DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Eylül 2018

Aşk beni iyileştirdi

Nafiz Bey, aşık oldum! Tansiyonum ilaç kullanmadan normal gidiyor. Arkadaşlarıma "Tansiyonum düzeldi" diyorum. Kimse inanmıyor.
Tamamen bu dertten kurtulmuş olabilir miyim?
AŞK da sıcak gibi tansiyonu bir düşürüp bir yükseltebilir. Yani yine de sen, ilaçlarını atma. Yapılan araştırmalarda aşık olan kişilerde beyin kan akımı artar, hafıza ve beceriler artar, iştah azalır, yağ yakımı artar, metabolizma hızlanır, kilo kontrolü iyi olur, kalp ritmi hızlanır, kan akımını artar, endorfin ve serotonin yüksekliği bağışıklık sistemini güçlendirir, güçlü vücut içi morfin olan endorfinler hem ağrı algısını azaltır hem de mutluluk sağlar, kan akımı değişiklikleri ve seks hormonlarının artması ile ciltte duruluk ve canlılık sağlanır, östrojen ve testosteron artması ile üreme isteğini artar.

Yaşım 24. Romatizma hastasıyım. Kortizon alıyorum. Bazen halsizleşiyorum. O zaman tansiyonum düşüyor, tuzlu yemek istiyorum. Arkadaşlarım "Esmerleşmişsin" diyor. Ne yapmalıyım?
TESPİTLERİN çok önemli. Böbrek üstü bezi çalışması azaldığında bu tip şikâyetler bir arada görülebilir. İç hastalıkları uzmanına git. Kortizol, ACTH, Aldosteron, kan tuzları, böbrek çalışmasını gösteren testler isteyebilir. Bazı filmler gerekebilir. Kortizonlu ilaçların kullanımı sırasında ortaya çıkmış olabilir. Gerekirse bu ilaçların dozu yeniden ayarlanmalı.

Macun fayda etmez
Kardeşim benden 4 yaş küçük. Boy boy çocuğu var. Benim çocuğum hala olmadı. Sağlıklıyız ama olmuyor işte. Haftada üç kere ilişkimiz oluyor. Sayıyı mı arttırsak, macun mu yesek? Hangisi faydalı olur?
ÖNEMLİ olan erkek üreme hücresi olan sperm ile kadın üreme hücresi olan yumurtanın birleşerek kadın rahminde tutunmasıdır. Bunu engelleyen durumlarda, gebelik gerçekleşmez. Macundan önce doktor muayenesi şart. Eşin kadın hastalıkları uzmanına sen üroloji uzmanına bir kez muayene ol. Tiroit hastalıkları, insülin direnci, hormon hastalıkları gibi durumlarda gebelik süreci etkilenebilir. Bu nedenle iç hastalıkları uzmanına da muayene olun. Eğer sorunlu bir durum varsa, her gün ilişkiye girseniz de gebelik gerçekleşmeyebilir.

57'sinde cinsel hayat
Doktor Bey, 57 yaşındayım. Kendimi iyi hissediyorum. Daha yeni de evlendim. Eşimle birlikte olmaya çalışırken sertleşme sıkıntısı yaşıyorum. Neden oluyor? Nasıl tedavi olabilirim?
ERKEN boşalmanın birçok tanımı var. Önemli olan eşlerin cinsel ilişki sırasında hazza, tatmine ulaşmasıdır. Bu oluyorsa strese girme. Ayrıca erken boşalma şikâyeti günümüz erkeğinin ortak sorunu. Yaklaşık olarak her 3-4 erkekten birinde olur. Ara ara tekrarlayabilir. Cinselliğin eş ile yaşanmasında, cinsel ilişki uygulamasının başlangıçlarında, hassas, duygusal, ayrıntıcı kişilik yapısındu bu durum olabilir. Yaşla artmaz. Psikiyatrist ve psikolog desteği gerekir. Ayrıca genel bedensel özellikler açısından iç hastalıkları da tedaviye katkıda bulunur. Merak etme. Gurur meselesi yapma.

Hanım ikna olmuyor
Benim hanımın ağrıları var. Bir türlü geçmiyor. İlişkiye bile giremiyoruz ne zamandır. Doktora da gitmiyor. Ağrıları geçse de hep beraber rahatlasak. Ne yapmalıyım?
DOKTOR muayenesi olmadan tanı konmaz. Tanı konmadan tedavi olmaz. Güveneceği bir doktor bulun. Yaygın ağrı D ve B vitamini eksikliği, romatizmal hastalıklar, depresyon dahil bir çok hastalıkta karşımıza çıkabilir. Tedavi seçenekleri tanıya göre seçilir. Yine de mıknatıs yatak tedavisi doğal ve yan etkisiz bir tedavi olduğundan bu süreçler başlarken, devam ederken bile uygulanır. Bekledikçe var olan hastalık iyileşmez. Bir an önce takibe başlayın. Cinsel yaşam düzensizliği aile bütünlüğünü olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sen de sabırla süreci tamamla.

3 aydır kaslarım, eklemlerim ağrıyor. Ateşim çıkıyor. Adetlerim düzensizleşiyor. Saçlarım da dökülüyor. Doktora gittim. Testler istedi. "ANA testi önemli" dedi. Bu test kanserle mi ilgili?
ŞİKÂYETLERİNİZ bir veya birden fazla hastalıkla ilgili olabilir. Araştırırken özellikle romatizmal hastalıklar aklımıza gelir. Lupus hastalığı dediğimiz bir romatizma hastalığında bu şikâyetler olabilir. ANA aslında Otoimmün hastalık dediğimiz bir grup romatizmal tip hastalığı genel olarak değerlendirmek için kullanılır. Kanserle ilgisi yok.

55 yaşındayım. "Şeker hastalığın var" dediler. Kan şekerimin yükseldiğini nasıl anlarım?
AĞIZ kuruluğu, susuzluk hissi, sık idrara çıkma, sık acıkma, yorgunluk, uyku hali, yara iyileşmesinin gecikmesi, cilt kuruması, kaşıntı, sık sık enfeksiyon geçirme, puslu görme, ayaklarda keçeleşme hissi, cinsel ilişki özelliklerinde gerileme, zayıflama şikayetleriniz varsa şekeriniz yükseldi demektir. Aman perhize dikkat et. Yoksa sonuçları okudun zaten.