Nijer'den ABD, Fransa ve Almanya'nın Niamey Büyükelçilerine 48 saat süre: Ülkeden ayrılın...

Son dakika haberleri... Nijer’de ordunun 26 Temmuz’da yönetime el koymasının ardından ülkede patlak veren siyasi kriz sürüyor. Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Fransız hükümetinin Nijer'in çıkarlarına karşı eylemleri nedeniyle Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin 48 saat içinde ülkeden ayrılması istendi” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan ABD ve Alman'ya nın büyükelçilerine de ülkeden ayrılması için 48 saat verildiği açıklandı

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2023, 21:19 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 02:09
Nijer’den ABD, Fransa ve Almanya’nın Niamey Büyükelçilerine 48 saat süre: Ülkeden ayrılın...

İÇİNDEKİLER

Nijer, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Slyvain Itte'nin 48 saat içinde ülkeden ayrılmasını istedi.

Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderilen belgede, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Itte'nin agremanının iptal edilmesine karar verildiği kaydedildi.

ANLAŞMALAR İPTAL EDİLMİŞTİ
Belgede, Büyükelçi Itte'nin 48 saat içinde ülkeden ayrılması istendi.

Nijer'de 26 Temmuz'da başa gelen askeri yönetim, daha önce de Fransa ile imzalanan 5 askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini duyurmuştu.

NİJER'DEKİ DARBE
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.



FRANSIZ ASKERİ ÜSSÜNDE PROTESTO
Başkent Niamey'de yer alan Fransız askeri üssünde toplanan binlerce cunta destekçisi, Fransa'yı ve ECOWAS'ı protesto etti. "Kahrolsun Fransa, Kahrolsun ECOWAS" sloganları atan protestocular Rusya ve Nijer bayraklarını dalgalandırarak yeni yönetimin lideri Abdourahmane Tchiani'ye destek mesajı verdi.
Cunta yönetiminin destekçilerinden protestoya katılan Aziz Rabeh Ali, "Fransızların gitmesini sağlayacağız. ECOWAS bağımsız değil. Fransa tarafından manipüle ediliyor ve dış etki var" dedi.



DARBECİLER KABİNEYİ AÇIKLADI
Başbakanlığa getirilen Lamine Zeine Ali Mahamane, aynı zamanda Ekonomi ve Finans Bakanlığı görevlerini de yürütecek. Devlet kanalında darbe bildirisini okuyan Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ise Gençlik ve Spor Bakanı oldu. Bölge ülkeleri tarafından Bazoum'un serbest bırakılması çağrılarına rağmen oluşturulan kabinede, atamalar darbe lideri General Abdourahmane Tchiani tarafından gerçekleştirildi.

MALİ VE BURKİNA FASO, NİJER'E HEYET GÖNDERECEĞİNİ AÇIKLADI
Mali ve Burkina Faso'nun Nijer'deki cunta yönetimine desteği sürüyor. Mali ordusundan yapılan açıklamada, "Burkina Faso ve Mali, Nijer'in başkenti Niamey'e bir heyet gönderiyor. Amaç, iki ülkenin kardeş Nijer halkıyla dayanışma içinde olduğunu göstermektir" ifadeleri kullanıldı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI, CUNTA YÖNETİMİYLE GÖRÜŞTÜ
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Nijer'de askeri darbe yönetimi temsilcileriyle yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi. Nuland, görüşmelerin "son derece samimi ve bazen de oldukça zorlu" olduğunu söyledi. Washington yönetimi, darbenin hâlâ diplomatik yollarla sonlandırılabileceğini ve Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un göreve iade edilebileceğini belirtti. Ancak ülkeye yönelik yapılan yardım ödemelerinin şu anda askıya aldığı belirtildi.

NİJER'E ASKERİ MÜDAHALE MESAJLARI
Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, ordunun yönetime el koyduğu Nijer'e askeri müdahale için senatodan destek istedi. Öte yandan Senegal Dışişleri Bakanı Aissata Tall Sall, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e askeri müdahalede bulunmaya karar vermesi halinde Senegal'in buna destek vereceğini açıkladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN