Gümrük sıfırlandı, ataşe aranıyor

Türkiye ile Şili arasında serbest ticaret anlaşması imzalanırken, bölgedeki 33 ülke için sadece 1 ticaret ataşesi olduğu ortaya çıktı. Bakan Çağlayan, 'Sorun çözülecek' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Temmuz 2009 Güncelleme 16 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Latin Amerika ile ticari ilişkilerini güçlendirmeye çalışan Türkiye, bölgenin en zengin ülkesi Şili'yle serbest ticaret anlaşması (STA) imzaladı. Her 2 ülkede üretilen ürünlerin yüzde 95'inin sıfır gümrükle girişini sağlayacak anlaşmaya, Türkiye adına Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Şili adına da Dışişleri ve aynı zamanda Dış Ticaret Bakanı Mariano Fernandez imza koydu. STA ile Şili'yle 474 milyon dolar olan toplam ticaret hacminin 1-2 yıl içinde 1 milyar doları aşması hedefleniyor. Anlaşmadan önceki gece yapılan toplantıda, STA imzalanacak ülkeyle ticaret işlerini yürütecek, danışılacak ticaret ataşesi olmadığı, bölgedeki Türk işadamları ve Şili Türkiye Büyükelçisi Osman Ulukan tarafından açıklandı.

'POTANSİYELİ BÜYÜK'
Ulukan, Latin Amerika'daki 33 ülkede sadece 1 ticaret ataşesi bulunduğunu, 1 ataşenin bölgeye yetişmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Bakan Çağlayan ise Türkiye'ye dönünce konuyu Dışişleri Bakanlığı'na ileteceklerini ve sorunu çözeceklerini söyledi.