DGS tercih sonuçları sorgulama! 2019 DGS üniversite kayıtları ne zaman yapılacak? sonuc.osm.gov.tr

DGS tercih sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. ÖSYM tarafından 21-28 Ağustos 2019 tarihleri arasında tercihlerini yapan adaylardan lisans programlarına yerleşenler kayıt işlemlerini yapacaklar. Peki, sonuc.osm.gov.tr ile DGS tercih sonuçları nasıl sorgulanır? DGS üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

Giriş Tarihi 04 Eylül 2019, 16:09 Güncelleme 04 Eylül 2019, 16:57
DGS tercih sonuçları sorgulama! 2019 DGS üniversite kayıtları ne zaman yapılacak? sonuc.osm.gov.tr

İÇİNDEKİLER

DGS tercih sonuçları açıklandı. Lisans programlarına yerleştirme yapabilmek için ÖSYM tarafından 21-28 Ağustos'ta başvurusu alınan DGS tercihlerinin sonuçları için adayların bekleyişi sona erdi. Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına kısa süre kala öğrenciler kayıtların ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda DGS ile kayıtların ne zaman yapılacağı bildirildi. Peki, sonuc.osym.gov.tr ile DGS tercih sonuçları nasıl sorgulanır? DGS ile üniversite kayıtları ne zaman yapılacak? İşte konu ile ilgili merak edilen her şey...

DGS TERCİH SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM tarafından DGS tercih işlemleri tamamlandı. Adaylar yerleştirme sonuçlarına, ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr internet adresi üzerinden T.C. Kimlk numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak ulaşabilecekler.

2019 DGS yerleştirme sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, tercih yapan 163 bin 192 adaydan 84 bin 460 öğrencinin yerleştirildiği bildirildi. DGS tercih sonuçlarına göre 30 bin 303 kontenjan boş kaldı. Yerleşemeyen öğrencilerden ek tercih alınacak.

DGS İLE ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM yaptığı açıklama ile merak edilen soruya yanıt verdi. Buna göre, bir yükseköğretim programını kazanan adayların kayıt işlemleri ilgili üniversite tarafından 09-13 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kayıt için adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu Üniversiteye süresi içinde başvurmaları gerekmektedir.

YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILIYOR?

Yerleştirme işlemi, adayların 2019-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılıyor.

Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B'nin puanı aday A'dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için ada y Byerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2019-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2019-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 15 gün içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler.Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.