Kredi kartıyla ilgili sorularınız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Temmuz 2009 Güncelleme 14 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

2 adet kredi kartım var. Birkaç kere avukat geldi, bir daha arayıp sormadılar. 2002'den beri ödeme yapmadım. Limitleri 800 lira idi. Hakkınızda mutlaka takip başlatılmıştır.
Bir gün karşınıza yüklü bir icra takibi çıkabilir, dikkatli olun. Fakat bu yasa sizi kurtarıyor. Yasadan yararlanırsanız eğer takip tarihi olarak 2002 alınırsa 800 TL'lik borcunuz şu anda 2 bin 200 lira olacak. Bunun üzerindeki bir rakama evet demeyin.

Kart borcumu icra yoluyla ödedim. Şimdi hiçbir banka kredi talebimi kabul etmiyor. Ne yapmalıyım?
Kredi borcunu geciktirenler otomatik olarak kara listeye alınıyor. Merkez Bankası'nın bu listeleri zaman zaman silmesine rağmen özel bankalar kendi bilgileri içinde bu isimleri tutuyor. Bu yüzden yapacak bir şey yok. Bankanın inisiyatifinde bir durum. Fakat bazı devlet bankaları da listeleri sildi. Onlarda şansınızı deneyebilirsiniz.

Ben devlet memuruyum. 2008'den beri 2 kartım yüzünden maaşıma haciz konuldu. Ben ne yapmalıyım? (N.Ç.)
Yeni yasa sizin durumunuzda olanları koruyor. Bu yüzden takibe düştüğünüz tarihteki borcunuzu belirleyin ve daha düşük faizler olduğu için bu yapılandırmadan yararlanın. Yazılı müracaatınızdan sonra ilk taksiti ödediğinizde maaşınızdaki haciz kalkacaktır. Borç bitince de haciz işlemleri tamamen iptal olacaktır.

Kredi kartı borcum var ama yasal bir takibe düşmedim. Hacizlik bur durum da yok. Taksitlendirebilir miyim?
Yeni yasa sadece 31 Mayıs 2009 tarihinden önce takibe düşen ya da icralık olan borçluları kapsıyor. Dolayısıyla siz bu durumda yasadan yararlanamıyorsunuz. Ancak bazı bankalar müşterileriyle anlaşarak taksit imkanı sunabiliyor. Bu durumda da uygulanacak faizlere çok dikkat edin, sizden yüksek faizler talep etmesinler.

Kredi kartıma Mayıs'ta 380 TL asgari ödeme tutarı geldi. 300 TL yatırdım. Daha sonra Haziran'da bankadan 'kartınız tahsilat servisine gönderilmiştir' diye bir yazı geldi. Yasadan yararlanabilir miyim?
Bu yasa 31 Mayıs 2009'dan önce temerrüte düşmüş icralık olmuş ya da takibe uğramış borçluları kapsıyor. Durumunuz buna uymuyor. Yine de bankanızdan takibe alınıp alınmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Kart borcum bin 819 lira. Temerrüte düştüğü tarih ise Nisan 2009. Yasadan yararlanabilir miyim?
Siz bu şartlarda yasadan yararlanabilirsiniz. Borcunuz bugün itabariyle bin 837 lira olmuş durumda. Bu rakam üzerinden 36 aya kadar vade yaptırabilir ya da hepsini 3 ay içinde ödeyip faizden kurtulabilirsiniz.