Son dakika: İngiltere yasta! Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında yaşamını yitirdi: "Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi"

Son dakika haberi... İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında yaşamını yitirdi. Konuya ilişkin Kraliyet ailesinden yapılan açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi" ifadelerine yer verildi. Elizabeth'in ölümü "Londra Köprüsü" yıkıldı şeklindeki şifreli bir mesajla duyuruldu. Öte yandan Kraliçe, İngiltere tarihinin "en uzun süre tahta kalan hükümdarı" unvanını elde etmişti.

Giriş Tarihi 08 Eylül 2022, 14:57 Güncelleme 08 Eylül 2022, 22:25
Son dakika: İngiltere yasta! Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında yaşamını yitirdi: Balmoral’da huzur içinde yaşamını yitirdi

İÇİNDEKİLER

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında vefat etti. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." ifadesi kullanıldı.



Kraliçenin ölümü bu şekilde duyuruldu.





Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi.



YENİ KRAL'DAN İLK AÇIKLAMA
İngiltere'nin yeni kralı Charles, "Sevgili annemin Kraliçe'nin ölümü beni hüzne boğdu" açıklamasını yaptı.

"TANRI KRALI KORUSUN"
İngiltere Başbakanı Liz Truss, İngiltere'nin Kraliçe 2. Elizabeth sayesinde büyük bir ülke olduğunu belirterek, saltanatı devralan Kral 3. Charles'a bağlılığını sunarak, "Tanrı, Kral'ı korusun." ifadesini kullandı.

Truss, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından Downing Street'te yaptığı konuşmada "O, bizim en uzun süre hüküm süren hükümdarımızdı. 70 yıl boyunca böyle bir haysiyet ve zarafetle liderlik etmek olağanüstü bir başarıdır." diye konuştu.

Truss "Kraliçe 2. Elizabeth, modern İngiltere'nin üzerine inşa edildiği kayaydı. Ülkemiz onun saltanatı altında büyüdü ve gelişti. İngiltere, onun sayesinde bugün büyük bir ülke." değerlendirmesini yaptı.

2. Elizabeth'in hem ülke içinde hem tüm dünyada sevilen ve hayranlık duyulan bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Truss, "O, benim için kişisel bir ilham kaynağı oldu." dedi.

Truss, Kraliçe'nin 96 yaşında dahi görevlerini ihmal etmeyerek kendisini 15'inci başbakan olarak atadığına dikkati çekti.

2. Elizabeth'in 100'den fazla ülkeyi ziyaret ettiğini ve dünya çapında milyonlarca insanın hayatına dokunduğunu dile getiren Truss, "Önümüzdeki zor günlerde onun ömrü boyunca ettiği olağanüstü hizmeti kutlamak için Birleşik Krallık, 'Commonwealth' ve dünyadaki dostlarımızla bir araya geleceğiz." ifadelerini kullandı.

Truss, bin yıldan fazla süredir olduğu gibi tacın yeni hükümdara, oğlu 3. Charles'a geçtiğini belirterek, "Kral'ın ailesiyle birlikte annesinin yasını tutuyoruz. Yas tutarken bir halk olarak bir araya gelip onun şimdi hepimiz için taşıdığı müthiş sorumluluğu üstlenmesine yardım etmek için onu desteklemeliyiz. Ona sadakatimizi ve bağlılığımızı sunuyoruz." diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Truss, sözlerini "Tanrı, Kral'ı korusun." diyerek bitirdi.



DÜNYA LİDERLERİNDEN PEŞ PEŞE TAZİYE MESAJLARI

Kraliçe II. Elizabeth'in 96 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından aralarında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Fransa Cumhurbaşkan Emmanuel Macron'un da bulunduğu çok sayıda lider taziye mesajı yayınladı.

İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, doktorların sağlık durumundan endişe duyduğu gerekçesiyle bugün öğlen saatlerinde tıbbi gözetim altına alınmasının ardından hayatını kaybetti. Ölüm haberinin ardından çok sayıda dünya lideri Kraliçe II. Elizabeth için taziye mesajı yayınladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından yapılan açıklamada, "Liderliği ve bağlılığı nedeniyle dünya çapında takdir edilen Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in vefatından dolayı derinden üzüldüm. Benim için iyi bir arkadaştı. BM'nin onlarca yıllık değişimi boyunca güven verici bir varlık gösterdi. Onun ömrü boyunca sarsılmaz bağlılığı hep hatırlanacak" ifadeleri kullanıldı.

"KALPLERİN KRALİÇESİNİ ANIYORUM"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yayınladığı taziye mesajında, ''Kraliçe II. Elizabeth, İngiliz ulusunun devamlılığını ve birliğini 70 yıldan uzun bir süre boyunca sağladı. Fransa'nın bir dostu, ülkesinde ve asrında kalıcı bir iz bırakan, kalplerin Kraliçesini anıyorum" dedi.

"ÖZVERİLİ LİDERLİĞİN VE KAMU HİZMETİNİN ÖRNEKLERİNİ OLUŞTURDU"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, ''Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünden derinden üzüldüm. 70 yılı aşkın bir süredir özverili liderliğin ve kamu hizmetinin örneklerini oluşturdu. Kraliyet Ailesine, NATO Müttefiklerimiz Birleşik Krallık, Kanada ve İngiliz Milletler Topluluğu halkına en derin taziyelerimi sunuyorum'' açıklamasında bulundu.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın adına Beyaz Saray Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, "Kalplerimiz ve düşüncelerimiz Kraliçenin ailesi ve Birleşik Krallık halkıyla" denildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da, '' II. Elizabeth, Kanada tarihinin büyük bir kısmını temsil etmiştir'' dedi.




KRALİÇE, KOVİD-19'A YAKALANMIŞTI
İngiltere Kraliçesi'nin, 20 Şubat'ta Kovid-19 testi pozitif çıkmış, soğuk algınlığına benzer hafif belirtiler gösterdiği açıklanmıştı.

Geçen sonbahardan bu yana hareket sorunları yaşayan Kraliçe Elizabeth, o tarihten bu yana düzenli olarak baston kullanıyordu.

Kraliçe 2. Elizabeth, sağlık problemleri nedeniyle son dönemde parlamentonun açılışı ve tahta çıkışının 70'inci yılı kutlamaları gibi çeşitli etkinliklere katılamamıştı.



KRALİÇE ELİZABETH, CAMİLLA'NIN "KRALİÇE" OLMASINI İSTEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 70'inci yıl dönümüne ilişkin paylaştığı mesajında, veliaht Prens Charles kral olduğunda, eşi Camilla'nın "kraliçe" olmasını istediğini belirtmişti.

Prens Charles kral olduğunda, halkın kendisine verdiği desteğin aynısını Charles'a ve eşi Camilla'ya vereceklerini bildiğini dile getiren Kraliçe, tahttaki 70 yılı boyunca kendisine verdiği destek için de halka teşekkür etmişti.

21 Nisan 1926'da Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen Elizabeth, 6 Şubat 1952'de babasının ölümü üzerine kraliçe olmuş, 2 Haziran 1953'te resmi törenle taç giymişti.

Kraliçe, İngiltere tarihinin "en uzun süre tahta kalan hükümdarı" unvanını elde etmişti.

Winston Churchill ( 1951-55)

Anthony Eden ( 1955-57)

Harold Macmillan (1957-63)

Alec Douglas-Home ( 1963-64)


Harold Wilson (1964-70)

Edward Heath (1970-74)

Harold Wilson ( 1974-76)

James Callaghan (1976-79)

Margaret Thatcher ( 1979-90)

John Major (1990-97)

Tony Blair (1997-2007)

Gordon Brown ( 2007-10)

David Cameron ( 2010-16)

Theresa May (2016-19)

Boris Johnson (2019-22)

Liz Truss (2022- )


KRALİÇE'NİN ELLERİNDEKİ MORLUKLAR DİKKAT ÇEKTİ
Kraliçe 2. Elizabeth ile yeni Başbakan Liz Truss'un görüşmesine, Kraliçe'nin elindeki morluklar damga vurdu. 1926 doğumlu 96 yaşındaki Kraliçe'nin ellerinin morarmış olması İngiltere'de gündem oldu. İngiliz basını görüşmeden çok Kraliçe 2. Elizabeth'in elindeki morluğu manşetlere taşıdı. İngilizler Kraliçe'nin ilerleyen yaşı nedeniyle morlukların oluşmuş olabileceğine dikkat çekti.

İngilizler sosyal medyada da Kraliçe'nin elindeki morlukla ilgili birçok paylaşımda bulundu. Bazı İngilizler, "Kraliçe'nin eline ne oldu?" sorusunu sorarken, bazı paylaşımlarda ise "Kraliçe'nin elindeki kötü bir çürük" yorumu yapıldı.