Emekliye bayram müjdesi

Maaşı ne olursa olsun tüm emeklilerin hesaplarına 31 Mayıs Cuma günü 1000’er lira yatırılacak. İkramiye ödemesinden yeni emekliler ile dul ve yetim maaşı alanlar da yararlanacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2019 Güncelleme 26 Mayıs 2019, 07:59
Emekliye bayram müjdesi

İÇİNDEKİLER

Hükümetten, 12 milyon emekliye müjdeli haber geldi. Ramazan Bayramı ikramiyeleri 31 Mayıs'ta, maaşlar da bayramdan önce hesaplarda olacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu bayram emekliler ve hak sahiplerine toplamda 10.7 milyar lira yatırılacağını söyledi.

CUMA BAŞLIYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bin lira olan bayram ikramiyesi ödemeleri Cuma günü yatırılacak. SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin ikramiyeleri aynı gün ödenecek. Bu yıl Ramazan Bayramı 4 Haziran Salı günü başlayacak. İdari izin kararı nedeniyle 9 günlük bayram tatili başlamadan önce ikramiyeler hesaplara yatırılmış olacak. Bakan Selçuk yaklaşık 12 milyon emekliye Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 31 Mayıs'ta ödeneceğini açıkladı. Bakan Selçuk, emeklilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, "Çalışarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunan, üreten, alın teri döken, ülkemizin her bir karışında emeği ve hizmeti olan emeklilerimize ikramiyelerinin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

YENİYE DE VAR
Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ilk ikramiyesinden yararlanabiliyor. Ağustos'ta emekliler için yine ikramiye ayı olacak. Emeklilere, bu yılın ikinci bayram ikramiyesi ödenecek. Kurban Bayramı 11-14 Ağustos'ta kutlanacak. Arife günü 10 Ağustos cumartesi gününe denk geliyor. İkramiyenin de bu tarihten önce 5-9 Ağustos'ta ödenmesi bekleniyor. Bu tarihe kadar emekli olanlar da bin liralık ikramiyeden yararlanacak. İlk ikramiyeden sonra emekli aylığı bağlananlar 2019'u bin lira ikramiye ile kapatacak. Emekli veya hak sahiplerinin bayram öncesi vefatı durumunda, hak edildiği halde ödenemeyen bayram ikramiyesini varisleri alabilecek. Ölen eşinden veya anne-babasından dolayı dulyetim aylığı alanlara, hisseleri oranında ikramiye ödenecek. SGK'dan aylık alanların bayram ikramiyesi alması için başvuru yapmaları gerekmiyor. Ödemeler doğrudan emekli aylıklarının yatırıldığı bankalara yapılacak.

HACİZ YOK
Mevcut sistemde emeklilerin emekli aylıkları nafaka ve SGK borcu dışında haczedilemiyor. Borcu bulunan ve hakkında haciz başlatılmış emekli aylığını almayı sürdürüyor. Bayram ikramiyesi için de aynı durum geçerli olacak. Bayram ikramiyesine hiçbir şekilde haciz konulamayacak.

AYLIĞI ÖDENMEYEN KALMAYACAK
Emekli Sandığı emeklilerinin maaşları 1, 2 ve 3 Haziran'da yatacak. Emekli Sandığı emeklilerinin aylıklarının her ayın 1'i ila 5'i arasında ödendiğini hatırlatan Bakan Selçuk, 4 ve 5 Haziran'a denk gelen aylık ödemelerinin 3 Haziran Pazartesi günü yapılacağını söyledi.

KİM NE KADAR ALACAK?
Kurban ve Ramazan Bayramı öncesinde biner lira olmak üzere toplam 2 bin lira ödeme yapılacak. Dul ve yetim aylığı alanlarda ölüm aylığı hissesi oranında ikramiye alıyor. Örneğin, kocasından dul aylığı alan ve çalışan kadın, yüzde 50 oranında ölüm aylığı alır. Bu kapsamdaki dul eşe 500 lira ödenecek. Çalışmayan ve emekli olmayan dul eş aylık alan tek kişi ise yüzde 75 oranında ölüm aylığı alıyor. Bu durumda dul eşe 750 lira bayram ikramiyesi ödenecek. Babasından dolayı aylık almakta olan kız çocuk yüzde 25 oranında aldığı yetim aylığı nedeniyle 250 lira yatırılacak.

TEK DOSYA ÜZERİNDEN ÖDEME
Yılda 2 ikramiyeden vefat eden emeklilerin hak sahibi yakınları da yararlanabilecek. Dul ve yetimler ikramiyeden hisseleri oranında faydalanacak. Hem eş hem çocuk ikramiye alabilecek. Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara ise en fazla ödeneğe imkan veren tek dosya üzerinden ödeme yapılacak. Hem kocasından hem babasından veya annesinden ölüm aylığı alan kişilerin ikramiyesi, 2 dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Örneğin; dul eş hem babasından hem kocasından aylık alıyorsa ve kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 50, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise ikramiyesi 500 lira olacak.

KİMLER İKRAMİYE ALABİLİYOR?
SGK'dan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, ölüm aylığı alanlar, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri bayram ikramiyesi alacak.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALANLAR
İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanlara, sürekli iş göremezlik dereceği oranında ikramiye ödenecek. Meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 olanlara 250 lira, yüzde 45 olanlara 450 lira ikramiye ödenecek

HAZAL ATEŞ