DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Eylül 2018

Erkekliğimden eser kalmadı

Nişanlımdan ayrıldım. Sonra işten atıldım. En son da memleketi terk ettim. Bu sürede erkekliğimden eser kalmadı. Cinsel anlamda kendimi yetersiz hissetmeye başladım. Ne yapmalıyım?
BAŞINA bu kadar iş gelmiş. Aksini söylersen şaşırırım. Yani bu kadar sorun varken insan cinselliği düşünemez. Varlık, güven altında değilse üreme hislerimiz çalışmaz. Yavaş yavaş düzene girmeye başlamışsın. Gece çalışman da hormon dengesini olumsuz etkiler. Mümkünse gündüz çalış. Beslenmene dikkat et.

Arkadaşlarım Hollanda'dan özel bir peynir getirmiş. Küflü gibi... Biraz yedim. Sabaha kadar başım ağrıdı. Eşim "Peynirdendir" diyor. Doğru mu?
AĞRITABİLİR. Tiramin dediğimiz madde peynirde bulunur. Tiramin, solunumu artırır. Tükürük ve salya oluşumuna yol açar. Kan şekerini yükseltir. Kalp atışını hızlandırır. Damar daralmasına ve migrene neden olur. Sinir sisteminden noradrenalin salgılatır.
Yediğiniz peynirdeki Tiramin miktarı fazlaysa, bu başınızı ağrıtmış olabilir. Uykusuzluk, tansiyon yüksekliği, stres, fazla kafeinli gıda tüketimi de baş ağrısı yapmış olabilir. Eğer baş ağrınız devam ederse muayene olmanız şart.

BİRAZ BEKLEMELİSİN
Eşim 3 hafta önce doğum yaptı. Ancak kanama gibi akıntısı var. İlişkiye girmemizin sakıncası olur mu?
LOHUSALIK kanamaları olabilir. Bu kanamalar doğum sonrası 6-8 hafta kadar devam edebilir. Bu sürede vajinal ilaçların kullanımı ve cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Ancak kanamanın aşırı olması ya da kokulu bir akıntı enfeksiyona işaret edebileceği için mutlaka doktora gidin. Önce muayene, kontrol, tanı, sonra tedavi. Sonra da siz bilirsiniz...

64 yaşındayım. 4 aydır uykum düzensiz. Yürümeye halim yok. Uyku ilacı alsam bir zararı var mı?
BENCE önce B12 vitamini, D vitamini, Tam Kan Sayımı, TSH düzeyine baktırın. Özellikle B12 eksikliği bu şikayetlerinizin hepsini yapabilir. B12 vitamini, melatonin dediğimiz uyku düzenleyicimizin üretilmesini etkilemektedir. Melatonin maddesi azalırsa, uyku ritmi bozulur. B12 tedavisi melatonin sekresyonunu düzelterek uyku ritim bozukluklarını düzeltir. Ayrıca kansızlık nedeniyle çabuk yorulma ve yalpalayarak yürüme olabilir. Şimdi doğru doktora... Sonra eczaneye...

EŞİM HEP İSTEKSİZ
57 yaşındaki eşimde sürekli bir cinsel isteksizlik söz konusu. Bunun bir çaresi var mı?
TABİ ki çaresi olabilir. Ama önce nedeni ve hastalığı bulmamız gerekir. Cinsel isteksizlik özellikle moralimizle, huzurumuzla, kaygımızla oldukça ilgili bir durumdur. Cinsel istek, güven hissi tamamlandıktan ve besine ulaşma kaygısı kalktıktan sonra gündeme gelen bir dürtüdür. Kişilerin günlük hayatındaki borç, iş güvencesi, hastalık hali kaygıları varsa cinsel istek ortaya çıkmayabilir. Eşlerin birbirleri ile ilgili beklentileri, istekleri, saygıları ve sevgileri de önemli bir belirleyicidir. Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz, her iki cinste de tiroit çalışmasındaki bozukluklar, testosteron hormon düzey anormallikleri, kullanılan ilaçlar varsa yan etkileri gibi durumlar da cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Bu nedenle eşinizle konuşarak bu ihtimalleri gözden geçirin.

Babamın 3 haftadır ağzında yara var. Birkaç kez kanadı. Karbonatlı su yaptık. Öneriniz var mı?
UZUN süren dil yaralarında muayene şart. Dil üzerinde çıkan yaralar, dil kanserinin en önemli belirtisidir. Dil kanserleri, en çok dilin serbest kenarlarından kaynaklansa da dilin her yerinde ortaya çıkabilir. Özellikle uzun süreli aftlara çok dikkat edilmeli.
Yara geçmiyorsa mutlaka bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurun.

SORUN BENDE Mİ?
2 ay önce evlendim. 192 santim boyunda ve 141 kiloyum. Arkadaşlarım "Boğa gibisin" diyor. Ama çocuğumuz olmuyor. Doktor, eşime "Sağlamsın" demiş. Sorun bende mi?
ACELE etmen için bir sebebiniz yoksa, 2 aylık evlilikte çocuğunuzun olmaması hemen 'tıbbi sorun' olarak düşünülmez. Ama yine de bunu anlamak için doktora gidip tahlil yaptırmalısın. Herkes sağlıklı olsa da gebelik gerçekleşmeyebilir. Ayrıca zaten kilolusun. Şişmanlık sperm sayısını ve kalitesini etkileyebilir. Zayıflamak, zayıf karakterli olmaktan iyidir. İç hastalıkları uzmanına ve üroloji uzmanına muayene olabilirsin.

40 yıl spor yaptım. Güreşçiydim. Şimdi 81 yaşındayım. Kaslarım zorlanıyor artık. Ne yapmalıyım?
HAREKETE devam. Ruhun gıcır olduğu müddetçe bedenin nasıl olursa olsun faydalanabilirsin. Moral giderse, beden de gider. Yapabildiğin her egzersizi yap. Yoğun ve yorucu hareketler istemiyoruz. Kas, lif, eklem ve dolaşım için düzenli hareket şart. 40 yıllık güreşçilik dünde kaldı. Şimdi önümüze bakma zamanı. İddia edip kendini zorlama. Kırık, çıkık, bağ, lif koması, hipertansiyon ve kalp krizi gibi durumlar, kendi kendi ile iddialaşan inatçı büyüklerimizin başına geliyor. Dikkat....