9,10,11,12. sınıflarda türev, limit, integral müfredatta olmayacak mı? İntegral kalktı mı?

İntegral kalktı mı sorusu için araştırmalar hızlandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'deki eğitim sistemini modern ihtiyaçlara daha uygun hale getirmek amacıyla kapsamlı bir müfredat güncellemesi yapmıştır. Bu yeni düzenleme, öğrenci ve öğretmenler arasında büyük bir merak ve beklenti yaratmıştır. Özellikle matematik eğitimi bağlamında, türev, integral ve limit gibi temel kavramların müfredatta kalıp kalmayacağı konusu öğrenciler tarafından yakından takip edilmektedir. Peki 9,10,11,12. sınıflarda türev, limit, integral müfredatta olmayacak mı?

Giriş Tarihi 27 Nisan 2024, 09:46 Güncelleme 27 Nisan 2024, 09:46
9,10,11,12. sınıflarda türev, limit, integral müfredatta olmayacak mı? İntegral kalktı mı?

İÇİNDEKİLER

Yeni müfredatta integral kalktı mı sorusu en sık aratılanlar arasında yer alıyor. Yeni müfredatın hangi sınıfları kapsadığı konusunda öğrenciler araştırmalarını sürdürürken, özellikle 12. sınıf matematik derslerinde işlenen integral konusunun kaldırılıp kaldırılmadığı merak konusu oldu.

İNTEGRAL MÜFREDATTAN KALKTI?

MEB tarafından yayınlanan taslakta ortaöğretim matematik ders programı kapsamında 12. sınıflarda işlenen integral konusunun müfredattan çıkarıldığı görülüyor. 12. sınıf matematik programında limit ve türev kavramları ise daha kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.

TÜREV VE LİMİT MÜFREDATTA VAR MI?

MEB'in yeni matematik müfredatında şu ifadelere yer verildi,

"Değişimleri fonksiyonlar aracılığıyla incelemenin en etkili matematiksel yöntem ve araçlarını oluşturan limit ve türev kavramları ile bu kavramların uygulamalarına 12. sınıfta Değişimin Matematiği teması altında yer verilmiştir. Programda hâlihazırda oldukça sınırlı ve işlem odaklı şekilde sunulan integral kavramına yer verilmemiş, limit ve türev kavramları daha kapsamlı şekilde ele alınmıştır."

"Limitin türevin temelini oluşturmasının yanı sıra bir fonksiyonun belirli bir nokta civarındaki veya sonsuzdaki davranışını inceleme aracı olması boyutuna da yer verilmiştir. Türevde ise mevcut içeriklere ek olarak değişimleri anlamlandırmakta ve türevin uygulamalarında önemli bir rolü olduğu düşünülen diferansiyel kavramına, ortalama değer teoremi ve Rolle teoremine yer verilmiştir. Türevle ilgili yorum ve çıkarımlara problem çözme odaklı bir yaklaşımla yer verilmiştir."