Ramazan fırsatçısı işbaşında etiketleri 4 günde değiştirdi

Ramazan'dan önce çarşı-pazarı dolaşıp, her yerden fiyatlar verip, 'bunları not alın' demiştik Daha bir hafta bile olmadan fırsatçılar ortaya çıktı. Fiyatlar yüzde 10-80 arasında zamlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2009 Güncelleme 25 Ağustos 2009, 02:00

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayından önce kiminle konuşsak, 'fiyatlarımızı artırmayacağız' açıklaması yapmıştı. Hatta yetkili kurumların başkanları bile 'bu yıl zam olmaz' diye gazetelere demeçler verdi. Biz ise TAKVİM olarak Ramazan'dan önce iftarlık alışverişin yapıldığı tüm mekanları dolaşarak tek tek fiyatları çıkardık. Bunları liste halinde yayımladık ve sizlere de, 'Bu fiyatları not alın' uyarısında bulunduk. Sizinle birlikte bu fiyatları biz de not ettik. Ramazan'ın 10'undan sonra yeniden çarşı-pazarı dolaşmayı düşünüyorduk. Hatta açıklamalara güvenerek, 'bu yıl zam olmayacak' umudu da taşıyorduk. Fakat gelen telefonlar bu umudumuzu boşa çıkardı. Bizi arayan vatandaşlar, fiyatların artmaya başladığını söyledi. Ramazan'ın başlamasından bu yana daha 1 hafta bile olmadan 'fırsatçılar' ortaya çıktı. Daha önce gittiğimiz mekanları yeniden dolaştık. Vatandaş haklıydı. En çok satın alınan peynir, zeytin, reçel, yumurta, et, yufka ve hurma gibi ürünlerde etiketler günübirlik değiştirilmeye başlamış. Artış yüzde 10'dan 80'e kadar çıkıyor.

Yufka karaborsada!
Örneğin; daha önce 56 liraya satılan pastırmanın kilosu 86 liraya kadar yükseldi. 24 liralık hurma 32 lira oldu. Peynir 16 liradan alıcı bulurken 22 liraya satılmaya başladı. Kırmızı ette de durum farklı değil. Kuzu etinde fiyatlar neredeyse 2 katına kadar çıkıyor. Dana etinin 16 lira olan kilosu birden bire 20 liraya fırladı. Ramazan'da hamur işi yemeklerde kullanılan yufka ise adeta karaborsaya düştü. Kilosu 4 liraya kadar çıkan yufka bulunamazken, fiyat artış oranı da yüzde 50'ye yaklaştı.

'Vatandaş soyulmasın'
Şimdi yetkililere düşen, bu mübarek ayda bile fırsatçılık yapanlara göz açtırmamak. Bizi arayan çok sayıda vatandaş da belediyelere seslenerek, "Lütfen çarşı-pazara gidip denetleme yapsınlar. Etiketlerin eski hallerini ve toptan fiyatlarını sorsunlar. Böylece hem dürüst satıcıları korumuş olurlar, hem de fırsatçıları yakalarlar" dedi.

'Oruçluyken anlayamıyoruz'
Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, kendilerinin de fiyat araştırmaları yaptıklarını belirterek, "Uyarılar sonucunda zamlar birden bire olmadı. Şimdi yavaş yavaş yapılıyor. En çok kırmızı et, yumurta, şeker, hurma, peynir, zeytin ve reçel zamlandı" dedi. Şekere gelen zammın bu bayram da şekeri pahalı yiyeceğimizi gösterdiğini belirten Dinç, şöyle devam etti: "Küçük oranlı fiyat artışları tüketicinin gözünden kaçmaktadır. Özellikle orucun etkisiyle genelde iş çıkışı ve iftar öncesi yapılan alışverişlerde, tüketici açlık hissiyle çoğu zaman fiyatları kontrol etmeden sepetini doldurmaktadır. Her zaman yapılan fiyat, üretim tarihi, son kullanım tarihi, üretim izni gibi kontroller, zaman darlığı, açlık ve yorgunluk nedeniyle yapılmamaktadır. Bu yüzden, bu dönemde raflarda yer alan ürünler son kullanım tarihi yaklaşmış ya da geçmiş ürünler olabilmekte veya sepetiniz her zamankinden daha pahalıya dolabilmektedir."