2019 KPSS lisans sorusunun yanıtı araştırılıyor! İşte Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı hakkında bilgiler

Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen KPSS'nin ardından gözler sınavın soru ve cevaplarına çevrildi. Sınavda dikkat çeken sorulardan birisi de Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı sorusu oldu. Sınava katılan adaylar Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı sorusuyla ilgili araştırma yapıyor. İşte 2019 KPSS lisans sorusuna ilişkin detaylar...

Giriş Tarihi 14 Temmuz 2019, 19:21 Güncelleme 14 Temmuz 2019, 19:22
2019 KPSS lisans sorusunun yanıtı araştırılıyor! İşte Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı hakkında bilgiler

İÇİNDEKİLER

2019-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik (Genel Yetenek-Genel Kültür/Eğitim Bilimleri) sınavının ilk oturumu sona erdi. Sınavın ardından sorular merak edilmeye başlandı. Özellikle sınava giren adaylar Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı sorusu hakkında araştırma yapmaya başladı.

BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN (BTC) HAM PETROL BORU HATTI HAKKINDA

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ile başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi'nde üretilecek petrolün emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir boru hattı sistemi aracılığıyla Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Ceyhan'a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, 18 Kasım 1999 tarihinde Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında Hükümetlerarası Anlaşma imzalanmıştır. Hükümetlerarası Anlaşmanın eki olan Evsahibi Hükümet Anlaşması ise 19 Ekim 2000 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Ana İhraç Boru Hattı İştirakçileri arasında imzalanmıştır.

BTC boru hattının 1076 km'lik Türkiye bölümü BOTAŞ tarafından yapılmış olup boru hattının Türkiye kısmının işletimi BOTAŞ International Limited (BIL) tarafından yapılmaktadır.

Bakü ve Tiflis üzerinden ülkemize ulaşan ve 4 Haziran 2006 tarihinde işletmeye alınan BTC Ham Petrol Boru Hattı ile Azeri petrolünün yanı sıra üretime bağlı olarak Türkmen ve Kazak petrolleri de taşınmaktadır.