ABD'deki ara seçimlerin ardından Joe Biden adaylık açıklamasında bulundu

Son dakika haberleri... ABD ara seçimlerinden ilk sonuçlar geldi. Bu kez başkanın değil kongre üyelerinin seçildiği seçimlerde çoğunluğun hangi partide olacağı büyük önem taşıyor. Seçim sonucu, başkanlık seçimine kadar geçecek iki yılı da şekillendirecek. İlk sonuçlara göre ABD Başkan Biden büyük bir darbe aldı. Trump tekrar sahne alırken, Dr. Mehmet Öz Pennsylvania'daki yarıştan mağlup ayrıldı. ABD'de Senato'daki çoğunluğu belirleyecek kritik eyaletlerden Georgia'da ise seçimler 6 Aralık'taki 2. tura kaldı. Ara seçimlerin ardından ilk kez konuşan Joe Biden adaylık ile ilgili açıklamada bulundu.

Giriş Tarihi 09 Kasım 2022, 07:41 Güncelleme 10 Kasım 2022, 09:08
ABD’deki ara seçimlerin ardından Joe Biden adaylık açıklamasında bulundu

İÇİNDEKİLER

ABD ara seçimlerinde sandıklar bir bir kapandı, kıyasıya yarışa sahne olan eyaletlerden sonuçlar geliyor. Son anketlerin aksine Cumhuriyetçiler ara seçimlerde beklenen fırtınayı estiremedi, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde ediyor gibi görünseler de Senato'da Demokratlar kritik eyaletlerde bir bir zafere uzandı. New York Times, 'Cumhuriyetçilerin beklediği 'kırmızı dalga'nın işareti yok' başlığını attı.

435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve 100 üyeli Senato'nun da 35 üyesi yeniden seçiliyor. Temsilciler Meclisi'nde mevcut tabloda Demokratların 222, Cumhuriyetçilerin 212 sandalyesi vardı. Ancak şu ana kadar ortaya çıkan sonuçlar, Cumhuriyetçilerin yarışı önde götürdüğünü gösteriyor. Cumhuriyetçiler 192 sandalyeye ulaştı, Demokrat Parti 172 sandalye kazandı.

Senota yarışının düğümlendiği eyaletler Georgia, Pennsylvania, Arizona ve Nevada. Senato kanadında Demokratlar öne geçti, durum 48'e 47. Halihazırda Senato'da Demokratların 48, Cumhuriyetçilerin 50 sandalyesi vardı ancak bağımsız iki üye de oylamalarda Demokratları destekliyor ve eşitlik durumunda Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in oyu belirleyici olduğundan Demokratlar Senato'da da çoğunluğa sahipti.



BIDEN'DAN ADAYLIK AÇIKLAMASI
ABD Başkanı Joe Biden, 8 Kasım'da düzenlenen ara seçimlere ilişkin Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, 2024'te düzenlenecek başkanlık seçimleri için adaylık niyetinde olduğunu ve bu yıl sonuna kadar kesin bir karara varabileceğini söyledi. Biden, 8 Kasım'da düzenlenen ve sonuçların henüz netleşmediği ara seçimlere ilişkin Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçimleri "Amerikan demokrasisi için iyi bir gün" olarak nitelendiren Biden, birçok kişinin beklediği şekilde "kırmızı dalganın" gelmediğini ve Cumhuriyetçilerin beklentilerin gerisinde kaldığını belirtti. Biden, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisinde çoğunluğu sağlamak konusunda avantajlı olduğunu kabul ederek, bugün Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy ile bir telefon görüşmesi yapacağını kaydetti.

BIDEN, BALİ'DE Şİ CİNPİNG İLE GÖRÜŞECEK
Ülkedeki sandık çıkış anketlerine göre halkın yüzde 75'inin ülkenin gidişatından memnun olmadığının hatırlatılarak, görevinin son 2 yılında neyi farklı yapacağının sorulması üzerine Biden, "Hiçbir şeyi." yanıtını verdi. Biden, 2024 başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağının sorulması üzerine ise, "Bu konuda niyetim var" diyerek gelecek yılın başına kadar kesin bir karara varmış olacağını söyledi. Gelecek hafta Bali'de yapılacak G20 Zirvesine katılacağını belirten Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in burada olmayacağını duyduğunu ancak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir görüşme gerçekleştirebileceğini söyledi.

BIDEN, ELON MUSK'IN DİĞER ÜLKELER İLE İLİŞKİLERİNİN İNCELENMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ
Rusya'da tutuklu bulunan kadın basketbol oyuncusu Brittney Griner'ın durumuna da değinen Biden, "Seçimler bittiğine göre, Putin'in bizimle daha ciddi bir şekilde tutuklu takasını görüşeceğine inanıyorum." ifadesini kullandı. Biden, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın ulusal güvenlik için bir tehdit teşkil edip etmediği sorusuna ise, "Elon Musk'ın başka ülkelerle teknik ilişkisi ve işbirliğine, yanlış bir şey yapıp yapmadığına bakılmaksızın incelenmeye değer olduğunu düşünüyorum." yanıtını verdi.

SEÇİMİN KISA ÖZETİ

1) KIRMIZI DALGA OLMADI
ABD'de Demokratlar 'mavi' renkle temsil edilirken, Cumhuriyetçiler 'kırmızı' renkle' temsil ediliyor. Buradan yola çıkarak, Cumhuriyetçilerin önde gelen isimleri, haftalardır Kongre'de 'kırmızı dalga' oluşacağını öngörüyordu. Cumhuriyetçiler, ara seçimlerde hızla artan enflasyon ve suç oranlarından mustarip seçmenin Demokrat Parti'den uzaklaşacağını düşünüyordu. Medyada da böyle bir algı oluşmuştu. Ancak ilk sonuçlara göre, Cumhuriyetçi Parti'nin anketlerin öngördüğü 'kırmızı dalga'yı yaratamadığı konuşuluyor. Nitekim Cumhuriyetçi Parti'nin ağır toplarından Senatör Lindsey Graham, Amerikan NBC televizyonuna yaptığı açıklamada "Bu kesinlikle Cumhuriyetçi dalga değil" diye konuştu.

2) TRUMP'A AÇIK ÇEK YOK
Ara seçimler, gelecek başkanlık seçimlerde tekrar aday olacağını söyleyen Donald Trump için bir referanduma dönüşmüştü. Biden yönetiminde yükselen enflasyon, suç oranları, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi ve artan enerji fiyatlarından dem vuran Trump, popülizmin kendisine oy kazandıracağını düşünüyordu. Ancak sonuçlar Trump'ın düşündüğü gibi olmadı. Cumhuriyetçilerin beklentilerin altında kalmasının temel sebebi olarak, Trump'ın Biden'a göre siyaseten tecrübesiz olması ve yanlış adayları desteklemesi gösterildi. Bir diğer etken de Biden'ın kanlı Kongre baskınını hatırlatarak, ara seçimleri adeta bir 'demokrasi oylaması' gibi göstermesi oldu. Trump'a oy kaybettiren bir unsur da atadığı yargıçlarla muhafazakârların ağırlıkta olduğu Anayasa Mahkemesi'nin kürtaj hakkından vazgeçmesi oldu.

3) KUTUPLAŞMA SÜRÜYOR
Seçim sonuçları, 2024 başkanlık seçimleri için 76 yaşındaki Trump'a açık çek vermezken, 80 yaşındaki Biden için de tam destek anlamı taşımıyor. Seçim, ülkedeki kutuplaşmanın sürdüğünü ortaya koyarken ABD'nin şimdiden 2024 yarışına girdiğini söylemek de mümkün.

12.45: Kremlin, ABD ara seçimlerinin Moskova-Washington hattında kötü olan ilişkileri değiştirmeyeceğini açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya ve ABD arasında Nükleer Silah Anlaşması'na dair konuşmak için de erken olduğunu söyledi.

ERKEN ZAFER İLAN EDEN TRUMP KÖŞEYE SIKIŞTI

12.20: BBC'nin Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher, eski başkan Donald Trump'ın akşamın erken saatlerinde zafer ilan etmesine rağmen gerçeğin daha karmaşık olduğunu bildiriyor.

İlk sonuçların ardından Florida'daki evinde bir kutlama partisinde konuşan Trump, desteklediği adayların büyük bir başarı kazandığını söyledi. Trump, destek verdiği 330 adaydan, 224'ünün kazanmasının beklendiğini iddia etti.

Anthony Zurcher, Trump'ın destek verdiği adaylardan yalnızca Ohio'daki Cumhuriyetçi JD Vance'ın net bir zafer elde ettiğini aktarıyor. Donald Trump'ın mitinglerine katıldığı Dr. Mehmet Öz, Pennsylvania'da yarışı kaybetti. Herschel Walker, az farkla mağlup olduğu Georgia'da ikinci turda bir kez daha yarışacak gibi görünüyor.

Bir diğer Trump müttefiki Blake Masters, Arizona'da en az 7 puan geride ve rakibiyle arasında 118 bin oy farkı bulunuyor.

Analizine 'Trump'ın seçtikleri yarışırken, başkanlık girişimini nerede bırakıyor?' başlığı atan BBC muhabiri Zurcher, yazısını şu cümleyle noktaladı:

"Cumhuriyetçiler, Salı gecesinden sonra Trump'ın politik iç güdülerini ikinci kez tahmin edecekler. Ve eğer o gelecek hafta başkanlık için yeni bir teşebbüste bulunursa, mağlup pozisyonda olacak."

KİLİT EYALETTE İKİNCİ TUR KESİN GİBİ

12.05: ABD'nin güneybatısındaki Georgia eyaletinde seçim tekrara gidebilir. Oyların yüzde 96'sının sayıldığı kritik eyalette Demokrat siyasetçi Raphael Warnock 18 bin oy daha fazla aldı. Oy oranları ise TSİ 12.00 itibarıyla yüzde 49,2'ye yüzde 48,7.

Georgia'daki üst düzey seçim yetkilileri, yarışın Aralık ayında bir kez daha tekrarlanacağının neredeyse kesin olduğunu söylüyor. Seçim yetkilisi Gabriel Sterling, oy sayımına ilişkin detaylı çalışmalar sürerken Twitter hesabından "ABD Senatosu için ikinci tura gidileceğini söylemenin güvenli olacağını anlıyoruz" mesajını paylaştı.

Demokrat Raphael Warnock'a geçilen eski Amerikan Futbolu yıldızı Herschel Walker, Donald Trump'ın yoğun destek verdiği isimlerden biriydi.

CUMHURİYETÇİLER DEMOKRAT ADAYA OY VERDİ

11.30: Seçimin kaderini belirleyecek eyaletlerden Georgia'da oyların yüzde 96'sı sayıldı, Demokrat Raphael Warnock Cumhuriyetçi Herschel Walker'ın 0,5 puan önünde. Warnock oyların yüzde 49,2'sini, Walker ise yüzde 48,7'sini aldı. Aradaki fark 11 bin 600 dolayında.

Eyaletteki valilik seçimini ise, Cumhuriyetçi Brian Kemp açık farkla kazandı. Oyların yüzde 53'ünü elde eden Kmep, Demokrat rakibi Stacey Abrams'a 300 bin oy fark attı.

BBC muhabiri Kayla Epstein, Georgia valilik seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'ye oy veren bazı seçmenlerin Senato yarışında Demokrat Parti'yi tercih ettiğini bildiriyor. Eyalet seçimlerini takip eden analistlerin bir numaralı gündemi, birleşik oy pusulasında rakip adaya yönelen seçmenlerin tercihleri.

BBC muhabiri Epstein, valilik yarışında Kemp'e oy verip Senato'da Cumhuriyetçi aday Walker'a soğuk bakan seçmenlerle tanıştığını aktardı. Eski Amerikan Futbolu yıldızı Herschel Walker'ın çalkantılı özel hayatı, seçmenlerin tercihinde kilit rol oynadı.

Clark County'den 42 yaşındaki Yeni Tran, Vali Kemp'in sadık bir destekçisi olduğunu söylüyor. Ancak Senato adayı Walker'ın bazı konuşmaları onu hayal kırıklığına uğratmış:

"Koptum. Bazı konuşmalarını duydum ve çoğu entelektüel değildi."

48 yaşındaki Jennifer Almond ise, Herschel Walker'ın eski karısını silahla tehdit etmesinin kendisinde rahatsızlığa yol açtığını söyledi.

09.40 : BBC Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher, 'Cumhuriyetçiler henüz Demokratlara nakavt darbesi indiremedi' diyor. 2020 seçimlerinde hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'yu kaybeden Cumhuriyetçilerin şimdilik iyi gittiğini ancak sonucun 'harika' olmadığını vurgulayan BBC muhabiri, iki valilik koltuğunun Demokratlara kaptırıldığını belirtiyor.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğun Cumhuriyetçilere geçecek gibi göründüğünü kaydeden Anthony Zurcher, ancak Senato'da Demokratların Pennsylvania'yı kazanarak büyük bir adım attığını dile getiriyor. Georgia, Nevada ve Arizona'dan gelecek sonuçların Senota'daki sandalye dağılımını netleştireceğini aktaran BBC Muhabiri, "Bu, ABD'lilerin daha önce birçok ara seçimde gördüğü gibi bir 'dalga seçim' olarak biçimlenmiyor" diyor.

MEHMET ÖZ YIKILDI

09.15 : Kritik eyalet Pennsylvania'dan Senato için yarışan Dr. Mehmet Öz, Demokrat John Fetterman'a karşı kaybetti. Eyaletteki oy sayımında Fetterman ile Öz arasındaki oy farkı bir ara 40 binlere kadar düştü ancak daha sonra fark 65 bine yükseldi. Oyların yüzde 90'ının sayılmasıyla sonuç netleşti.

"SEÇİLİRSEM TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARIM"

Kampanya sırasında, Pensilvanya'dan Cumhuriyetçilerin adayı olarak Senato'ya girmesi durumunda Türk vatandaşlığından çıkacağını açıklayan Öz, bu yöndeki niyetiyle dikkatleri üzerine çekmişti.

09.00: Anahtar eyaletlerden Georgia'da Demokrat Raphael Warnock ile Cumhuriyetçi rakibi Herschel Walker arasındaki fark 18 bin. Oyların yüzde 95'i sayıldı.

7 milyondan fazla aktif seçmene sahip eyalette, 2020 başkanlık seçimleri de büyük bir rekabete sahne olmuştu. ABD Başkanı Joe Biden oyların yüzde 49,52'sini, eski Başkan Donald Trump ise yüzde 49,23'ünü almıştı. İki aday arasındaki oy farkı yüzde 0,5'ten daha küçük olduğu için oyların yeniden sayılmasına karar verilmişti.

HAWAII'DE SANDIKLAR KAPANDI
08.25: ABD'nin en batı eyaletleri Hawaii'de sandıklar kapandı, Alaska'da oylamanın sona ermesine bir saat kaldı.

Z KUŞAĞI TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE

08.15: Florida'daki Temsilciler Meclisi yarışlarında Cumhuriyetçiler'in elde ettiği kazanımların arasında 25 yaşındaki Demokrat Maxwell Alejandro Frost, Z kuşağının Kongre'de sandalye kazanan ilk üyesi oldu.

Silah reformu ve sosyal adalet aktivisti Frost, Senatör Marco Rubio'ya karşı mücadelesini kaybeden Demokrat Temsilci Val Demings'in bıraktığı Orlando bölgesindeki yoğun Demokrat bölgenin temsilini kolayca kazanmayı başardı.

Frost, daha sıkı silah kontrol yasaları isteyen eski bir March For Our Lives organizatörü ve kürtaj haklarının kısıtlanmasına karşı olduğunu vurguluyor.

Frost zaferini Twitter'da, "BİZ KAZANDIK!!!! Bu gece tarih yazıldı. Floridalılar için, Z kuşağı için ve daha iyi bir geleceği hak ettiğimize inanan herkes için tarih yazdık. ABD Kongresi'nde evimi temsil etme fırsatı bulduğum için minnettarım" mesajıyla paylaştı.

Z kuşağı genel olarak 1990'ların sonu ile 2010'ların başı arasında doğanları kapsıyor. Kongre üyesi olabilmek için adayların en az 25 yaşında olması gerekiyor.

08.00: İlk sonuçların ardından Florida'daki evinde bir kutlama partisinde konuşan Trump, desteklediği adayların büyük bir başarı kazandığını söyledi. Medyanın başarısızlığını umduğunu savunan Trump, destek verdiği 330 adaydan, 224'ünün kazanmasının beklendiğini iddia etti.

Cumhuriyetçi Senato adayı J.D. Vance, Demokrat ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Tim Ryan'ı yenerek, Ohio'nun Senato koltuğunu kazandı.Eski Başkan Donald Trump Vance'i desteklemiş ve teknoloji milyarderi Peter Thiel kampanyasına büyük bağışta bulunmuştu. Ulusal Cumhuriyetçi gruplar da Vance'in şansını arttırmak için büyük harcamalar yaptı.

Vance'in Ukrayna'da olanları umursamadığını söylemesi, Biden yönetiminin Ortabatı'yı kasıtlı olarak fentanile boğduğuna dair tartışmalı iddiaları ile Trump'ın bir kampanya mitinginde Vance için "Bana yalakalık yapıyor" şeklindeki yorumu yarışı beklenenden daha rekabetçi hale getirdi.

Demokrat rakibi Ryan, işçilik geçmişini vurgulayarak, yerel istihdamı ve 15 dolarlık asgari ücreti temel politika maddeleri olarak destekledi ve partinin liberal kanadıyla arasına mesafe koydu.

Florida'da da Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Demokrat Temsilci Val Demings'i yenerek bir dönem daha Senato'da kalmayı başardı. Trump'ın desteklediği Rubio'nun zaferi, bir zamanların en önemli kararsız eyaleti olan Florida'da muhafazakar siyasetin sertleştiğinin bir başka kanıtı oldu.

Demings, daha fazla para toplamasına ve dönemin Başkanı Donald Trump'ın ilk azil davasındaki rolüyle ulusal çapta dikkat çekmesine rağmen Rubio'yu yerinden edemedi.

07.35: Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, Demokrat rakibi eski ABD Kongre üyesi Beto O'Rourke'u yenerek, üçüncü dönemde de görevde kaldı. Eski Başkan Donald Trump tarafından desteklenen Abbott, valiliğinin ikinci döneminde COVID-19 aşısı ve maske zorunluluklarına karşı çıkmak dahil giderek muhafazakarlaşan politikaları destekledi.

Abbott ayrıca ABD eyaletleri arasında en kısıtlayıcı kürtaj yasağını imzaladı ve Nisan ayından bu yana binlerce göçmeni otobüslere bindirerek ABD'nin Demokratlar'ın kontrolundaki bölgelerine gönderdi.

Mayıs ayında 19 çocuk ve iki öğretmenin ölümüne neden olan silahlı saldırıdan beş ay sonra, eyalet polisi Uvalde'deki Robb İlkokulu'nda silahlı saldırgana zamanında müdahale etmediği için hala baskı altında.

TRUMP'TAN MUHTEMEL RAKİBİNE: ONU, BELKİ EŞİNDEN BİLE İYİ TANIYORUM!

06.50: Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis, eski bir kongre üyesi olan Demokrat rakibi Charlie Crist'i yenerek ikinci bir dönem daha kazandı. Bu zafer, DeSantis'in Cumhuriyetçiler arasında ülke çapında yıldızını parlattı, Donald Trump'a karşı bir önseçim alternatifi olarak olası bir 2024 Beyaz Sayaz yarışına katılma olasılığını arttırdı. Ancak eski Başkan Donald Trump'tan muhtemel rakibine tehdit gibi uyarılar geldi.

Ron DeSantis'in olası adaylığının Cumhuriyetçi Parti'ye zarar vereceğini savunan Trump, "Bence hata yapar. Bu parti tabanının hoşuna gitmez" dedi. Trump daha sonra detay ortaya koymadan DeSantis hakkında elinde hoş olmayan bilgiler olduğunu öne sürdü.

Florida Valisi DeSantis ise, ara seçim zaferi sonrası yaptığı konuşmada adaylıkla ilgili bir sinyal vermedi.

Fox Televizyonu'na konuşan 76 yaşındaki Trump, 2024 adaylık yarışı konusunda 15 Kasım'da kararını duyuracağını söylemişti. Trump, ara seçimlerin kampanya döneminde oldukça aktif bir rol oynadı ve desteklediği adaylarla mitingler yaptı. Eğer Trump ikinci kez Beyaz Saray için yarışır ve kazanırsa bu, ABD tarihinde ikinci kez yaşanacak.

Cumhuriyetçi vali Ron DeSantis ise Cumhuriyetçi gözlemciler tarafından 'Trump 2.0' olarak adlandırılıyor.

İki siyasetçinin Cumhuriyetçilerin adayı olma konusunda karşı karşıya gelebileceği kaydediliyor. Fox Televizyonu'na DeSantis'in olası adaylığını değerlendiren Trump, "Eğer aday olursa kendisine çok büyük zarar verebilir" dedi.

Donald Trump daha sonra DeSantis hakkında 'hoş olmayan şeyler açıklama' tehdidi yaptı ve "Onu herkesten hatta belki eşinden bile iyi tanıyorum" dedi.

Trump daha önce de siyasi rakipleri için tehdit anlamına gelecek ifadeler kullandı. Aynı televizyonda açıklamalarını sürdüren Trump, DeSantis ile arasında gerginlik olmadığını da öne sürdü.

ABD'de bugünkü ara seçimler öncesinde yapılan anketler, DeSantis'in Florida'daki valilik yarışında rakibi Demokrat Parti'den rakibi Charlie Crist'e karşı rahat bir üstünlük sağladığını gösteriyordu. DeSantis, rakibine yaklaşık 20 puana yakın bir fark attı.

44 yaşındaki DeSantis, 2012'de Temsilciler Meclisi'ne seçildi. Yani ABD siyasetinde hala görece yeni bir isim. 2018'de kısa süren senatör adaylığının ardından vali oldu.

EN PAHALI ARA SEÇİMLER

06.45: 2022 seçimleri hem eyalet düzeyinde hem federal düzeyde en az 16,7 milyar dolara mal oluyor. Kar amacı gütmeyen bir hükümet şeffaflık örgütü Open Secrets'a göre, bu maliyetle şimdiye kadarki en pahalı ara seçimler yaşanıyor.

Bu yılki çekişmeler, 2010 ara seçimlerinin maliyetini neredeyse ikiye katlıyor, 2014 ara seçimlerinin iki katından fazla harcamaya sahne oluyor. Maliyet, Moğolistan'ın 2022 gayrisafi yurtiçi hasılasına neredeyse eşit.

Harcama yarışı, milyarderlerin ve diğer zengin bağışçıların siyasi kampanyalara sınırsız meblağlar akıtarak seçimlerin sonuçlarını etkilemelerinin önünü açan Anayasa Mahkemesi'nin dönüm noktası niteliğindeki 2010 Citizens United kararının bir sonucu.

Bu seçim sezonunda şu ana kadar federal düzeyde bağışlanan en az 1,1 milyar dolar, birçoğu muhafazakar davaları destekleyen küçük bir gruptan geldi.

OpenSecrets kıdemli veri analisti Brendan Glavin, "En büyük 25 bireysel bağışçıya baktığınızda, muhafazakar bağışçıların liberal bağışçılardan 200 milyon dolar daha fazla olduğunu görüyorsunuz" dedi.

Teknoloji milyarderi Peter Thiel 32,6 milyon dolar ile, nakliye ürünleri patronu Richard Uihlein 80,7 milyon dolar ile, serbest yatırım fonu yöneticisi Ken Griffin 68,5 milyon dolar ve Mellon bankacılık sisteminin varisi Timothy Mellon 40 milyon dolar ile en büyük muhafazakar bağışçılar arasında yer alıyor.

Liberal tarafta ise serbest yatırım fonu kurucusu George Soros, 128 milyon dolar ile en çok bağış yapan isim. Ancak bu bağışın büyük bir kısmı henüz harcanmadı. Liberal 30 yaşındaki kripto para milyarderi Sam Bankman Fried ise 39,8 milyon dolar bağışladı.

OY TERCİHLERİNDE ENFLASYON İLK SIRADA

06.40: Ara seçimlerde sandık çıkış anket verilerine göre oy kullanan 10 seçmenden üçü oy tercihinde etkili olan en önemli konunun enflasyon olduğunu söyledi. 10 seçmenden yedisi de ülkede demokrasinin tehdit altında olduğu görüşünde.

Edison Araştırma'nın yaptığı sandık çıkış anketlerine göre, 8 Kasım ara seçimlerinde oy kullanan 10 seçmenden üçü kararında etkili olan en önemli konunun kürtaj olduğunu söyledi. Verilere göre 10 seçmenden altısı kürtajın yasal olması gerektiğini; dördü de yasa dışı olması gerektiğini düşünüyor.

Sandık çıkış anketlerine göre 10 seçmenden altısı eski Başkan Donald Trump'a ilişkin olumsuz; dördü ise olumlu görüşe sahip. Verilere göre ara seçimlerde oy kullanan 10 seçmenden yedisi şu anki Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın 2024'teki seçimlerde aday olmasını istemiyor.

TRUMP'IN ESKİ SÖZCÜSÜ SANDERS YENİ ARKANSAS VALİSİ

06.35: Eski Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Arkansas valisi seçilerek eyaleti yöneten ilk kadın ve Trump yönetiminden seçimle işbaşına gelen en yüksek profilli yetkili oldu. Sanders, Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu ve eski Başkan Donald Trump'ın popülerliğini koruduğu kendi eyaletindeki valilik yarışında Demokrat aday Chris Jones'u mağlup etti. Sanders, Liberteryen aday Ricky Dale Harrington'ın da dahil olduğu yarışta favori adaydı.

Sanders, öncelikle ulusal konulara odaklanan kampanyasıyla eyalet bağış toplama rekorlarını alt üst etti.

Eski Vali Mike Huckabee'nin kızı olan Sanders sık sık, bu makamı Başkan Joe Biden ve 'radikal sol' ile mücadele etmek için kullanacağı taahhüdünde bulundu.

Sanders, Ocak ayında görevinden ayrılacak olan Cumhuriyetçi Vali Asa Hutchinson'ın yerine geçecek. Sanders'ın adaylığını destekleyen Hutchinson, 2024'te başkanlığa aday olmayı düşünüyor ve Trump ile sık sık görüş ayrılığına düşüyor.

Trump, 2019'da Arkansas'ya dönmek üzere Beyaz Saray'dan ayrıldığında Sanders'ı vali adayı olması için açıkça desteklemişti. Ancak Sanders Trump'tan çok önce de eyalette tanınan bir isimdi. Babası eski Vali Mike Huckabee'nin reklamlarında yer aldı ve onun kampanyalarında çalıştı. Senatör John Boozman'ın 2010 seçimlerini yönetti ve 2014'te Senatör Tom Cotton'ın danışmanı olarak çalıştı.

Sanders Eylül ayında tiroid kanseri nedeniyle ameliyat olduktan sonra kısa bir süre kampanya çalışmalarını bıraktı. Doktoru ameliyattan sonra kanserin temizlendiğini açıkladı.

Sanders Beyaz Saray'daki yaklaşık iki yıllık görev süresi boyunca, kendisini sorgulayan gazetecilerle defalarca tartıştıktan sonra günlük basın brifinglerini azalttı.

Sanders valilik adaylığı sırasında Trump'ın söylemini benimsedi ve eleştirel ırk teorisi ve ulusal haber medyası karşıtlığı dahil, Trump'ın favori hedeflerinin çoğunu benimsedi. Ancak, Trump'ın transseksüel karşıtı bir yasayı veto ettiği için Vali Hutchinson'ı 'kağıt üstünde Cumhuriyetçi' olarak etiketlemesinden sonra bile Sanders, Hutchinson'ı eleştirmekten kaçındı. Sanders, reşit olmayanların cinsiyet değiştirme sürecinde sağlık bakım hizmetlerinin yasaklanmasını öngören bu yasayı imzalayacağını söyledi.

Eski Beyaz Saray söcüsü, Trump'ın 2020 başkanlık seçimlerinin kendisinden çalındığı görüşünü desteklediğini açıklamasa da eski başkanın bu iddiada bulunmaya hakkı olduğunu belirtti.

ABD TARİHİNDE SEÇİLEN İLK EŞCİNSEL VALİ

06.20: Florida'da Cumhuriyetçi Vali Ron DeSantis'ten sonra Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da yeniden seçildi. Rubio Demokrat Val Demings'i geride bıraktı ve eyaletin sağa kayışını daha da gözler önüne serdi.

Demokratlar ise Cumhuriyetçiler'in elinde bulunan iki valiliği almayı başardı. Demokrat Maura Healey, Massachusetts valisi seçilen ilk açık eşcinsel ve ilk kadın oldu. Demokrat siyasetçi Wes Moore da Maryland eyaletinin ilk siyah valisi seçildi.

06.00: Eski başkan adayı olan Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul, Demokrat Charles Booker'ı yenerek, Senato'da üçüncü dönemini garantiledi. İlk kez 2010 yılında Senato'ya seçilen Paul'un zaferi, eyaletin Cumhuriyetçi geçmişini devam ettirdi. Kentucky 1992'de Wendell Ford'dan bu yana Senato'ya Demokrat isim seçmedi.

Charles Booker, eyaletin Demokrat senato adayı olarak yarışan ilk siyah sakiniydi. Bu, Booker'ın Senato için ikinci adaylığıydı. 2020'de Demokrat Senato önseçimlerini kıl payı kaybetti. Paul, hükümetin sınırlandırılması ve ABD dış politikasında kısıtlamayı teşvik ederek ulusal bir ses haline geldi. Senato'nun en aykırı seslerinden biri olan Paul, COVID-19 salgınına müdahalede hükümetin aşırıya kaçtığını düşündüğü noktaları da kınadı.

Senatör olarak geçirdiği 12 yılın ardından Paul düzenli olarak kendi bildiğini okudu, hatta partisiyle bile ters düştü. Açık sözlü muhafazakar isim, sosyalizme, dış yardımlara ve ülkenin borcunu arttırmakla suçladığı aşırı harcamalara karşı defalarca karşı çıktı.

Paul bu bahar, Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline direnmesine yardımcı olmak için 40 milyar dolarlık ek yardımın Senato tarafından onaylanmasını kısa bir süre erteleyerek her iki partinin liderlerine meydan okudu.

ARİZONA'DA OY MAKİNELERİNDEKİ TEKNİK SORUN USULSÜZLÜK SÖYLENTİLERİNİ KÖRÜKLEDİ

05.45: ABD'de ara seçimlerin çekişmeli geçmesinin beklendiği Arizona eyaletine bağlı Maricopa County'de elektronik oy sayma makinelerinde yaşanan teknik sorun usulsüzlük iddialarını ve söylentilerini körükledi. Seçim yetkilileri sorunun bazı makinelerde çözüldüğünü belirtti.

Yetkililer bazı makinelerin oy pusulalarını okuyamadığını, sorunun Maricopa County'deki oy kullanma merkezlerinden yüzde 20'sini etkilediğini belirtmişti.

Seçim yetkililerine göre sorun pusulaların sayım makinelerine tam yerleşmemesinden kaynaklandı. Maricopa County seçim yetkilisi Stephen Richer sorunu çözmeye çalıştıklarını ve yaşanan teknik soruna rağmen oyların tamamının sayılacağını vurguladı.

KRİTİK EYALET 2.TURA KALDI
ABD ara seçimlerinde Senato'daki çoğunluğu belirleyecek kritik eyaletlerden Georgia'da seçimler 6 Aralık'taki 2. tura kaldı. Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Georgia'daki senatör seçimlerinde hiçbir aday yüzde 50 barajına ulaşamadı. Eyalet yasaları gereği, 6 Aralık'ta ikinci tur seçim yapılacak. Seçim en çok oyu alan, Demokrat Raphael Warnock ve Cumhuriyetçi Herschel Walker arasında geçerken, seçimleri 3. sırada tamamlayan Liberal Chase Oliver ikinci tur seçimde yarışamayacak.

SENATO'NUN KADERİ GEORGİA'DAKİ SEÇİMLERE KADAR BELLİ OLMAYABİLİR
Öte yandan ara seçimlerde 100 sandalyeli Senato'daki koltuklar açısından kritik önemde olan Georgia'da ikinci tur seçimler tamamlanana kadar çoğunluğun kimde olduğu netleşmeyebilir. Açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin elinde 49, Demokratların elinde 48 koltuk var. Henüz sonuçları netleşemeyen eyaletlerden Arizona'da Demokrat, Nevada'da ise Cumhuriyetçi adayın önde olduğu hesaba katıldığında bu denge 50'ye 49 seviyesine gelebilir.

Bu durumda Georgia'da Cumhuriyetçiler kazanırsa, bu parti çoğunluğu sağlamak için gerekli sayıya ulaşıp Kongre'nin bu kanadında çoğunluğu ele geçirecek. Ancak Georgia'da Demokrat adayın kazanması durumunda, Senato'daki denge 50'ye 50 olacak. Bu durumda da ABD Başkan Yardımcısı Demokrat Kamala Harris, Senato Başkanlığı sıfatıyla dengeyi bozacak ve Senato'nun çoğunluğu Demokratlarda kalacak. Ülkede dün düzenlenen seçimlerde halk, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 sandalyeli Senato'daki 35 koltuk için sandık başına gitti. Senato'daki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat, seçimlere girmedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN