Kremlin’deki CIA ajanı

Rus hükümeti içerisinde üst düzey bir görevi bulunan ve CIA adına çalışan bir casusun, ABD Başkanı Donald Trump’ın devlet sırlarını ifşa edeceği endişesiyle geri çekildi. İşte Takvim Gazetesi’nin 11 Eylül 2019 tarihli dünya sayfalarından derlediğimiz haberler…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Eylül 2019 Güncelleme 11 Eylül 2019, 07:56
Kremlin’deki CIA ajanı

İÇİNDEKİLER

Bu ilginç iddia CNN televizyonu ve New York Times gazetesi tarafından ortaya atıldı. 2017'de Trump'ın Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmelerde DEAŞ'a karşı operasyonlara dair gizli bilgileri paylaşması sonucu, Kremlin'deki casusun ABD'ye getirilmesi kararı alındı. CNN söz konusu casus ABD'ye getirildi. Adı hala bilinmeyen CIA ajanının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de doğrudan bağlantısının olduğu ifade edildi. CNN'e bilgi veren bir yetkili, "İstihbarat çevreleri Trump'ın Rusya ile gizli bilgileri paylaştığı konusunda endişeliydi. Söz konusu casusun geri getirilmesi konusunda Trump ve birkaç hükümet yetkilisi bilgilendirildi" dedi.

TRUMP, BOLTON'I GÖREVDEN ALDI
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden aldığını açıkladı. Trump, twitter hesabından, "John Bolton'a hizmetlerinin artık Beyaz Saray'da gerekli olmadığını bildirmiştim. Diğerleri gibi yaptığı önerilerin birçoğuna şiddetle karşı çıktım ve bu nedenle John'dan bu sabah istifasını istedim. John'a hizmetleri için çok teşekkür ederim. Gelecek hafta yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı'nı açıklayacağım" diye yazdı.

LOBİNİN ADAMI
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın, Venezuela ve İran konusunda Başkan Trump'a yalan bilgiler sunduğu iddia edildi. Bolton, Amerikan silah şirketlerinin adamıydı ve Pentagon'un baskısıyla danışman olmuştu.

PUTİN'DEN HAMLE
Rusya Devlet Başkanı Putin güvenlik kuvvetlerinde görev yapan 30'a yakın yüksek rütbeli subayı görevden aldı. Putin'in bir çalışma sonucunda 7 Eylül Cumartesi günü bu kararı verdiği belirtildi.

KENDİNİ YAKTI
Rusya Federasyonu'na bağlı 1 milyon nüfuslu Udmurtya Cumhuriyeti'nde uzun yıllardır Udmurtya'nın yaşatılması için protestolar gerçekleşti. Bu protestoların lideri konumundaki Udmurtya Devlet Üniversitesi profesörü ve üniversitenin ulusal ilişkiler laboratuvarının kurucusu Albert Razin, kendisini devlet binası önünde yaktı ve ağır yaralandı. Bu olay Rusya'da da büyük yankı buldu.

KERBELA'DA FACİA
Irak'taki kutsal kent Kerbela'da bugün gerçekleşen Aşure Günü etkinliğinde bir facia yaşandı. Etkinliğin olduğu yerde kaldırımın çökmesi sonucu en az 33 kişi can verdi, yüzlerce kişi yaralandı. Olayın Tuveriç Koşusu sırasında yaşandığı gelen bilgiler arasında. Şiiler için kutsal olan Kerbela'da dünkü törenlere binlerce hacı katılıyordu. Yaşamını yitirenler arasında hacıların da olduğu belirtildi. Aşure Günü etkinliklerindre, Kerbela'da Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin şehit edilişi anılıyor.

İLK FATURA MÜSLÜMANLAR'A
Kanada'nın Quebec Eyalet Hükümeti'nin çıkardığı, kamuya ait kurum ve kuruluşlarda çalışanların dini sembol kullanmalarını yasaklayan kanunun ilk mağdurları, Montreal'de öğretmenlik yapan iki Müslüman kadın oldu. Başı kapalı Müslüman öğretmenlere, "ya başınızı açın ya da işe gelmeyin" dayatmasında bulunuldu. 2 kadının da başlarını açmayı reddettikleri için işsiz kaldıkları duyuruldu.

İSRAİL ZULMÜ SÜRÜYOR
İşgalci İsrail, yine terör estirdi. İşgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine düzenlenen baskınlarda 17 Filistinlinin gözaltına alındığı belirtildi. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık evlere baskın düzenleyen İsrail güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor. İsrail hapishanelerinde 220'si çocuk olmak üzere 5 binden fazla Filistinli bulunuyor.