İşçiler grevde kararlı

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, zamma ilişkin taleplerinde ısrarlı oldukları, gerekirse greve gidilebileceği mesajını verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2009 Güncelleme 06 Temmuz 2009, 01:29

İÇİNDEKİLER

Kamu toplu iş sözleşmelerindeki tıkanıklık sürerken; Türk-İş'ten isteklerinden geri adım atmayacakları, gerekirse grev yapılabileceği mesajı geldi.

'Hakkımızı istiyoruz'
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yaptığı açıklamada, kamuda sözleşmesi olan 270 bin işçinin, aileleriyle birlikte yaklaşık 1 milyon insanın 6 aydır toplu iş sözleşmelerinin imzalanmasını beklediğini söyledi. İşçilerin vergiden, enflasyondan kaynaklanan kayıpları bulunduğunu ifade eden Kumlu, şöyle konuştu: "İşçinin aldığı ücret kuşa dönmüş durumda. Vergi kayıpları karşılandığı koşullarda Başbakan'ın verdiği ücret zammına imza atmaya hazırız. Bizim için grev her zaman en son kullanacağımız silahtır. Her zaman toplu iş sözleşmelerinin masa başında bitirilmesini isteriz." Türk-İş Başkanı Kumlu, konuşmasını tamamlarken, "Sadece hakkımızı istiyoruz. Almak için de eylemse eylem, grevse greve gideriz" şeklinde konuştu.

Hak-İş'ten Türk-İş'e destek
Hak-İş, Türk-İş'in yarın gerçekleştireceği 1 saatlik iş bırakma eylemine destek verecek. Hak-İş'ten yapılan açıklamada, "İşçi hareketinin dayanışması ve güç birliği adına Türk-İş ile aramızdaki sendikal rekabeti bir kenara bırakıp, 1 saatlik iş bırakma eylemine Hak-İş'e bağlı kamudaki tüm işçiler katılarak destek vereceğiz" denildi.

Türk-İş:
Zam oranının yüzde 10.6 olarak ayarlanmasını istiyor.
Bin TL'nin altında maaş alan 10 bin kişinin durumunun iyileştirilmesini talep ediyor.
Anlaşma sağlanamazsa, yarın 1 saatlik iş bırakma eylemi yapılacak.
Uzlaşma olmadığı takdirde, daha önce grev kararı alınan işyerlerinde çalışan 90 bin işçi, en geç 30 Temmuz'da greve çıkacak.

Hükümet:
Kamu işçisine birinci yılın ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 4.5, ikinci yılın birinci 6 ayında yüzde 2.5, ikinci 6 ayında da yüzde 2.5 zam önerdi.
Enflasyonun daha yüksek çıkması halinde de enflasyon farkı teklif etti.