. Tansiyonum yükselmeye başladı. Doktora gideceğim. Tansiyonumu ölçerek mi gitmem gerek?
Avrupa Hipertansiyon Birliği evde kan basıncı takibi kılavuzu doktora gelmeden önce minimum 3 gün, tercihen 7 gün sabah ve akşam ikişer ölçüm (toplam 28 ölçüm) yapılmasını önermektedir. Sabah ölçümleri hasta ilaç alıyorsa ilaç alımından önce olmalıdır. Randevu tarihine yakın zamanlar dışında da kan basıncı ölçülebilir ancak çok sık kan basıncını ölçmek hem hastada hem da yakınlarında gerginliğe neden olabilir. Gerginlikler de kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncı ölçme sıklığını belli kurallara bağlamak pratik olmayabilir. Amaç doktora fikir verecek ve hastada gerginlik yaratmayacak sayı ve sıklık olmalıdır.

GECİKTİRİCİ JEL İŞE YARAR MI?

Hocam 3 yıldır evliyim. İlk günden beri erken boşalma sorunum var. Gittiğim doktor geciktirici jeli önermedi. İşe yaramadığını söyledi.
Sizin önereceğiniz bir şey var mı?
Cinsel ilişki öncesi halin erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. İş ile ilgili olumsuzluklar, huzursuzluklar, güvensizlikler, yorgunluklar öncelikle cinsel ilişki isteğini azaltır. Stres-depresyon ve bunun için kullandığın ilaçlar varsa bunlarda olumsuz katkıda bulunur.
Evham başarısızlığın en büyük sebebidir.
Eşinin olumsuz tavrı, kibri, kaprisi, zor beğenir olması, ona karşı hassasiyetin-şefkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin ise başarısızlığı kaçınılmaz kılar.
Sen bunları halletmeye başla. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı ve diğer özelliklerini öğrenmek için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir. Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar.

38 yaşında bayanım. 3-4 yıldır çarpıntım var. Doktora 'eko' çektirmemi istedi. Bu test canımı yakar mı? Sizce ben kalp hastası mıyım?
3-4 yıldır devam eden şikayet birden bire ortadan kalkmaz. Şu ara olmaması hastalık varsa geçtiğini düşündürtmez.
Bazı test sonuçları hastalığı, bazıları da hastalığa benzeyen ama hastalık olmayan sonuçları gösterir. 'EKO' dediğin kalbin ultrasonudur. Yani canını yakmaz.
Kapak esneklikleri, doğumsal küçük farklılıklarda çarpıntı yapabilir. Kalbin kaslarını, kapaklarını, çalışmasını, kalp zarını, kalbe bağlı büyük damarları Kalp ultrasonu olan TT EKOKARDİYOGRAFİ tetkiki ile değerlendiririz. Çok faydalı, zararsız çok önemli bir tetkiktir. Mutlaka yaptır.