MEB son dakika: Bursluluk sınavı başvuruları uzatıldı mı? 2020 İOKBS bursluluk sınavı ne zaman?

Bursluluk sınavı başvuruları ne zaman bitiyor? İOKBS sınavı için geri sayım başladı. MEB tarafından gerçekleştirilecek 2020 İOKBS için başvurular 5 Şubat'ta başlamıştı. Başvuru henüz yapamayanlar için başvuru süresi ile ilgili açıklaama geldi. Peki, İOKBS'ye kimler başvurabilir, başvuru şartlar nedir? İOKBS başvuru nasıl yapılır? Bursluluk sınavı başvuruları uzatıldı mı? 2020 İOKBS bursluluk sınavı ne zaman?

Giriş Tarihi 17 Şubat 2020, 11:12 Güncelleme 17 Şubat 2020, 11:31
MEB son dakika: Bursluluk sınavı başvuruları uzatıldı mı? 2020 İOKBS bursluluk sınavı ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Bursluluk sınavı başvuruları uzatıldı mı? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilecek bursluluk sınavına hazırlıklar sürüyor. MEB'in takvimine göre, 5 Şubat'ta başlayan başvurular 17 Şubat'ta yani bugün bitiyordu. Başvuru süresi ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Peki, İOKBS başvru şartları nedir? İOKBS başvuru nasıl yapılır? Bursluluk sınavı başvuruları uzatıldı mı? 2020 İOKBS bursluluk sınavı ne zaman? İşte konu ile ilgili detaylar...

BURSLULUK SINAVI BAŞVURULARI UZATILDI MI?

MEB'in takvimine göre 17 Şubat'ta sona ermesi beklenen İOKBS başvuruları, Elazığ Sivrice merkezli 6,5'lik depremden etkilenen bölgelerde yarıyıl tatilinin uzatılması nedeniyle, Türkiye genelinde 24 Şubat Pazartesi gününe kadar uzatıldı.

İOKBS 2020 BAŞVURU NASIL YAPILIR?

2020 İOKBS başvuruları http://www.meb.gov.tr, http://odsgm.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılabilecek.

2020 İOKBS KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusunu yapabilecektir.

DETAYLAR BİR SONRAKİ SAYFADA

2020 İOKBS BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?

a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b. Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,

c. Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıflarında öğrenci olmak,

ç. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,

d. Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2019 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2020 Mali Yılı için tespit edilen 14.640,00 (ondörtbinaltıyüzkırk) TL'yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2019 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

İOKBS SINAV GİRİŞ BELGESİ NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

MEB'in takvimine göre, 2020 İOKBS sınav giriş belgesi 10 Nisan 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamdan okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühür ve imza ile onaylandıktan sonra öğrenciye/öğrenci velisine teslim edilecek.

Öğrencilere fotoğraflı, onaylı (mühürlü ve imzalı) sınav giriş belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

Fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, fotoğraflı ve onaylı sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir.

Doğal afet, yangın ve benzeri olağanüstü durumlarda Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi üzerine ÖDSGM'nin uygun görüşü ile öğrencinin sınav yeri değiştirilebilecek.

Fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden alabilecektir.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesinde, sınavda alacağı sınav tedbir hizmeti de yer alacaktır.

2020 İOKBS NE ZAMAN, NASIL OLACAK?

Sınav, 25 Nisan 2020 tarihinde yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saati ile 10.00'da merkezi sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek.

Sınavda 4'er seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacak.

İOKBS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınava katılan öğrencilerin İOKBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanacaktır:

a. Her öğrencinin cevap kâğıdı, optik okuyucu ile okutulur.

b. İOKBS'de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir. c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır.

ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.

h. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen soru/sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soru/soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

ı. Sınava girdiği hâlde, cevap kâğıdına işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacaktır.

İOKBS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İOKBS sonuçları 03 Temmuz 2020 tarihinden itibaren http://www.meb.gov.tr ve http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinde ilan edilecek.

Okul müdürlükleri öğrenci velisinin istemesi hâlinde "Sınav Sonuç Belgesi"ni elektronik ortamdan alıp mühür ve imza ile onayladıktan sonra öğrenci velisine veya öğrenciye imza karşılığı verecek.

BURSLAR NE ZAMAN YATACAK?

Bursluluk hakkı, 01 Ekim 2020 tarihi itibarıyla başlayacak.

Bursun devamı, kesilmesi ve itirazlara ilişkin iş ve işlemler Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği'nin 18'inci maddesine göre yapılacaktır.