Kredi kartıyla ilgili sorularınız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Temmuz 2009 Güncelleme 12 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

2006'da 500 TL ana para borcum vardı. O tarihte icralık oldum. 2008'de avukata 400 TL ödedim. Daha kaç para yatırmam gerekiyor?
Yeni yasaya göre borcunuzun ana parasını 2006 Ocak ayından hesaplarsak 776 lira ana para borcunuz var. Bunun 400 lirasını yatırdığınıza göre 336 lira borcunuz kalıyor. İcra masraflarının da yüzde 25'ini siz ödeyeceksiniz. Bunun dışında bir ödeme yapmayın.
Oğlum bankadan 350 TL kredi almıştı. İcralık olduk, 550 TL ödedik, şimdi 200 TL daha istiyorlar. Ne yapalım?
Yeni yasa sadece kredi kartı borçlularıyla ilgili düzenlemeler içeriyor. O yüzden kredi borçları için bir hüküm yok. İcra dosyasını inceleyip size uygulanan faizin yasal olup olmadığına bakın. Eğer çok yüksek faiz uygulandıysa itiraz hakkınızı kullanın.
2007'nin Mayıs ayında 2 bin 500 TL borcum vardı. Takibe düşmeden bin TL yatırdım. Borcum şu an 2 bin 750 TL olmuş. Ne yapmalıyım?
Yeni yasa gereğince borcunuzdan bin lira düştükten sonra bugün için 2 bin lira olması gerekiyor. Eğer bunu da 12 aya böldürürseniz, 2 bin 162 lira ödersiniz. O yüzden bankanın size çıkardığı 2 bin 750 liralık borç fazla gözüküyor.
25.04.2008 tarihinde kredi kartım takibe girdi. O zaman borcum 3 bin 142 lira idi. Şu ana kadar 3 bin 100 lira ödedim. Bana bin 850 lira daha ödemem gerektiğini söylüyorlar. Bunu ödemem gerekiyor mu?
Belli ki size yüksek gecikme faizi uygulanmış. Yeni yasanın getirdiği endekslere göre bugünkü ana para borcunuzun 3 bin 706 lira olması gerekiyor. Siz 3 bin 100 lira ödediğinize göre geriye 606 liralık borcunuz kalıyor, bunu da isterseniz 36 aya kadar vadelere böldürebilirsiniz.
Benim 2005 yılından 3 bin 200 TL borcum vardı. Şimdi borcum ne kadar olmuştur?
Yasanın emrettiği endekse göre Ocak ayını baz alırsak, bugün borcunuz 5 bin 513 lira. Bunun üzerinden vadelendirebilirsiniz.
2006 Mart ayı itibariyle bin lira borcum vardı. İcra ile bin 600 lira ödedim. Banka bin 650 TL daha istiyor. Ne yapmam gerekiyor?
Banka sizden de temerrüt faizi ve icra masraflarını talep ediyor. Fakat bu hesaplamaları yasa çıkmadan önce yapmışlardı. Şimdi yasa çıktı. Borcunuzun bugün itibariyle yasanın emrettiği endekslere göre bin 527 lira olması gerekiyor. Siz bu parayı fazlasıyla ödemişsiniz. Bankaya borcunuz yok. Eğer icra masrafları varsa, bunun da ancak yüzde 25'ini alabilecekler. Yasa gereği müracaatınızı yapın.
2.5 yıl önce maaşıma kart yüzünden haciz geldi. Nasıl ödeyebilirim?
Yeni yasa gereğince ilgili bankaya ya da avukata yazılı olarak başvurun. Borcunuzu yasanın emrettiği faiz ve endeksle yapılandırın. İlk taksiti ödeyince haciz duracaktır. Bugüne kadar ödediklerinizi de toplam borcunuzdan düşürün.
Bin 600 lira borcum Haziran 2008'de takibe düştü. Ocak 2009'da 150 lira ödeme yaptım. Daha sonra anlaşma yaptım ve 3 ay 250 lira yatırdım. Ne kadar daha yatırmam gerekiyor?
Yeni yasaya göre bugünkü borcunuzun bin 845 lira olması gerekiyor. Siz büyük kısmını zaten yatırmışsınız. Yatırdığınız miktarları düşün, kalanını taksit yaptırabilirsiniz.
Temmuz 2007'de takibe düşen 960 lira borcum var. Bugün ne kadar ödemeliyim?
Yasa gereğince eğer bu arada hiç ödeme yapmadıysanız, yapılandırmaya girecek ana para borcunuzun 914 lira olması gerekiyor.
1050 lira borcum 2007 yılından bu yana takipte. Ne kadar ödeyeceğim?
Yeni yasa gereğince borcunuz şu anda 1.463 TL oldu. Bu miktar üzerinden bankanıza başvurarak, 36 aya kadar vade yaptırabilirsiniz. Bunun için yazılı dilekçe vermeniz gerekiyor. Eğer bu süre içinde ödemede bulunduysanız, onları da toplam borcunuzdan düşeceksiniz.
5 bin TL borcum vardı. Yasa çıkmadan önce banka avukatı ile anlaşıp taksit yaptırdım. Bu anlaşmayı bozabilir miyim?
Yasa size daha avantajlı bir borç planı sunduğu için anlaşmayı bozabilirsiniz. Takibe düştüğünüz tarihe göre borcunuz hesaplanır ve 36 ay vade yapılır. Bunun için bankaya ya da avukata yazılı olarak müracaat ederek, isteğinizi bildirin.
2008 Haziran ayından 4 bin TL kredi kartı borcum var. Taksitlendirsem ödemelerim kaç lira olur? Peşin ödersem ne kadar öderim?
Yeni yasanın emrettiği endekslere göre şu andaki ana para borcunuz 4 bin 612 liraya çıkıyor. Bunu da 12 ay taksitlendirmek isterseniz 4 bin 981 lira ödemeniz gerekecek. Aylık taksitleriniz ise 415 lira olacak. Ama borcunuzu 3 ay içinde kapatmak isterseniz, bu kez hiç faiz ödemeden 4 bin 612 liranın tamamını ödeyebiliyorsunuz. Yasa buna izin veriyor.
İcra takibi dolayısıyla hesabım üzerinde bloke konuldu. Bunu çözdürme imkanım var mı?
Yasadan yararlanma şartlarını taşıyorsanız blokeyi çözdürme imkanınız var. İlgili bankaya yasadan yararlanmak istediğinizi belirten bir dilekçe ile başvurun. Bu dilekçe sonrasında borcunuz yapılandırılacaktır. Yapılandırma gereğince ilk taksiti ödediğinizde icra işlemleri duracaktır. Dolayısıyla bloke kaldırılacaktır. Borcunuzu tamamını ödediğinizde de icra takibi tamamen ortadan kalkacaktır.
2 tane kartım var. 7-8 aydır ödeme yapmıyorum. İkisine de ihtarname geldi. Yasadan yararlanabilir miyim? Diğer kartımı da yasadan önce taksit yaptırmıştım. Şimdi ne yapmalıyım?
İhtarname ulaştığına göre takibe düşmüş durumdasınız. Tarihinin 31 Mayıs 2009'dan önce olup olmadığına bakın. Bankanıza başvurarak yapılandırma isteyebilirsiniz. Diğer kart için de aynı işlemi yapabilir, daha avantajlı olan yeni yasadan yararlanabilirsiniz.

ALINAN FAİZ ÇOK OLMUŞ
2 ay önce kart borcumu taksitlendirdim. Ancak faizini aylık yüzde 3'ten hesapladılar. Yüksek olduğu için yine ödeyemedim. Yeni yasadan yararlanabilir miyim?
Yeni yasadan yararlanabilmek için 31 Mayıs 2009 tarihinden önce takibe düşmek, icralık olmak ya da temerrüte düşmek gerekiyor. Uygulanan faiz çok yüksek. Bunun yarısından bile az faizlerle yeni yasa yapılandırma imkanı getirdi. Hemen bankanıza başvurun.

TAKİP TARİHİ ÖNEMLİ
Bin 200 lira olan kart borcumu 12 taksite böldürmek istiyorum. Kaç lira öderim?
Eğer yeni yasa gereğince bu taksitlendirmeyi yapmak istiyorsanız, bunun bazı şartları var. Bu borcunuzun 31 Mayıs 2009'dan önce takibe düşmüş olması lazım. Öncelikle buna bakmak gerekiyor. İkincisi, takibe uğradığınız tarih önemli. O tarihten bu yana bir endeksle borcunuz artacak. Ancak bundan sonra istediğiniz vadelerde taksit yaptırabilirsiniz. Bu bilgileri bize ulaştırırsanız yardımcı olabiliriz.