DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Eylül 2018

61 yaşında cinsel hayat

61 yaşındayım. Bugüne kadar erkeklik sorunum yoktu. Şimdi biraz yavaşladım. Daha erken yoruluyorum. Sanki göğsüme taş oturuyor. Şu haplardan satıyorlarmış. Eczaneden alayım dedim.
Kalfa tanıdık. "Doktora sor" dedi. Ne yapmalıyım?
ÖNCELİKLE sıkıntıların önemli. Anlattıklarına göre sadece cinsel fonksiyonların değil kalp damar sistemin de etkilenmiş. Damar tıkanıklıkları belli bir seviyeyi aşarsa şikayetler olur. Erkek cinsel organını besleyen damarın tıkanması söz konusu olduğunda kalbi besleyen damarının da tıkanmış olma ihtimali vardır. Bazen ilk şikayet cinsel fonksiyonların azalması olabilir. Sende hem kalp damar sistemi hem de cinsel organ dolaşım sistemi aynı anda şikayet başlatmış olabilir. Hemen doktora git. EKG, efor testi, TT ekokardiyografi hatta gereğinde Kalp Damar Angiografisi çekilebilir. Penil RDUSG, kan testleri de gerekebilir. O ilaçlardan alma. Eczane çalışanına benim yerime teşekkür et.

Yeni evliyiz. Ben 2 aydır yani başından beri panik atak yüzünden cinsel ilişkiye giremiyorum. Tedaviye yeni başladık. Ama böyle çocuğumuz nasıl olacak?
DURDUĞUN yerde panikleme. Panik ne yapacağını bilemediğinde panikleyebilir. Evlilik ve cinsel ilişki ile ilgili bilgi al. Mutlaka psikolog desteği al. Cinsel ilişki ve başarı gerek ruhsal olarak istek, gerekse bedensel olarak yeterlilik söz konusu ise, eşlerin ortak isteği ile cinsel ilişki gerçekleşebilir. Eşinin desteği ile bu sorunu da çözersiniz. Çocuk sahibi olmak başka bir süreç. Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl çocuğunuz olmazsa Mutlaka bu konuda doktor takibine girersiniz. Şimdilik merak edecek bir durum yok.

Stres hamile kalmayı engeller
Hocam 1 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmadı. Tahlilde Prolaktin yüksek çıkmış. Bu ne demektir. Film istediler çektireyim mi?
PROLAKTİN bir hormondur. Beyinde hipofiz bezi denilen yerden üretilir. Hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonunun aşırı salgılanması durumuna tıp dilinde "hiperprolaktinemi" denir. Bu yükseklik her zaman hastalık anlamı taşımaz. Gebelik, stres, aşırı proteinli beslenme, meme başının uyarılması ve egzersiz de prolaktin düzeyini artırabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da prolaktin düzeyini artırabilir. Özellikle depresyon ilaçları, psikiyatrik hastalık tedavisinde kullanılan ilaçlar, içinde verapamil olan tansiyon ilacı gibi ilaçlar, östrojen ilaçları veya doğum kontrol hapları prolaktin düzeyinde artış yapabilir. Yani araştırma için film çekilsin. Sadece hayvani gıdalarla beslenme. Stres varsa bu hormon yüksek kalır. Yani çocuğum olmuyor diye sıkıntıya girdikçe gebelik ihtimali azalır. Eşinle cinsel ilişki sırasında meme başı ile ilgili aktiviteler yapmayın. Çok spor veya egzersiz yapıyorsan azalt. Kullandığın ilaçlar hakkında doktoruna bilgi ver.

Bel fıtığım var. Arkadaşımın kardeşi de fıtıklı. Ağrıları için ozon tedavisi yaptırmış. Benden daha rahat. Ozon işe yarar mı?
HERKESİN hastalığı farklı. Onun bedeniyle seninki aynı değil. Hastalığınız da aynı değil. Tabi tedavisi de aynı değil. Senin filmlerin ne durumda bakmak lazım. Muayene bulguların, varsa EMG tetkikin değerlendirilmeli. Bugüne kadar yapılan tedaviler ve şimdi aldığın tedavileri bilmem gerekir. Ozon tedavisinin fıtıklar ve ağrılarında kullanımı uzun süredir yapılan bir tedavi.
Faydası görüldüğünden resmi olarak tedavi önerilerinde bulunulan bir tedavi. Doğru uygulanması kaydıyla sende de faydalı olabileceğine inanıyorum.

2 hafta önce "Tansiyon yüksekliğin var" dediler. İlaç verdiler. 42 yaşındayım. Sadece ilaçla mı tedavi oluyor? "Tuzsuz ye" dediler. Başka neler yapabilirim?
GAYRETİN sevindirici. Çünkü sadece ilaç bir işe zaten yaramaz. Hayat tarzı değişmezse tansiyonun kontrolü zorlaşır. Kiloluysan zayıfla. Fazla olan her 10 kilonun verilmesi yüksek tansiyonun 5-20 mm cıva düşürür. Uyku düzenin bozuksa düzelt. Şekerlilerden de sakın. Az az ye. Sık sık ye. Katı yağlı gıdalar zarar verir. Porsiyonlarını küçült. Alkol ve sigara kullandıkça sıkıntı kapından ayrılmaz. Düzenli spor yapman örneğin haftada en az 3 gün ve en az 30 dk tempolu yürüyüş yapman birçok yararlı etkisinin yanı sıra yüksek tansiyonu 4-9 mm cıva kadar düşürür. Sıkıntı stres yüksek gerilim yaratır. Hadi hayırlısı. Bizden söylemesi.