Tarihi 6 Aralık 2017

CHP medyasının manevraları

Bugünlerde asla vazgeçemediğim bir zevkim var; CHP medyasının yalpalamasını izlemek. Amerika'da görülen ambargo davası ve ona eş zamanlı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Cumhurbaşkanı Erdoğan yurtdışına para kaçırdı" iftirası CHP medyasında bir hareketlenmeye neden oldu.
Bu sefer oluyor galiba, dediler.
Bir türlü alt edemediğimiz Erdoğan'ı şimdi köşeye sıkıştırdık. Hafiften bir ümitlendiler, eski günleri hatırladılar.
Haberlerin ve manşetlerin dili birden sertleşti;
"Zarrab konuştukça biz utanıyoruz, ne de olsa Türkiye'nin bakanlarıdır, bankalarıdır, itibarıdır bir Türk mahkemesinde yargılanmak, aklanmaya çalışmak dururken, Amerikan mahkemesinde ortalığa dökülen." Ama o da ne?
Haberler iyi değil... Amerika'daki Ambargo davası da, Kılıçdaroğlu'nun belgeleri de fason çıktı. İYİ Parti zaten ölü doğdu, ekonomik kriz de bir türlü çıkmıyor...
Yerlerinize oturun, kemerlerinizi bağlayın, sıkı tutunun; keskin bir viraj alacağız;
"Türkiye içinde ya da dışında muhalefet umutlarını ABD'deki Reza Zarrab davasına bağlayanlar varsa, bana kızacaktır şimdi ama bu davada dağın fare doğurma ihtimaline hazırlıklı olmalarında yarar var." Ne söylenebilir ki; mükemmel bir manevra!

ÖZGÜR BASIN ÖYLE Mİ?
CHP medyasından başladık, Amerika'nın New York Times gazetesi ile devam edelim. New York Times'ın son zamanlarda Türkçe aşkı depreşiyor.
Ne zaman Türkiye aleyhine bir kumpas olsa sosyal medya hesabından şakır şakır Türkçe paylaşımlarda bulunuyor.
Amerika'daki Ambargo davası başladığında da aynı şeyi yaptılar.
Düşmanlıklarının gereğini yapıyorlar, bunda şaşacak bir şey yok. Ancak...
Bu gazetenin bir dönem Türkiye muhabirliğini yapan Ceylan Yeğinsu'nun sosyal medya hesabı bir grup hacker tarafından ele geçirildi. Yeğinsu'nun ortalığa dökülen mesajlarından öğrendik ki New York Times'ın Türkçe paylaşımlarının metin yazarlığını Türkiye hakkında basın özgürlüğü raporları yayınlayan Gazetecileri Koruma Komitesi ve Freedom House gibi kuruluşların Türkiye temsilcisi yapmış.
İki basın kuruluşunun Türkiye temsilcisi, New York Times'ın Türkiye karşıtı Türkçe paylaşımlarının metin yazarlığını yapıyor, gazetenin muhabiri de aracılık ediyor.
Bağımsız, objektif, tarafsız ve özgür basına bakın.

KILIÇDAROĞLU KENDİNİ AŞIYOR
CHP 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor.
Şubat ayının başında yapılacak kurultay öncesi il ve ilçe kurultayları yapılıyor şu aralar. Bu nedenle gazetelerde "CHP kurultayında kavga" haberlerini daha sık görmeye başladık.
Demokrasiyi dilinden düşürmeyen, şiddetin arttığını her fırsatta iddia eden CHP'nin ilçe kongreleri kavgasız geçmiyor. Tabii bir de tek adamlık meselesi var ki, ilçe kongrelerindeki kavganın ana nedeni. Kurultay'da oy kullanacak delegeler ilçe kongrelerinde seçiliyor. Koltuğunu kaybetmek istemeyen Kılıçdaroğlu da "yılanın başını küçükken" eziyor. İşlerin istediği gibi gitmeyeceği anlaşılınca İstanbul'un Bahçelievler ve Kadıköy ilçe kongrelerini iptal etti bile.
Kılıçdaroğlu beni şaşırtıyor, siyaseti beceremiyor ama koltukta kalmak konusunda kendini aşan bir çabası ve başarısı var.

CEVABI BELLİ SORU
Amerika'daki davada Türkiye'ye yüklü bir ceza kesseler diye ellerini ovuşturarak bekleyenlere hangi sıfat uygundur?