CANLI TAKİP | Soykırımcı İsrail Şifa'dan çekildi! Geride onlarca ölü ve enkaz kaldı

Son dakika haberleri… Terör devleti İsrail, Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık kompleksi Şifa Hastanesini işgal ettikten 14 gün sonra hastanenin tamamını yıkarak ve geride onlarca ölü bırakarak çekildi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 29 Mart 2024, 08:49 Güncelleme 02 Nisan 2024, 01:20
CANLI TAKİP | Soykırımcı İsrail Şifa’dan çekildi! Geride onlarca ölü ve enkaz kaldı

İÇİNDEKİLER

İsrail ordusu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin ateşkes talep eden kararına ve tüm tepkilere rağmen Gazze Şeridi'nde katliamlarına devam ediyor.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 32 BİN 782'YE YÜKSELDİ
İsrail ordusu dün Vusta kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi avlusunda gazetecileri ve tehcir edilen Filistinlilere ait çadırları hedef aldı. 7 gazeteci yaralandı.

7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında ölen gazeteci sayısı 137'ye yükseldi. Çadırda Dünya Sağlık Örgütü için çalışan görevlilerin de olduğu kaydedildi. Şati Mülteci Kampı'nda bir bina ve merkezdeki en-Nasr ve er-Rimal mahallelerinde iki bina da İsrail'in hedefi oldu. Çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi. İsrail güçleri, yine açlıkla boğuşan ve yardım bekleyen Filistinlilere ateş açtı. Gazze'nin merkezindeki Kuveyt Döner Kavşağı'nda yardım malzemelerinin teslim edilmesini bekleyen insanlara ateş açarak en az 17 kişiyi katlettiler. Yaklaşık 30 kişi de yaralandı.

7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 782'ye yükseldi.

Terör devleti İsrail, Gazze'deki Filistinlilerin kitlesel gözetimini sağlamak için yeni bir girişime başladı. İsmini açıklamayan İsrailli üç istihbarat yetkilisi, soykırımcı İsrail'in kullandığı yüz tanıma teknolojisini ifşa etti.

FİLİSTİNLİLERİ KATALOGLAYIP VURUYORLAR

Filistinlilerin yüzlerini, bilgileri veya rızaları olmadan toplayıp kataloglayan yüz tanıma sistemi, soykırım ordusunun kalabalıklar içinde yüzleri seçmesine imkan tanıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nde araştırmacı olan Matt Mahmoudi, terör devleti İsrail'in yüz tanıma sisteminin Filistinlilerin tamamen insanlıktan çıkarılmasına yol açacağını söyledi.

SİVİLLERİ TEK TEK AVLIYOR

New York Times, Gazze'deki rehinelerin yerini belirlemeye yönelik bir araç olarak devreye sokulan programın, geniş bir gözetleme aracına dönüştüğünü belirtti.

Gazze'deki sivilleri Hamas üyesi olarak tanımlayan program, çoğu zaman eksik verilerle kısmi yüzlere sahip grenli fotoğraflarla ve düşük ışık altında çekilen fotoğraflarla çalıştırılan programda siviller hedef alındı.

Öte yandan İsrail ile Hamas arasındaki anlaşma görüşmeleri tıkanmışken, İsrail medyasının ortaya attığı iddia gündemi sarstı.

Kanal 12 televizyonu, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın Başkanı David Barnea'nın Hamas'la esir takası anlaşması yapılmasını önerdiğini ancak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bunu reddettiğini öne sürdü.

Haberde, Netanyahu tarafından reddedilen anlaşmanın 40 İsrailli esirin serbest bırakılması ve Gazze'nin kuzeydeki sakinlerin başka şartlar olmaksızın evlerine dönmesini içerdiği aktarıldı. İsrail devlet televizyonu KAN ise önceki gün yapılan toplantıda Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot arasında söz konusu anlaşma ihtimalinin reddedilmesinden dolayı tartışma yaşandığını açıkladı.

İSRAİL'E YENİ ÇAĞRI
Netanyahu'nun ateşkes anlaşmasına istekli olmadığı iddialarının yanında Gazze'deki insani krizin tırmanmasıyla Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD) İsrail'e uyarı niteliğinde bir çağrı geldi. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin UAD'de İsrail aleyhine açtığı soykırım davasında 26 Ocak'ta açıklanan tedbir kararlarından bu yana Gazze'deki durumun daha da kötüleştiği belirtilirken mahkeme üç yeni tedbir daha açıkladı.

İsrailli yargıcın da destek verdiği ilk tedbirde Gazze'deki Filistinlilere gıda, su, elektrik, yakıt, barınma, giyim ve hijyen ihtiyaçlarının yanı sıra tıbbi malzeme ve tıbbi bakım da dahil olmak üzere acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin sağlanması talep edildi. Divan, ikinci tedbir kararında İsrail ordusunun Gazze'de ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılmasını engellememek dahil olmak üzere Filistinlilerin haklarını hiçbir şekilde ihlal etmemesini istedi. UAD, üçüncü tedbir kararında ise verilen ek tedbirlere ilişkin İsrail'den aldığı önlemleri bir ay içerisinde Divan'a raporlamasına talep etti.

Cibaliye Mülteci Kampı'nda bulunan evlerini hedef alması sonucu yüzünde ve vücudunda derin yanıklar oluşan Filistinli kız çocuğu Seca Cuneyd, acılar içerisinde yaşam mücadelesi veriyor.

İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler...


01.10 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin Deir Al-Balah kentinde ABD merkezli uluslararası gönüllü yardım kuruluşu World Central Kitchen'e (WCK) ait araca düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybedenlerin olduğu bildirildi.

1 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR...

19.20 Katil Başbakan Benjamin Netanyahu, El Cezire yasağı konusunda 'derhal harekete geçeceğine' söz verdi
İsrail parlamentosunun tasarıyı kabul etmesinden kısa süre sonra sosyal medyada yayınlanan bir gönderide başbakan yasayı memnuniyetle karşıladı ve El Cezire'nin "artık İsrail'den yayın yapmayacağını" söyledi.

İletişim Bakanı Shlomo Karhi bugün erken saatlerde El Cezire'nin "önümüzdeki günlerde kapatılacağını" söyledi.

17.10 Terör devleti İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu askerlerin hayatını tehlikeye atmakla suçlayan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı çağırması için bir mektup gönderdi.

Ben-Gvir, X'te yayınladığı bir mektupta, asker ailelerinin ileri sürdüğü iddialara atıfta bulunarak, askerlerin Gazze'de Katar yapımı altyapıya verilen zararı en aza indirecek belirli operasyonlar yürütmek üzere görevlendirildiğini söyledi.

12.30 İsrailli ve ABD'li yetkililerin, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin sığındığı Refah kentine olası kara saldırısı yerine Washington yönetiminin alternatif önerilerini çevrim içi toplantıyla görüşeceği bildirildi.

İsrail merkezli "Walla" haber sitesinde yer alan haberde, ABD'li ve İsrailli yetkililerin bugün çevrim içi bir toplantı yapacağı belirtildi.

Adı açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, toplantıda Washington yönetiminin İsrail'in Refah'a kara saldırısı yerine alternatif önerilerinin ele alınacağı ifade edildi.

Görüşmede, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile İsrail Stratejik İşler Bakanı ve Savaş Kabinesi Üyesi Ron Dermer'in heyetlere başkanlık edeceği kaydedildi.

Haberde ayrıca Refah'a kara saldırısı yerine alternatiflerin görüşüleceği ikinci toplantının gelecek hafta yüz yüze yapılacağı öne sürüldü.

ABD yönetimi, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a kara saldırısına karşı olduğunu sık sık dile getiriyor. İsrail ise ABD'nin itirazlarına rağmen Refah'a kara saldırısı başlatacağını söylüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün düzenlediği basın toplantısında, İsrail ordusunun Refah'a kara saldırısını onayladığını bildirmişti.

10:19 İrsail ordusundan yapılan açıklamada, 18 Mart'ta başlayan ve 14 gün süren saldırıların ardından İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi ve çevresinden çekildiği doğrulandı.

Açıklamada, Şifa Hastanesi kompleksinde oluşan ağır yıkım ve içerde oluşan tahribata rağmen saldırılar sırasında sivillerin, hastaların ve sağlık ekiplerinin zarar görmesinin engellendiği iddia edildi.

İsrail ordusu, 14 gün süren saldırılar boyunca Şifa Hastanesi ve çevresinde 200'den fazla Filistinliyi öldürdü, 900'den fazla Filistinliyi de alıkoydu.

03:18 İsrail'de binlerce kişi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası, erken seçim ve Gazze'deki İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle Batı Kudüs'teki Meclis'in önünde çadır kent kurdu.

NETANYAHU ÜZERİNDE BASKI ARTIYOR
Başbakan Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerden dolayı Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de dahil olmak üzere Netanyahu hükümetinin üst düzey isimleri, esirlerin İsrail'in birinci önceliği olmaması gerektiğini ve Hamas'ı yok etmenin daha önemli olduğunu savunuyor.

Sosyal medyada Netanyahu destekçileri tarafından saldırıya uğradıklarını iddia eden bazı esir yakınları, esirlerin salıverilmesi için hükümete çağrıda bulundukları gösterilerde fiziksel saldırıya uğradıklarını da belirtmişti.

00:52 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki çatışmalarda yaralanan bir binbaşının hayatını kaybettiğini duyurdu.

00:23 Gazze Şeridi'ndeki Halk Komiteleri ve Filistinli aşiretler, İsrail ordusunun Selahaddin Caddesini hedef alması sonucu 70 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Gazze'nin kuzeyine yardımların durdurulduğunu duyurdu.

Halk Komiteleri ve Filistinli aşiretler, İsrail'in saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Halk Komiteleri ve Filistinli aşiretler, Selahaddin Caddesi'ndeki yardım tırlarını emniyete alırken işgal güçlerinin yardım konvoyunu doğrudan hedef alması nedeniyle kuzey Gazze Şeridi'ne yardım sağlamayı durdurdu." ifadelerine yer verildi.

İşgal güçlerinin saldırısı sonucunda 70 Filistinlinin öldüğü ve onlarcasının yaralandığı vurgulanan açıklamada, "Aileler Girişimi, Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarının ve Dünya Gıda Programı'nın yardım sağlayamadığı ve yardımların ulaştırılmasında güçlük yaşandığı bir zamanda yerel girişimler sayesinde sağlanan yardımlar hedef alındı." ifadeleri kullandı.

31 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR

20.20 Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ordusunun avludaki gazeteci çadırını hedef aldığı sırada Birleşmiş Milletler örgütünden bir ekibin Mescid-i Aksa Hastanesi yerleşkesinde olduğunu söyledi.

Ghebreyesus X kanalındaki gönderisinde dört kişinin öldüğünü ve 17 kişinin yaralandığını ancak hastanede tıbbi ihtiyaçları değerlendiren ve kuzey Gazze'ye göndermek üzere kuvöz toplayan DSÖ personelinin hesaba katıldığını söyledi ve "Bir kez daha hastaların, sağlık personelinin ve insani yardım misyonlarının korunması çağrısında bulunuyoruz. Hastanelere yönelik devam eden saldırılar ve militarizasyon durdurulmalı. Tedros, "Uluslararası insancıl hukuka saygı duyulmalı. Tarafları BM Güvenlik Konseyi kararına ve ateşkese uymaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

16.30 Mescid-i Aksa Hastanesi Sözcüsü Halid el-Dakran, soykırımcı İsrail'in saldırısında hastane avlusunun doğrudan hedef alındığını söyledi ve "Hastaneler, sağlık ekipleri ve tüm sağlık sektörü çalışanları korunmalı ve uluslararası toplum bu korumayı sağlamalıdı. Hastalar, yaralılar ve yerinden edilenler, İsrail uçaklarının tekrar hastaneye saldıracağı korkusuyla panik ve dehşet içinde." dedi.

14.05 Gazze Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında ölenlerin sayısının 32 bin 782'ye yükseldiği, 7 Ekim'den bu yana 75 bin 298 kişinin yaralandığı belirtildi. Son 24 saatte ölenlerin sayısı 77, yaralıların sayısı ise 108'i kapsıyor.

30 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR...

13:40 İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 82 Filistinlinin hayatını kaybetmesi sonucu 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı 32 bin 705'e yükseldi.

11:31 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kentine düzenlediği baskında, 2 Filistinliyi yaraladı.

05:34 İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde 1 çocuğu öldürdüğü, biri ağır 2 Filistinliyi yaraladığı belirtildi.

04:54 Ürdün'de binlerce kişi, İsrail'in Amman Büyükelçiliği yakınlarında Gazze'ye destek gösterisi düzenledi.

HAMAS 4 ŞARTINI SIRALADI
03:42
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale başkanlığındaki heyetler, İran'ın başkenti Tahran'da bir araya geldi.

Hamas'tan yapılan açıklamada, İsrail'le dolaylı herhangi bir müzakerenin başarılı olması için "Gazze saldırılarının tamamen durması, işgal güçlerinin buradan çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve yardım girişlerinin kesintisiz yapılması" gerektiği kaydedildi

01:41 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in, Gazze Şeridi'nden hızla ve tamamen çekilmesi, Batı Şeria ve Kudüs'teki tüm tek taraflı eylemlerini durdurması gerektiğini belirtti.

00:00 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'ün, İsrail ordusunun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne havadan insani yardım indirdiği bildirildi.

29 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR

12.55 Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesi yakınlarında İsrail güçleri ile Filistinli savaşçılar arasında çatışmalar sürüyor.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, yerleşkenin yakınındaki İsrail askerlerini top mermileriyle hedef aldığını, çok sayıda askerin öldürüldüğünü ve yaralandığını söyledi.

12.20 Soykırımcı İsrail güçleri Refah'ın kuzeyindeki saldırıda 12 Filistinliyi öldürdü.

11.40 Gazze Sağlık Bakanlığıi soykırımcı İsrail'in 7 Ekim'den bu yana öldürdüğü insan sayısının 32.623'e yükseldiğini duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında da en az 75.092 kişi yaralandı. Bakanlık, son 24 saatte 71 kişinin öldüğünü, 112 kişinin yaralandığını da sözlerine ekledi.

10.32 İsrail ordusu Nablus'ta bir kişiyi tutukladı, Ramallah ve El Halil'de çatışmalar yaşandı. Filistin haber ajansı Wafa'nın haberine göre, İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria kenti Nablus'ta bir sakini tutukladı.

Laith Cibril el Şarbaji'nin, ordunun evini araması ve aracına el koymasının ardından tutuklandığı belirtildi. Ordu ayrıca Nablus'un güneyindeki Madama köyüne de baskın düzenledi ve çok sayıda eve baskın düzenledi.

09.05 Soykırımcı İsrail'in hava saldırıları Cebeliye'deki Saad bin Ebi Vakkas Camii'ni vurdu. El Cezire muhabirleri, İsrail hava saldırılarının Jabalia mülteci kampındaki Saad bin Ebi Vakkas Camii'ni vurduğunu ve iki Filistinlinin yaralandığını doğruladı.

Grevler ayrıca sabahın erken saatlerinde kamptaki bir elektrikli eşya mağazasında da yangın çıkmasına neden oldu.

28 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR...

19.07 Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in, Gazze'de ihtiyaç duyulan insani yardımların engelsiz şekilde sağlanması için gerekli ve etkili tüm tedbirleri gecikmeksizin almasına hükmetti.

18.31 Gazze Şeridi'ndeki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin 10 gündür devam eden kuşatması altındaki Şifa Hastanesi'nde yerinden edilmiş 200 sivilin öldürüldüğü bildirildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'ne yönelik saldırıları devam ediyor. Gazze Şeridi'ndeki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, 10 gündür İsrail güçlerinin kuşatması altındaki hastanede yerinden edilmiş 200 sivilin öldürüldüğü bildirildi.
Açıklamada, İsrail ordusuna ait tankların hastane içindeki binaları ve çevredeki evleri bombaladığı aktarılarak, hastanenin bazı bölümlerinin ateşe verildiği ifade edildi. Açıklamada, "Tüm dünyanın gözleri önünde işlenen bu yeni ve devam eden suçu kınıyoruz" ifadeleri kullanılarak, uluslararası toplumun kesin bir tavır almaması nedeniyle hastaneye yönelik saldırıların devam ettiği vurgulandı.

16.55 Gazze Sivil Savunma sözcüsü Mahmud Basal, El Cezire'ye, İsrail ordusunun Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi bölgesinde 65 sivili öldürdüğünü söyledi.

Sağlık tesisi çevresinde İsrail güçleri ile Filistinli savaşçılar arasında çatışmalar sürüyor. Filistin İslami Cihadının (PIJ) silahlı kanadı olan Kudüs Tugayları, daha önce yerleşke çevresindeki şiddetli çatışmalar sırasında İsrail askerlerini havan toplarıyla hedef aldığını iddia etmişti.

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

16.02 Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halil El Yahya, yakın gelecekte bir ateşkes anlaşması yapılması konusunda "iyimser" olmadığını söyledi. Tahran'da İran Press TV'ye verdiği röportajda İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik saldırıyı uzatmak istediğini ekledi.

15.45 ıLRedAlert adlı monitöre göre, İsrail'in kuzeyindeki sınır kasabaları Shlomi, Lehman, Rosh Hanikra, Betzet ve Achziv Miluot Sanayi Bölgesi'nde uyarı sirenleri çaldı. Terör devleti İsrail'in Arutz Sheva haber sitesine göre, uyarılar İsrail ordusunun Lübnan'dan atılan "şüpheli bir hava hedefini" düşürdüğünü söylemesinin ardından geldi.

14.30 Terör devleti İsrail'in Gazze savaşı sırasında stratejik su yolundaki gemilere saldıran Yemen'deki Husi isyancılarıyla güvenli geçiş için Moskova'nın bu ayın başlarında bir anlaşmaya vardığı bildirildikten sonra çok sayıda Rus savaş gemisi Kızıldeniz'e doğru yola çıktı.

12.30 Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, kuşatma altındaki bölgede İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında 7 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısı 32 bin 552'ye yükseldi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında da en az 74.980 kişi yaralandı. Son 24 saatte 62 kişi öldü, 91 kişi de yaralandı.

10.30 Soykırımcı İsrail güçleri Filistinli gazeteciyi Şifa Hastanesi'nde öldürdü. Yerel basında İsrail güçlerinin Filistinli gazeteci Muhammed Ebu Sakhil'i Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi'nde vurarak öldürdüğü bildiriliyor.

07.30 Soykırımcı İsrail ordusu, beyaz bayrak sallayan Filistinlileri katletti. Gazze'nin kuzeyindeki evlerine dönmeye çalışan silahsız Filistinli erkeklerin soykırımcı İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü gösteren video görüntüleri ortaya çıktı.
Gazze Şehri'nin güneybatısındaki Nabulsi Döner Kavşağı civarında soykırımcı İsrail güçlerinin konuşlandırıldığı bölgede iki Filistinli uluslararası teslimiyet işareti olan beyaz kumaş parçalarını kaldırarak yürürken öldürüldü. Soykırım ordusu Filistinlileri öldürdükten sonra toprağa gömdü.

03.48 ABD ordusu, Yemen'deki Husi hareketine ait dört uzun menzilli İHA'yı imha ettiğini, personelinde herhangi bir yaralanma olmadığını bildirdi. ABD Merkez Komutanlığı, dronların bir ABD savaş gemisini hedef aldığını söyledi.

27 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR...

14.30 Şifa Hastanesi'nde kuşatma ve tutuklamalar ikinci haftasında da devam ediyor. Soykırımcı İsrail güçleri El Şifa Hastanesi ve çevre bölgelerine saldırılarını sürdürürken aynı zamanda civardaki Filistinlileri tutuklama kampanyası yürütüyor.

Erkeklerin tutuklandığı ve kadınların güney Gazze'ye taşınmaya zorlandığı belirtildi.

13.46 Soykırımcı İsrail ordusunun, halkı aç ve susuz bırakıp yardımların ulaşmasını engelleyerek insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 32 bin 490'a yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 173 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 76 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 102 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 490'a, yaralı sayısının da 74 bin 889'a ulaştığı bildirildi.

Açıklamada, hala enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını vurgulandı.

10.30 İşgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin'de İsrail insansız hava aracı saldırısında ikinci Filistinli öldürüldü ve bir gecede öldürülen toplam Filistinli sayısı üçe yükseldi. Soykırımcı İsrail ordusu da şehre yapılan askeri saldırı sırasında 19 yaşındaki bir genci ölümcül bir şekilde vurarak öldürdü. Cenin'in güneyindeki Kabatiya kasabasında İsrail'in açtığı ateş sonucu dört genç daha yaralandı.

02.17 Terör devleti İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah kentindeki evlere düzenlediği hava saldırılarında ölen ve yaralananlar olduğu belirtildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları Refah'ın farklı yerlerinde 4 eve hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda ölen ve yaralananlar oldu.

İsrail'in Refah'ın doğusundaki El-Cenine Mahallesi'ndeki bir eve düzenlediği hava saldırısında ise İlin el-Asamine adlı kız çocuğu yaşamını yitirdi.

00.31 Soykırımcı İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı çadırı bombalaması nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu 12 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail güçleri, Han Yunus'un batısında yer alan el-Mevasi bölgesini bombaladı.

İsrail savaş uçaklarının, yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırını bombalaması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 12 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.

26 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR...

16.55 BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese, terör devleti İsrail'in Gazze Şeridi'nde soykırım işlediğine inanmak için "makul gerekçeler" bulunduğunu belirten bir rapor yayımladı.

Bulgularını Cenevre'de sunan Albanese, Gazze'deki mahallelerin tamamını yerle bir etmek için iki nükleer bombaya eşdeğer 25.000 ton patlayıcının kullanıldığını, "neredeyse tüm sivil altyapıyı ve tarım arazilerini, evlerin çoğunu ve sağlık tesislerini sildiğini veya ciddi şekilde zarar verdiğini" belirtti.

15.40 Yemenli Husiler son 72 saatte Aden Körfezi ve Kızıldeniz'de dördü gemilere olmak üzere altı saldırı düzenlediklerini söyledi.

Açıklamada, saldırıya uğrayan gemilerin Amerikan ve İngiliz gemileri olduğu belirtildi. Ayrıca Husiler iki ABD destroyerine saldırdıklarını söyledi.

15.05 Terör devleti İsrail'in kuzeyindeki Hanita yerleşim biriminde havadan uyarı sirenleri çaldı.

14.42 Terör devleti İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ordunun ABD desteği olmasa bile güney Gazze'deki Refah'a girmesi gerektiğini söyledi.

14.15 Soykırımcı İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında öldürülen insan sayısı, bölgenin Sağlık Bakanlığı'na göre 32.414'e yükseldi.

İsrail'in Gazze'deki saldırıları da 7 Ekim'den bu yana en az 74.787 kişiyi yaraladı. Son rakamlar, son 24 saatlik raporlama döneminde 81 kişinin öldüğünü ve 93 kişinin yaralandığını belirtiyor.

12.10 Filistin Wafa haber ajansının yerel tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrail'in Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi yakınlarındaki bir aile evine düzenlediği hava saldırısında 30 kişi öldü.

11.15 Terör devleti İsrail Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi yakınındaki evleri vurmaya devam ediyor; tesiste bir haftadan fazla süren kuşatmanın ardından çatışmalar devam ediyor.

Soykırımcı İsrail güçleri Beyt Hanun, doğu Jabalia ve Beyt Lahiya dahil olmak üzere kuzey Gazze'nin diğer bölgelerini de bombalıyor.

07.00 BM'nin Filistin özel raportörü Francesca Albanese, İsrail'in Gazze'deki savaşına ilişkin bir rapor yayınladı ve terör devleti İsrail'in Filistin bölgesinde soykırım işlediğini anlamak için "makul gerekçeler" bulunduğunu söyledi. BM uzmanı, İsrail'in Gazze'de savaş suçları işlemek için yasal kılıf olarak insan kalkanları, ikincil hasar ve güvenli bölgeler gibi uluslararası insani hukuktan kavramları kullandığını söyledi.

25 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR...

17.43 BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

15.35 Terör devleti İsrail'in devlet medyası Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyindeki Aşdod'a sekiz roket atıldığını bildirdi.

İsrail Kamu Yayın Kurumu, roketlerden bazılarının engellendiğini, geri kalanının ise açık alanlara düştüğünü söyledi. Roketlerin ardından acil hasar veya can kaybı bildirilmedi.

14.05 Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında öldürülen insan sayısı 32.333'e yükseldi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki saldırılarında en az 74 bin 694 kişi de yaralandı.

Son rakamlar, son 24 saatte 107 kişinin öldüğünü ve 176 kişinin yaralandığını içeriyor.

BİR GECEDE 30 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

14.00 Filistinli sağlık görevlileri, Gazze'nin güneyinde on binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah'ta son 24 saatte İsrail güçleri tarafından en az 30 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Yedi çocuk babası Ebu Halid, "Refah'ta meydana gelen her bombalamada tankların içeri girmesinden korkuyoruz. Geçtiğimiz 24 saat, Refah'a taşındığımızdan bu yana en kötü günlerden biriydi" dedi.

GAZZE SALGIN HASTALIKLARA TESLİM

12.13 İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı ve yoğun kuşatması 5 ayı aşkındır devam ediyor. Savaş sebebiyle bölgedeki hijyen sorunu da büyümeye ve hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Gazze'de yaşayan Filistinliler, çöp yığınlarından ve su kirliliğinden şikayet ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki Şeyh Rıdvan mahallesinden Refah'a göç etmek zorunda kalan Ümmü Mahmud el-Hindi, çocuk, hasta ve yaşlılar dahil kalabalık bir aile olduklarını ve kamptaki kirlilikten dolayı çocuklarının hasta olduğunu dile getirdi.

Gazze'nin kuzeyinde yer alan Han Yunus'tan Refah kentine göç eden Ahmed Davud, bulundukları kampta çok derin bir hijyen krizi olduğunu ve her yerin çöplerle dolduğunu ifade etti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları başladıktan sonra Cibaliye Mülteci Kampı'ndan Refah'a göç etmek zorunda kalan Abdülkadir Ahmed ise yayılan kirliliğin kampta yaşayan insanlarda, özellikle de çocuklarda hastalıkların yayılmasına neden olduğunu ifade ederek hijyen sorununun salgın hastalıkların yayılması tehlikesini barındırdığını sözlerine ekledi.

08.15 İsrail'in Şifa Hastanesi'nde devam eden kuşatmasından kaçan Filistinliler, İsrail tankları ve zırhlı buldozerlerin hastanede cesetleri ezdiğini bildirdi.

Hastaneye sığınan binlerce Filistinliden biri olan Jameel el-Ayoubi, İsrail tanklarının ve zırhlı buldozerlerin hastane avlusunda en az dört cesedin üzerinden geçtiğini gördüğünü söyledi. Ambulansların da ezildiği bildirildi.

24 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR...

16.00 Soykırımcı İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da cumartesi gecesinden bu yana aralarında bir çocuk ve eski mahkumların da bulunduğu en az 16 Filistinliyi tutukladı.

Mahkumlar ve Eski Mahkumlarla İlişkiler Komisyonu ile Mahkumlar Kulübü tarafından yapılan açıklamaya göre, Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana serbest bırakılanlar da dahil olmak üzere 7 bin 755 kişi tutuklandı.

13.52 Filistin Kızılayı Derneği (PRCS), soykırımcı İsrail güçlerinin el-Amal Hastanesini sis bombaları ve buldozerlerle hedef aldığını duyurdu. Soykırım ordusu hastanenin kapılarını bariyerle kapatırken hastanedeki herkese çıplak ayrılmalarını bildirdi.

11.27 İsrail ordusunun, halkı aç ve susuz bırakıp yardımların ulaşmasını engelleyerek insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 32 bin 226'ya yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 170 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 84 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 106 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 226'ya, yaralı sayısının da 74 bin 518'e ulaştığı bildirildi.

Açıklamada, hala enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını vurgulandı.

15.17 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, terör devleti İsrail'de yaptığı konuşmada "İsrail ile aynı hedeflere sahibiz, Hamas'ın yenilgiye uğratılması. Ancak Refah'ta büyük bir kara operasyonu bunu başarmanın yolu değildir" dedi ve şöyle konuştu:

Holokost'tan bu yana Yahudi halkına yönelik en büyük katliamdan sorumlu olan Hamas'ın yenilgiye uğratılması konusunda İsrail'in hedefini paylaşıyoruz. Ancak dediğimiz gibi, Refah'ta büyük bir askeri kara operasyonu bunu yapmanın yolu değildir. Daha fazla sivilin ölmesi riskini taşır. İnsani yardımın sağlanmasına daha büyük zarar verme riski taşır. İsrail'i dünya çapında daha da yalnızlaştırma ve uzun vadeli güvenliğini ve konumunu tehlikeye atma riski taşır. Dolayısıyla önümüzdeki hafta İsrailli yetkilileri bu hedeflere ulaşmanın farklı bir yolunu konuşmak üzere Washington'da ağırlamayı dört gözle bekliyoruz.

09.15 Soykırımcı İsrail'in Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile görüşmek üzere bugün Washington DC'ye gidecek.

Açıklamada Gallant'ın ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de görüşeceği ve Gazze'deki savaş, Hamas'ın elindeki esirler ve insani çabalar hakkında görüşeceği belirtildi.

Gallant'ın ziyareti, İsrail'in geçen Ekim ayında Gazze'ye savaş başlatmasından bu yana ABD başkentine yapacağı ilk ziyaret olacak.

08.30 İsrail, Gazze savaşı sırasında Batı Şeria'da 7 bin 350'den fazla Filistinliyi tutukladı

23 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR...

14:35 Gazze Şeridi'nin kuzeyinden alıkonulan 39 yaşındaki Filistinli Abir Gubn, İsrail askerleri tarafından çıplak aramaya maruz kaldığını, işkence gördüğünü ve paralarının çalındığını söyledi.

14:28 İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da son 24 saatte en az 15 Filistinliyi daha gözaltına almasıyla , 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 7 bin 740'a çıktığı bildirildi.

12:40 İsrail ordusuna ait onlarca tank, bu sabah erken saatlerde aniden Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin kuzeybatısındaki Mevasi el-Karara bölgesine girdi.

11:46 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesine düzenlediği baskında şu ana kadar 170'ten fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

02:03 Filistin resmi haber ajansı WAFA'da, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamaya yer verildi.

Abbas, "Bu yıl Dünya Su Günü'nde, Gazze'deki Filistin halkı, dünyanın daha önce görmediği bir şekilde, işgalin en iğrenç biçimde insanlık dışı suçlarına maruz kalıyor." ifadelerini kullanarak İsrail'in çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlı binlerce sivili öldürdüğünü hatırlattı.

Gazze'deki Filistin halkının İsrail'in bombardımanı altında su bulmak için saatlerce kuyruğa girdiğine dikkati çeken Abbas, "Kanalizasyon sistemini bozan ve atık suyu taşıran İsrail, Gazze'yi kasten susuz bırakarak salgın hastalığa yol açıyor." ifadesini kullandı.

Abbas, İsrail'in saldırılarıyla Gazze'deki su ve arıtma sistemlerini kasten tahrip ettiğini, Gazze'de yaşayan insanların Dünya Sağlık Örgütünün tavsiye ettiği su sınırının yüzde 2,5'ine ve hayatta kalma seviyesinin yüzde 20'sine erişebildiğini kaydetti.

22 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR

17.22 Katil Başbakan Benjamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Amerikan desteği olsun ya da olmasın Refah'a gireceğini söyledi.

Netanyahu, ABD'nin desteğini almazsa "Hamas'ın işini bitireceğini" ve "bunu tek başına yapacağını" söyledi.

17.05 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ve Çin'in ABD tarafından önerilen karara karşı veto etmesinin ardından Fransa'nın Gazze'de ateşkes için yeni bir BM kararı üzerinde çalışacağını söyledi.

Macron, toplantının sonunda yaptığı açıklamada, "Rusya ve Çin'in birkaç dakika önce veto etmesinin ardından, Güvenlik Konseyi'ndeki Fransız karar taslağı temelinde çalışmaya devam edeceğiz ve Amerikalı, Avrupalı ve Arap ortaklarımızla bir anlaşmaya varmak için çalışacağız" dedi.

ATEŞKES OYUNUNA RET

16.27 BM Güvenlik Konseyinde, ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinen karar tasarısını Rusya ve Çin veto etti.

15 üyeli BMGK'de ABD'nin Gazze'ye ilişkin sunduğu karar tasarısı oylamaya sunuldu.

Tasarı, BMGK'nin iki daimi üyesi Rusya ve Çin tarafından veto edilirken, Cezayir "hayır", Guyana ise "çekimser" oy kullandı.

BMGK'nin diğer 11 üyesinin "evet" oyunu alan karar tasarısı, daimi üyelerin vetosu nedeniyle kabul edilmedi.

ABD'nin 20 Şubat'ta müzakerelere açtığı karar tasarısının son hali, Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinmişti.

Diplomatik çabalarla sağlanacak olan ateşkesin sürdürülebilir ateşkese çevrilmesinin önemine işaret edilen tasarıda, "Hamas ve diğer terörist ve aşırıcı grupların Filistin halkını temsil etmediği" ve Hamas'ın "bazı üye ülkelerce terör örgütü ilan edildiğine" dikkati çekilmişti.

Gazze'nin 1967'de işgal edilen toprakların bir parçası olduğu vurgulanan karar tasarısında, iki devletli çözüme destek verilmişti.

Karar tasarısında, "Tüm taraflarda sivilleri korumak için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması, gerekli insani yardımın sevkiyatı, çekilen acının azaltılması ve söz konusu ateşkesin geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanması için diplomatik çabaların desteklenmesi önem taşıyor." ifadeleri kullanılmıştı.

Tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısı yapılan tasarıda, siviller ve sivil altyapının korunması ile insani yardım erişiminin sağlanması istenilmişti.

Gazze'de sivil halkın zorla yerinden edilmesine karşı çıkılan karar tasarısında, bunun uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukunu ihlal edeceği ifade edilmişti.

Gazze'ye ilişkin 7 Ekim 2023'ten sonra BMGK'de bugün yapılanla birlikte 9 karar tasarısı oylamaya sunuldu.

Şimdiye kadar sadece 2712 ile 2720 sayılı kararlar kabul edilirken, bunlarda ateşkes çağrısı yapılmadı.

14.05 Şifa Hastanesi'nde tutuklama kampanyası devam ediyor. Soykırım ordusu sağlık personeli ve yerinden edilmiş kişiler de dahil olmak üzere şu ana kadar 600'den fazla kişiyi gözaltına aldı. gözaltına alındı. Burada sağlık personeli yetersizliğinden dolayı iki hasta hayatını kaybetti.

Soykırım ordusunun El Şifa Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda 160'a yakın kişi hayatını kaybetmişti.

13.30 Soykırımcı İsrail'in Han Yunus'taki saldırılarının ardından şehrin görüntüleri ortaya çıktı.

08.50 İngiltere ve Avustralya, Gazze'de "çatışmaların derhal durdurulması" gerektiğini ilan etti.

Çağrı, Avustralya ve İngiltere dışişleri ve savunma bakanlarının Avustralya'nın Adelaide şehrinde yaptığı toplantı sonrasında geldi.

Müttefikler, "yardım akışının sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması için Gazze'deki çatışmaların derhal durdurulmasının aciliyetini" vurgulayan bir bildiri yayınladılar.

08.10 Soykırımcı İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimi Dolev yakınlarında bu sabah bir minibüse ateş açan silahlı bir adamla kavga ettiğini söyledi.

21 MART TARİHİNDE YAŞANANLAR...

23.28 AB zirvesinde, Gazze için sürdürülebilir bir ateşkese giden acil insani ara verilmesi çağrısı yapılarak, İsrail'den Refah'a saldırı başlatmaktan kaçınması istendi.

20.26 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyetinin yarın Hamas ile İsrail arasında esir takası müzakerelerinin sürdüğü Katar'a gitmesine onay verdi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Barnea liderliğindeki İsrail heyeti yarın Doha'ya gidiyor.

Netanyahu'nun Doha'ya gitmelerine onay verdiği Barnea öncülüğündeki İsrail heyeti, esirlerin serbest bırakılması için CIA Direktörü William (Bill) Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile görüşecek.

Ziyaretin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretlerinin ardından yarın İsrail'e gelmesiyle eş zamanlı gerçekleştirilmesi dikkati çekiyor.

16.40 ABD ve Arap dışişleri bakanlarının toplantısı Kahire'de başladı. Mısır dışişleri bakanlığı sözcüsü Arap dışişleri bakanları ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Kahire'de bir toplantısının başladığını duyurdu.

Toplantıya Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün'den dışişleri bakanlarının yanı sıra Emirlik uluslararası işbirliği bakanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yürütme komitesi genel sekreteri katılıyor.

14.53 İsrail'in Gazze kentine yönelik 7 Ekim 2023'ten den bu yana sürdürdüğü saldırılarında çoğunluğu kadın ve çocuk onlarca Filistinli yaşamını yitirdi, yüzlercesi yaralandı.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları aralıksız devam ediyor. İsrail'in Gazze kentinin Şeyh Rıdvan Mahallesi'ne düzenlediği saldırılarda sığındıkları ev bombaların hedefi olan Musab el-Hams saldırıda beş kardeşini kaybederken üç kardeşi ve annesi yaralandı. İsrail'in eve düzenlediği saldırı sonucu başı, yüzü, elleri ve ayaklarından ağır yaralanan bebek tedavi altına alındı.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail güçleri, 4 gündür Gazze kentindeki Er-Rimal Mahallesi ile Şifa Hastanesi ve çevresine füze ve topçu saldırıları düzenliyor.

Saldırılarda onlarca Filistinli hayatını kaybetti, yüzlercesi de yaralandı. Hala enkaz altında ölülerin bulunduğu belirtiliyor.

Gazze kentinin batısındaki Şifa Hastanesi'nin boşaltılmasını isteyen İsrail ordusu, hastanedeki sağlık ekipleriyle iletişimin tamamen kesilmesinin hemen ardından hastanedeki özel ameliyat binasını havaya uçurdu. Hastaneye sığınan aileler, Kızılhaç başta olmak üzere uluslararası kuruluşlara kendilerini kurtarmaları için çağrıda bulundu.

Gazze kentinin batısındaki El-Mina bölgesi ile Reşid Caddesinde Filistinlilere ait evlere düzenlenen şiddetli topçu saldırılarında onlarca kişi öldü ve yaralandı.

14.20 Filistinli Esirler Derneği'nin verilerine göre, İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da dün akşam başlayan baskınlarda 25 Filistinliyi tutukladı.

Böylece 7 Ekim'den bu yana tutuklananların toplam sayısı 7 bin 725'e yükseldi.

Son tutuklamalar El Halil ve Kudüs valiliklerinde yoğunlaştı ancak aynı zamanda Ramallah, Nablus ve Beytüllahim valiliklerinde de gerçekleşti.

12.20 İsrail saldırıları son 24 saatlik raporlama döneminde Gazze'de en az 65 kişiyi öldürdü ve 92 kişiyi yaraladı.

Bölgenin Sağlık Bakanlığı'na göre, bu kayıplar Gazze'de öldürülen toplam insan sayısını 74.1888 yaralıyla birlikte 31.988'e çıkardı.

8.000 kişi daha kayıp. Bakanlığa göre bu kurbanların çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.

İsrail saldırısında evi yıkılan ve eşini kaybeden Filistinli Muhammad al-Durra (41), ramazan ayını saldırılarda bir bölümü yıkılan enkaz halindeki evde geçiriyor. Can güvenliklerini korumak için defalarca göç etmek zorunda kalan ve halihazırda Gazze'nin Refah kentinde yaşayan Durra, orucunu enkaz halindeki evde çocuklarıyla birlikte hazırladığı yer sorasında açıyor.

KATİL İSRAİL'DEN SOYKIRIMA DEVAM İLANI

11.30 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin insanlık felaketine yol açtığı Gazze'deki saldırılarına devam edeceklerini belirtti.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Netanyahu, ABD'deki Cumhuriyetçi senatörlerin toplantısına video konferans yoluyla bağlanarak İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin konuştu.

Görüşmeye katılan bir senato üyesine göre, Netanyahu, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in, İsrail Başbakanının 7 Ekim'den sonraki süreci kötü yönettiğini belirterek ülkede seçim çağrısı yapmasını bir kez daha eleştirerek, Schumer'in ifadelerini "şok edici bir müdahale" diye nitelendirdi.

Netanyahu'nun konuşmasında Gazze'deki "hedeflerine ulaşıncaya kadar" bölgeye saldırılara devam edecekleri mesajını verdiği ifade edildi.

Netanyahu, Gazze'nin güneyinde saldırılardan kaçan Filistinlilerin sığındığı Refah kentine saldırı planını onayladığını ve sivil halkın bölgeden çıkarılmasına ilişkin planı da "yakında" onaylayacaklarını bildirmişti.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bini çocuk, 9 bin 220'si kadın olmak üzere 31 bin 923 Filistinli öldürüldü, 74 bin 96 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

07:13 Fas'ın farklı kentlerinde, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne destek gösterisi düzenlendi.

00:03 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, ülkesini ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasının önemini ve İsrail'in kara saldırısı başlatmakla tehdit ettiği Refah kentindeki durumu ele aldı.

00:01 İsrail Yüksek Mahkemesi, işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail hastanelerinde tedavi gören Filistinli kanser hastaları ve kronik hastalığı olanlar ile yakınlarının Gazze'ye gönderilmesine ilişkin kararı dondurdu.

20 MART ÇARŞAMBA TARİHİNDE YAŞANANLAR

15.15 Terör devleti İsrail'in Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'nin Refah'ında planlanan bir saldırının iptal edilmesi yönündeki baskıların artması üzerine önümüzdeki hafta Washington'u ziyaret edecek.

Katil Başbakan Netanyahu'nun ofisi ayrıca, ABD'nin karşı çıktığını söylediği planlanan saldırıyı görüşmek üzere "ABD Başkanı Joe Biden'ın isteği üzerine" bir heyetin Washington'u ziyaret edeceğini duyurdu.

Gallant, 7 Ekim'den bu yana Washington'a yapacağı ilk ziyarette Pentagon şefi Lloyd Austin ile görüşecek.

Savunma Bakanlığı, görüşmede "Hamas terör örgütüne karşı savaştaki gelişmeler, kuvvet birikimi, insani konular ve ikili askeri işbirliği alanları"nın tartışılacağını söyledi.

14.35 Hamas, soykırımcı İsrail ordusunun pazartesi günü Şifa Hastanesi'ne düzenledikleri baskınla ilgili "teröristleri ortadan kaldırdıklarına" yönelik iddialarını reddetti.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, "sivillere, hastalara, sağlık ekiplerine ve tıbbi ekipmanlara zarar gelmesini önlerken" hastanede yaklaşık 90 "teröristi" öldürdüğünü söylemiş ve ayrıca operasyonda öldürülen iki İsrail askerinin isimlerini ve fotoğraflarını da yayınlamıştı.

Gazze'nin Hamas yönetimindeki medya ofisi müdürü İsmail el-Sevabta, Reuters haber ajansına ölenlerin hepsinin yaralı hastalar ve hastane içinde yerinden edilmiş kişiler olduğunu söyledi ve "İşgalci İsrail ordusu, uluslararası hukuku ve uluslararası insancıl hukuku ihlal eden, sürekli ve hukuka aykırı suçlarını meşrulaştırmanın bir parçası olarak anlatısını yayarken yalan ve aldatmaca uyguluyor" dedi.

12.15 Soykırımcı İsrail güçleri, hastaneye yapılan baskınları haber yapan gazetecilere karşı yürüttüğü kampanyanın bir parçası olarak, El Cezire gazetecisi Mahmud Eliwa'yı Gazze Şehri'ndeki El Şifa Tıp Kompleksi'nden tutukladı.

11.04 Soykırımcı İsrail ordusu Gazze'deki El Şifa Hastanesi'nde 90 kişiyi infaz edip öldürdüğünü, yaklaşık 300 kişiyi esir aldığını ve 160 kişiyi de işgal altındaki bölgelere naklettiği ortaya çıktı.

Fransız askerlerin ortaya çıkardığı görüntülerde soykırım ordusunun El Şifa'da yaptığı katliam bir kez daha gözler önüne serildi.

10.15 Gazze'deki İsrailli esirlerin akrabaları ve destekçileri, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya varılması için hükümete bir mesaj göndermek üzere Tel Aviv'deki ana otoyolu kısa süreliğine kapattı.

Pankartlardan birinde şöyle yazıyordu: "Bu sizin sorumluluğunuzdadır, Katar'dan anlaşmasız dönmeyin".

Protestocuların 15 dakika sonra dağılmasıyla otoyolda trafik yeniden başladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN