Yufka karaborsada!
Örneğin; daha önce 56 liraya satılan pastırmanın kilosu 86 liraya kadar yükseldi. 24 liralık hurma 32 lira oldu. Peynir 16 liradan alıcı bulurken 22 liraya satılmaya başladı. Kırmızı ette de durum farklı değil. Kuzu etinde fiyatlar neredeyse 2 katına kadar çıkıyor. Dana etinin 16 lira olan kilosu birden bire 20 liraya fırladı. Ramazan'da hamur işi yemeklerde kullanılan yufka ise adeta karaborsaya düştü. Kilosu 4 liraya kadar çıkan yufka bulunamazken, fiyat artış oranı da yüzde 50'ye yaklaştı.
'Vatandaş soyulmasın'
Şimdi yetkililere düşen, bu mübarek ayda bile fırsatçılık yapanlara göz açtırmamak. Bizi arayan çok sayıda vatandaş da belediyelere seslenerek, "Lütfen çarşı-pazara gidip denetleme yapsınlar. Etiketlerin eski hallerini ve toptan fiyatlarını sorsunlar. Böylece hem dürüst satıcıları korumuş olurlar, hem de fırsatçıları yakalarlar" dedi.
'Oruçluyken anlayamıyoruz'
Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, kendilerinin de fiyat araştırmaları yaptıklarını belirterek, "Uyarılar sonucunda zamlar birden bire olmadı. Şimdi yavaş yavaş yapılıyor. En çok kırmızı et, yumurta, şeker, hurma, peynir, zeytin ve reçel zamlandı" dedi. Şekere gelen zammın bu bayram da şekeri pahalı yiyeceğimizi gösterdiğini belirten Dinç, şöyle devam etti: "Küçük oranlı fiyat artışları tüketicinin gözünden kaçmaktadır. Özellikle orucun etkisiyle genelde iş çıkışı ve iftar öncesi yapılan alışverişlerde, tüketici açlık hissiyle çoğu zaman fiyatları kontrol etmeden sepetini doldurmaktadır. Her zaman yapılan fiyat, üretim tarihi, son kullanım tarihi, üretim izni gibi kontroller, zaman darlığı, açlık ve yorgunluk nedeniyle yapılmamaktadır. Bu yüzden, bu dönemde raflarda yer alan ürünler son kullanım tarihi yaklaşmış ya da geçmiş ürünler olabilmekte veya sepetiniz her zamankinden daha pahalıya dolabilmektedir."