PYBS İOKBS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2019 Bursluluk sınavı soruları ve cevap anahtarı görüntüleme

Bursluluk sınavı soru ve cevapları geçtiğimiz gün yayınlandı. Soruları ve cevapları görüntüleyen öğrenciler ve velileri şimdi de sonuçların açıklanacağı tarihe kilitlendi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan takvimde, sonuçların ne zaman açıklanacağı bildirildi. Peki, PYBS İOKBS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2019 Bursluluk sınavı soruları ve cevap anahtarı görüntüleme nasıl yapılır?

Giriş Tarihi 12 Haziran 2019, 15:31 Güncelleme 12 Haziran 2019, 18:00
PYBS İOKBS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2019 Bursluluk sınavı soruları ve cevap anahtarı görüntüleme

İÇİNDEKİLER

Bursluluk sınavı sonuçları için geri sayım başladı. Daha önce PYBS adıyla şimdilerde ise İOKBS adıyla gerçekleştirilen bursluluk sınavı 2 Haziran'da yapılmıştı. Sınav soruları ve cevaplarını görüntüleyen öğrenciler, sonuçların ne zaman açıklanacağı bilgisini araştırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan takvim ile birlikte merak edilen sorunun yanıtı belli oldu. Peki, PYBS İOKBS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2019 Bursluluk sınavı soruları ve cevap anahtarı görüntüleme nasıl yapılır? İşte konu ile ilgili merak edilenler...

BURSLULUK SINAVI SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İOKBS sonuçları 22 Temmuz 2019 tarihinden itibaren https://www.meb.gov.tr ve http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinde ilan edilecek. Okul müdürlükleri öğrenci velisinin istemesi halinde "Sınav Sonuç Belgesi"ni elektronik ortamdan alıp onayladıktan sonra mühürleyerek öğrenci velisine veya öğrenciye imza karşılığı verecektir.

BURSLAR NE ZAMAN VERİLECEK?

Bursluluk hakkı, sınavı kazanan öğrenciye ait evrakın e-Burs modülü üzerinden okul müdürlüğünün 30 Eylül 2019 tarihine kadar onaylamasından sonra 01 Ekim 2019 tarihi itibarıyla başlayacak.

BURSLULUK SINAVI PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınava katılan öğrencilerin İOKBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanacaktır:

* Her adayın cevap kâğıdı, optik okuyucu ile okutulur.

* İOKBS'de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

* Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur.Böylece her aday için dört ayrı ham puan hesaplanır.

* Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

* Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

* Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

* Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

* Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

* Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, hatalı olan soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.

* Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

* Sınava girdiği hâlde,cevap kâğıdında hiç işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacağı gibi herhangi bir kontenjan için yerleştirme veya bursluluk hakkından da yararlanamayacaklardır.