Son dakika: Rusya açıkladı: İdlib'de silahsız bölgenin sınırları için anlaşma sağlandı

Rusya'ya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İdlib'de silahsız bölgenin sınırları için anlaşma sağlandığını açıkladı.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 21 Eylül 2018, 16:19
Son dakika: Rusya açıkladı: İdlib’de silahsız bölgenin sınırları için anlaşma sağlandı

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın Soçi kentinde geçtiğimiz pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında sağlanan İdlib mutabakatıyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan yeni bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "İdlib'de silahsız bölgenin sınırları için anlaşma sağlandı" dedi.

MUTAKABAT SAĞLANNDI

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki resmi temasları kapsamında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ve Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İdlib mutabakatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İdlib mutabakatına ilişkin soruyu cevaplayan Lavrov şunları söyledi:

"Bu elbette ara adım, fakat sadece bir silahsızlandırılmış bölge kuruluyor. Ama bu aynı zamanda gerekli bir adım, zira bu bölgenin kurulması, İdlib gerilimi azaltma bölgesinden Suriye ordusu mevzilerine ve Hımeymim'deki Rus üssüne saldırıları önleme imkanı sağlayacak. İdlib anlaşması, her şeyden önce terör tehdidinin ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. Nusra Cephesi militanlarının ve tüm ağır silahların ekim ortasına doğru silahsızlandırılmış bölgeden çıkması gerekiyor. Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib'deki silahsızlandırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı. Dolayısıyla, Soçi'de varılan anlaşmanın süreci, son derece aktif bir şekilde ilerliyor."

Asıl tehlikenin ABD'nin kontrolü altında yasadışı faaliyetlerin gerçekleştirildiği Fırat'ın doğusunda olduğunu vurgulayan Lavrov, "Rusya ile Türkiye'nin İdlib konusunda yaptığı anlaşma, her şeyden önce terör tehdidinin ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir anlaşmadır" dedi.

LAVROV: ABD'NİN YAPTIRIMLARI ARTIK BİZİ ŞAŞIRTMIYOR

ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına ilişkin bir soruyu da cevaplayan Lavrov, yaptırımları "ABD'nin kirli rekabetinin bir göstergesi" olarak nitelendirerek, "ABD'nin yaptırımları artık bizi şaşırtmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI DA AÇIKLADI

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'yla varılan İdlib mutabakatına ilişkin detaylar paylaşıldı.

Açıklamada, "Soçi'deki mutabakatın uygulama esaslarını görüşmek üzere Rus heyetiyle 19-21 Eylül'de Bakanlıkta toplantı düzenlendi. Toplantıda coğrafi yapı ve yerleşim alanlarının özellikleri dikkate alınarak İdlib'de silahlardan arındırılacak bölgenin sınırları belirlendi." denildi.