Tasarruf saati

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2024 Güncelleme 30 Mart 2024, 07:02
Tasarruf saati

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Berat Albayrak'ın İTÜ ile imzaladığı sözleşme kapsamında İTÜ tarafından yürütülen detaylı analiz çalışmaları sonucunda, Türkiye 2016 yılında sabit yaz saati uygulamasına geçerken, uygulama ile hem maddi hem de manevi birçok kazanım sağlandı.

Uygulamanın başladığı Ekim 2016'dan bu yana 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanırken, bu tüketimin parasal karşılığı meskenlerde tek zamanlı tarifede 8.48 milyar lira, üç zamanlı tarifede ise 15.48 milyar lira oldu. Yaklaşık 2.8 milyon kişinin bir yıllık enerji ihtiyacı elde edilen bu tasarrufla karşılandı.

Eğer Türkiye sabit saat uygulamasına geçmeseydi, 30 Mart'ı 31 Mart'a bağlayan gece 03.00'te Avrupa ile birlikte saatleri bir saat ileri alarak yaz saatine geçecekti. Mart 2009'da yaz saati dönüşümü yine seçim gecesine denk gelmiş ve binlerce vatandaş oy kullanmak için sandık başlarına 1 saat erken gitmişti. Yine oy pusulalarının teslim alınması ve okullara getirilmesi sürecinde karışıklıklar yaşanmıştı. Sabit saat uygulaması ile tüm bu kafa karışıklığı da ortadan kalktı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN