Krize teşviksiz kafa tuttuk destekle 54 sektör büyür

TÜROFED Başkanı Barut, teşvik paketlerinde turizmin yer almamasına üzüldüklerini belirterek, 'Sektörümüz krizle savaşıyor. Destek olsa ekonomiye güç veririz' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Temmuz 2009 Güncelleme 07 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Hükümet birçok sektörde teşvik paketleri açıklarken; büyük beklentiler içine giren turizmcilerin elleri boş kaldı. KDV ve ÖTV indiriminden tanıtım bütçelerinin artırılmasına, ihracatçı statüye girmekten KOBİ sayılmalarına kadar birçok istekte bulunan turizmciler, henüz bunlardan hiçbirisine kavuşamadı.

Hesaplı tatil imkanı
Küresel krizle birlikte birçok rakip ülkede turizm hareketleri büyük oranda gerilerken; bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye'de sektör geçen yılki rakamlara yaklaştı. Teşvik paketlerinde yer almamalarının kendilerini üzdüğünü belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, buna rağmen sektörün ayakta kalabilmek için çalıştığını ve geçen yılki rakamlara yakın bir sezon geçirmeyi beklediklerini söyledi. Teşvik olması halinde sektörün Türk ekonomisine büyük katkıda bulunacağını hatırlatan Barut, şunları kaydetti: "Sektör olarak beklentilerimizi hükümete ilettik. Bunların içinde KDV ve ÖTV indirimleri vardı. Ayrıca talebi artırmaya yönelik tanıtım bütçesinin yükseltilmesi, tur operatörlerinin ve seyahat acentelerinin desteklenmesi gibi talepler de bulunuyordu. Fakat hiç birisi gerçekleşmedi. Turizm iyi olursa, birçok sektörü doğrudan etkilediğinden ve 54 sektörle yakın ilişkisi olduğundan bu sektörlere çok ciddi katkı sağlar. Bundan dolayı da teşvik edilmesi gerekir." Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB ile birlikte başlattıkları erken rezervasyon indirim kampanyasının büyük ilgi gördüğünü anlatan Barut, vatandaşların bu sayede çok hesaplı tatil imkanına kavuştuğunu ifade etti. Ahmet Barut, "Böylece yabancı ile yerli turist arasında fiyat farkı olduğu yönündeki iddiaları da ortadan kaldırdık" diye konuştu.