DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 5 Aralık 2017

Tansiyonum da isteğim de düştü!

42 yaşındayım. Doktor tansiyon ilacı verdi. Ama şimdi nişanlımı düşünürken bile heyecanlanamıyorum. Hiç isteğim kalmadı. İlacın yan etkisi olabilir mi?
Olabilir. Bazı tansiyon ilaçları kalp ritmini yavaşlatabilir. Ayrıca cinsel hayat ile ilgili heyecan, performans düşüklüğü yapabilir. Kalp koruyuculuk faydaları fazla olsa da bu yan etkiler görüldüğünde ilaç kesilerek farklı bir ilaç başlanır. Tespitiniz önemli.
Beklemeden doktorunuza başvurun.

KRİZDEN SONRA CİNSEL KRİZ
Eşim kalp krizi geçirdi, ilaç tedavisi görüyor. Cinsel hayatımızı nasıl düzenleyeceğimizi bilemiyoruz. Oysa krizden önce ilişkimiz iyiydi.
Doktora söylemeye çekiniyoruz.
Cinsel hayat öneri istenmesi ve verilmesi doğal bir durumdur. Ayıp bir yanı yoktur. Nasıl ki hastalıklara uygun yemek yeme, hareket önerileri veriliyor, doktorunuzla mutlaka görüşün. Her hastanın hastalığı kendine özeldir. Ancak genel tavsiyelerden bahsedebiliriz.
Uygun ve düzenli egzersizler, hareketler cinsel ilişki sırasında olası riskleri azaltabilir. Sıcak ortamda cinsel ilişkiye girmekten sakının. Zaman kısıtlıysa erteleyin. Yetişme hissi ve gerilim sakıncalıdır. İyi dinlenilmiş bir gecenin sabahı cinsel ilişki için uygun zaman olabilir. Doktorunuzun tavsiye edeceği kalp damar genişleticiler ilişki öncesinde alınabilir.

8 gün önce boğazım şişti. Doktor antibiyotik verdi. Sonra ishal oldum. Ne yapmalıyım?
Bağırsağın faydalı mikropları da antibiyotikten zarar görmüş. Yağlı, şekerli yeme. Günde en az 8-10 bardak su iç. Kefir iç. Tavuk göğüs eti haşlaması, patates püre, kimyon, demli şekersiz çay tüketebilirsin. Ayrıca maden suyunu-normal suyla karıştırıp gazını kaçırıp iç. 2-4 gün içinde azalma olmazsa hemen doktora git.

KASIKLARIMA KRAMP GİRİYOR
Çok zor durumdayım. Kasıklarıma kadar kramp giriyor. Yürümekte zorluk çekiyorum. Nedeni ne?
Her 2 kasığa birden giren kramp şikayetlerinde öncelikle lif kas zorlanmaları akla gelir. Bu konu ile ilgili tedbirler. Doğru egzersiz tekniklerini kullanmaktır. Magnezyum kalsiyum eksiklikleri tespit edilmeli gerekirse ilaç takviyesi yapılmalı. Özellikle kan testleri ile durum tespit edilmelidir.
Ayrıca bağ dokusu hastalıkları açısından romatizmal testler olarak bilinen crp, rf, sedimentasyon tetkiklerinden faydalanılabilir. Ama en önemli konu diğer bilgi ve muayene bulgularının tespit edileceği bir muayene ve doktor kontrolüne girmektir.

Doktor bey kızım evleneli 4 ay oldu. Damat yemekten sonra sürekli uyuyakalıyormuş. Kilolu zaten. Kızım çocuk olsun mu diye soruyormuş, sonra bakarız diyormuş. Bakarak çocuk mu olurmuş!
Yemek sonrası uykusu artan şişman ve çocuk yapma hevesi olmayan genç erkek birinde çeşitli hastalık ihtimalleri olabilir. Şeker düşüklüğü, troid hastalıkları, burun tıkanıklığı, akciğer hastalıkları söz konusu olabilir.
Bütün bunlar cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. Mutlaka doktora başvurmalı.

1,5 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Doktorum benden meni istedi. 4 kardeşiz. Hepsinin de çocuğu var. Bu test şart mı?
Boğazına bir şey kaçıp tıkansa kadın doğum uzmanı ona da müdahale edebilir.
Ayrıca çiftlerin her ikisine de test önerebilir. Bu konuyu 'onur meselesi' gibi anlama, çünkü çiftlerin her ikisi sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olmama ihtimali var. Bir yıl korumasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunmadığında erkeklerden de istenecek ilk tetkik 'semen-sperm-meni sayımı' diye bilinen ifade edilen testtir. Hemen yaptır.