ALES/1 sonuçları açıklandı! 2019 ÖSYM ALES sınav sonuçları sorgulama ve puan hesaplama nasıl yapılır?

ALES sınav sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Sınav takviminde sonuçların 30 Mayıs'ta açıklanacağını bildiren ÖSYM, adaylara sürpriz yaparak sonuçları 24 Mayıs'ta erişime açtı. Peki, ALES sınav sonuçları sorgulama nasıl yapılır? ALES sonuçları nereden, nasıl öğrenilir? ALES puan hesaplama nasıl yapılır? İşte 2019 ALES sınav sonuçları ile ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 24 Mayıs 2019, 10:16 Güncelleme 24 Mayıs 2019, 10:26
ALES/1 sonuçları açıklandı! 2019 ÖSYM ALES sınav sonuçları sorgulama ve puan hesaplama nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

ALES sınav sonuçları açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 5 Mayıs'ta gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçlarının 30 Mayıs'ta açıklanması bekleniyordu. ÖSYM adaylara sürpriz yaparak sonuçları 24 Mayıs'ta açıkladı. Sonuçlar ÖSYM'nin resmi internet adresi üzerinden erişime açıldı. Peki, ALES sınav sonuçları sorgulama ve puan hesaplama nasıl yapılır? İşte 2019 ALES sonuçları...

ALES SONUÇLARI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

Üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapmak isteyenler ve akademisyen olmak isteyenlerin katılım sağladığı ALES sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresi üzerinden açıklandı.

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra görüntüleyebilecekler.

2019 yılında diğer ALES sınavları ne zaman yapılacak? İşte cevabı...

ALES TARİHLERİ

2019 ALES/2

Başvuru tarihi: 9 - 17 Temmuz 2019

Geç başvuru tarihi: 31 Temmuz 2019

Sınav tarihi: 22 Eylül 2019

Sınav sonuç tarihi: 17 Ekim 2019

2019 ALES/3

Başvuru tarihi: 17 - 25 Eylül 2019

Geç başvuru tarihi: 8 Ekim 2019

Sınav tarihi: 17 Kasım 2019

Sınav sonuç tarihi: 12 Aralık 2019

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

ALES puan türleri ve test ağırlıkları

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.